Alertă în spitalele din judeţ: DSP a cerut retragerea unei soluţii dezinfectante

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj a solicitat unităţilor spitaliceşti din judeţ să retragă din uz săpunul lichid antibacterian „Maxil”. Asta, după ce o bacterie periculoasă a fost descoperită în respectiva soluţia dezinfectantă. Medicii de la un spital din Bucureşti au depistat că dezinfectantul este contaminat cu un germen patogen extrem de periculos. Infecţia cu bacteria Serratia a fost identificată în 30 iulie, la un copil născut prematur şi la un bolnav de cancer, ambii având imunitate scăzută.

Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj, a menţionat că la începutul săptămânii trecute Ministerul Sănătăţii a transmis o adresă prin care s-a cerut retragerea săpunului respectiv din toate spitalele. „Am primit adresa Ministerului marţi, 30 septembrie, iar, ulterior am transmis o notă tuturor unităţilor spitaliceşti din judeţ să-şi verifice stocurile de soluţii. Până în prezent, niciunul dintre spitale nu ne-a comunicat dacă a terminat verificarea şi dacă au identificat produsul în cauză. Urmează ca în cursul acestei săptămâni să facem o reverificare”, a explicat Ligia Marincaş.
Bacteria a fost descoperită în Spitalul Elias din Bucureşti. Imediat după apariţia suspiciunii, au fost recoltate probe din toate flacoanele aflate în uz, precum şi din unele care erau sigilate. Acestea au fost trimise la Institutul Cantacuzino şi s-a confirmat existenţa aceloraşi tulpini în toate probele. „Este vorba de achiziţii pe care le-au făcut spitalele în urma cerinţelor pe care le-au avut medicii. Este vorba de un lot care are această problemă de producţie, de o firmă din Târgu-Mureş. În momentul de faţă se fac teste. În general, aceste produse participă la licitaţii în baza unor certificate de conformitate. Înseamnă că nu şi-au respectat obligaţiile şi lucrurile înscrise au fost false. Vor plăti. Ne vom îndrepta împotriva producătorului. În general, preţul la orice licitaţie este cel care primează, dar trebuie să respecte toate normele şi să aibă toate avizele. Toate obiectele infectate vor fi schimbate”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.
Soluţia dezinfectantă era folosită de personalul medical, inclusiv de cel din sălile de operaţie – chirurgi, asistente de sală, medici anestezişti, aceştia trebuind, conform indicaţiilor de folosire a săpunului, să îl aplice de două ori pe mâini, înainte să îşi pună mănuşile din latex.

Alte articole

One Thought to “Alertă în spitalele din judeţ: DSP a cerut retragerea unei soluţii dezinfectante”

  1. deci nu este firma lui hodis , cel de la sanitas , care face propaganda la produsele sale peste tot pe unde merge in ,,control.. !!!!si le cumpara unii si de teama altor controale !!!

Leave a Comment