Viteza, imprudența și telefonul mobil: marile pericole de la volan

Valul de contravenţii şi infracţiuni la regimul circulaţiei constatate la nivel naţional, dar și județean, zecile de evenimente rutiere cu consecinţe grave ori tragice, au făcut ca numărul controalelor şi filtrelor de pe şoselele sălăjene să crească în ultima perioadă. Controalele poliţiştilor se axează în special pe depăşirea limitelor de viteză, combaterea infracţiunilor pe linie de alcool dar şi a contravenţiilor legate de starea tehnică a autovehiculelor precum şi alte categorii de contravenţii des întâlnite de poliţişti în urma controalelor. Deşi ne situăm, ca număr de infracţiuni pe linie rutieră, pe un loc bun – printre ultimele pe ţară – nici Sălajul nu este ocolit de astfel de fapte aducătoare de adevărate nenorociri, cu atât mai grav fiind faptul că victimele acestor fapte sunt, de multe ori, oameni nevinovaţi! Cu atât mai mult acum, când timpul frumos ne îndeamnă la drumuri mai lungi alături de cei dragi sau către ei.

Verificaţi mereu înainte de plecare, starea autoturismului, a direcţiei, a frânelor, a sistemului de iluminat. Asiguraţi-vă că aveţi la voi trusa medicală completă, triunghiuri reflectorizante, extinctor. Fiţi conştienţi de importanţa vitală a centurii de siguranţă, inclusiv pentru pasagerii din spate. Nu vă angajaţi în depăşiri riscante, câteva minute de întârziere la locul de destinaţie vă pot ţine departe de de adevărate tragedii! Conduceţi prudent, nu puneţi mâna sub nicio formă pe telefonul mobil în timp ce conduceţi pentru că ar putea fi ultimul apel preluat sau ultimul mesaj pe care îl citiţi! Păstraţi mereu distanţa legală faţă de autovehiculul din faţă, nu depăşiţi viteza legală, respectaţi mereu regulile de circulaţie şi evitaţi să conduceţi noaptea ori dacă vă aflaţi într-o stare avansată de oboseală. Conduceţi cu calm şi atenţie, nu vă angrenaţi în discuţii sau activităţi cu pasagerii, care vă pot distrage atenţia de la trafic. Niciodată, în nicio împrejurare, nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat fie şi doar şi câţiva mililitri de alcool! Sunteţi responsabili nu doar pentru viaţa dumneavoastră, a celor dragi, a pasagerilor, dar şi pentru vieţile unor oameni nevinovaţi care pot fi răniți sau își pot pierde viața.

Fiţi responsabili şi, dacă cereţi respect în trafic, asiguraţi-vă că la rândul dumneavoastră acordaţi respect celorlalţi participanţi la trafic – şoferi, motociclişti, biciclişti ori pietoni. “Paza bună trece primejdia rea!” Nu uitaţi că prudenţa şi atenţia sunt acţiunile care vă pot conduce cu bine, întregi şi sănătoşi, către cei dragi care vă aşteaptă acasă ori către destinaţiile de weekend sau vacanţă alese.

 

 

One Thought to “Viteza, imprudența și telefonul mobil: marile pericole de la volan”

 1. montarea de limitatoare de viteza si extinderea retelei de radare fixe in oras, pe toate strazile !!!

  In fiecare zi, in Zalau este cel putin un accident ! Politia ajunge doar la unul din zece !! Celelalte nu sunt raportate, sunt fara victime ! O situatie mai clara se poate scoate de la siguratori !!! Asta daca sunt anuntate si acolo, deoarece multi nu mai au nici RCA !!
  Si ce face primaria Zalau? Ce face politia ? NIMIC !!
  Radarele fixe din oras nu functioneaza nici dupa 5 ani, desi erau ultraperformante !! Si cine raspunde ? NIMENI !!
  In oras ar trebui pusi acele limitatore de viteza cum este cel de la Inspectoratul scolar !
  Ieri , 02.03.2020 au fost 3 accidente la care am vazut eu masinile oprite pe drum !! Pe unul l-am vazut LIVE de la pompa de alimentare din Petrom, Porolissum. A fost un accident tipic de marlan/bizon, din cauza unui vitezoman !! A coborat din Ortelec cu viteza foarte mare si a deposit in fata la Petrom pe linie continua , unde l-a pleznit pe unul de I-a rupt roata !!! Si politia nu vede nimic ! Iar primaria nu ia nici o masura !! Cel mai simplu sunt acele limitatoare de viteza !!
  p.s. puteti cere filmarile din Petrom sa vedeti cum circula bezmeticii in ziua de azi !

Leave a Comment