A început vaccinarea antigripală

 

Campania de vaccinare antigripală din această iarnă a început cu întârziere atât în Sălaj, cât şi în restul judeţelor, data anunţată iniţial pentru demararea imunzărilor – 1 octombrie – neputând fi respectată din cauza unei contestaţii intervenite în licitaţia de achiziţie a vaccinului. Abia zilele trecută, Ministerul Sănătăţii a reuşit să repartizeze judeţelor prima tranşă de doze, cu care medicii vor începe în această săptămână vaccinarea populaţiei. “Repartiţia dozelor de vaccin către Directiile de Sănătate Publică (DSP) se face în două etape. În prima etapă am pus la dispoziţia Direcţiilor de Sănătate Publică un număr de 500.000 de doze pe care acestea le livrează cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare pentru începerea imunizărilor. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite până la sfârşitul acestei luni pentru continuarea vaccinării”, a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.

Directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că, în prima tranşă, judeţului i-au fost alocate 1.800 de doze, care deja au fost distribuite medicilor vaccinatori, astfel că imunizarea populaţiei a fost demarată fară probleme. Până la finalul lunii în curs, medicii sălăjeni vor primi şi diferenţa până la 45.000 de doze – cât reprezintă necesarul cerut Ministerului Sănătăţii de către DSP pentru această iarnă. Potrivit Ligiei Marincaş, în această iarnă vor avea prioritate la vaccinare gravidele, bolnavii cronici cu vârste între şase luni şi 64 de ani, medicii, personalul auxiliar şi cadrele sanitare din spitale şi unităţi ambulatorii, salariaţii din instituţiile de ocrotire socială, persoanele instituţionalizate în centre de ocrotire socială, bolnavii îngrijiţi la domiciliu şi care prezintă risc de îmbolnăvire.

Campania de vaccinare antigripală se va derula, ca în fiecare an, prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

În sezonul rece anterior, la nivel de Sălaj au fost imunizate antigripal peste 10.300 de persoane. Faţă de anii anteriori, iarna trecută nu a fost înregistrat niciun caz de gripă în jrândul sălăjenilor.

Până în prezent, la nivel naţional a fost confirmat un singur caz de gripă, la un băiat în vârstă de 15 ani din Argeş, diagnosticat cu gripă în urmă cu două săptămâni. Potrivit specialiştilor Ministerului Sănătăţii, adolescentul a avut o formă uşoară de boală şi nu a necsitat internare.

Ministerul Sănătăţii a alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 un buget similar cu cel de anul trecut, respectiv 11 milioane de lei. Vaccinul antigripal a fost achiziţionat de la compania Sanofi Pasteur, prin Unifarm, după ce linia naţională de producţie de la Institutul Cantacuzino a fost închisă anul trecut.

 

 

Alte articole

Leave a Comment