Alertă ANSVSA: produse infestate cu lysteria pe rafturile Carrefour

Bacteria Listeria monocytogenes a fost depistatăîn cutiile cu icre de crap vândute de lanțul de magazine Carrefour după ce, zilele trecute, o alertă alimentară publicată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) semnala prezența aceleiași bacterii în caserolele cu humus.
Din nou, reprezentanții hipermarketului respectiv recomandă persoanelor care dețin produse din loturile afectate să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat, pentru că vor obține contravaloarea produselor, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. De această dată, este vorba despre „Salată cu icre de crap și ceapă 140G”, brand CARREFOUR – Lot 2408 / DLC 13.10.2018, Cod EAN: 6420169005328; „Salată cu icre de crap și ceapă 70G” brand CARREFOUR – Lot 2408 / DLC 13.10.2018, Cod EAN: 6420169005304; „Salată cu icre de crap și ceapă 300G” brand CARREFOUR – Lot 2408 / DLC 13.10.2018, Cod EAN: 6420169005298.
Pentru Listeria, toate DSVSA din țară recoltează probe din produsele aflate în rețeaua de distribuție, probe care sunt mai apoi verificate în laboratoarele de specialitate ale direcțiilor sanitare. În urma acestora, poate fi identificată sau nu prezența bacteriei Listeria în produsele respective. Cu toate acestea, unitatea de procesare este obligată să efectueze controale înainte ca alimentele să ajungă în rețeaua de distribuție, pentru a se confirma că sunt sigure pentru consum.

Afecțiunea produsă de bacteria Listeria monocytogenes, listerioza, poate pune viața în pericol dacă nu este depistată și tratată din timp. Infecția este mai periculoasă la persoanele în vârstă, la cele care au un sistem imunitar slăbit și la gravide.

Bacteria Listeria monocytogenes poate invada corpul prin tractul gastro-intestinal. Odată ajunsă în organism,ea poate călători prin fluxul sangvin,producând toxine care distrug celulele. Ea se dezvoltă cel mai bine în sistemul nervos central la persoanele cu sistem imunitar slăbit,provocând meningită și/sau encefalită (infecție a creierului).

Bacteriile sunt peste tot:se găsesc în sol,apă și în multe produse alimentare,inclusiv în cele din carne lapte și brânzeturi. Dar,spre deosebire de alți germeni,care tind să moară sau să se înmulțească foarte lent în condiții de refrigerare,Listeria monocytogenes rezistă în medii reci. De fapt,ea se poate găsi în fructele de mare afumate,chiar și după refrigerare. Așadar, bacteria resistă și în mediile reci, prin urmare produsele ținute în frigiderele magazinelor nu distrug bacteria.

O altă caracteristică amenințătoare a acestei bacterii este că poate dura până la 70 de zile pentru a se face cunoscută după simptome,cum sunt febră,slăbiciune,vărsături,confuzie și gât rigid,iar aceste semne pot dura săptămâni. Vestea bună este că,în urma unui tratament cu antibiotice,infecția poate fi vindecată. Vineri, după amiaza, la 24 de ore de la emiterea alertei, caserolele cu icre  „Careffour” erau, încă, la vânzare pe rafturile magazinului din Zalău.

 

Leave a Comment