Sentinţă irevocabilă: Comuna Plopiş dă banii înapoi

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au respins recursul declarat de către comuna Plopiş, reprezentantă de primarul Nicolae Criste, şi a menţinut în întregime sentinţa civilă pronunţată de către Tribunalul Sălaj. Decizia instanţei clujene este irevocabilă.
Astfel, Primăria Plopiş trebuie să returneze la Fondul de rezervă bugetară, aşa cum au stabilit reprezentanţii Direcţiei Finanţelor Publice Sălaj şi ai Camerei de Conturi Sălaj, în urma unui control mixt pe care l-au derulat în luna iunie a anului trecut. Prin controlul în cauză s-a verificat modul de utilizare a fondurilor alocate prin HG 255/2012, privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale. Inspectorii au constatat că primăria Plopiş a utilizat în afara destinaţiei prevăzute de actul normativ amintit suma de 1,36 milioane de lei, pentru achitarea unor arierate, dar şi pentru a asigura contribuţia la un proiect cu finanţare externă nerambursabilă.
După cum ne-a declarat Nicolae Criste, edilul din Plopiş, 1,24 milioane de lei au fost transferaţi către Asociaţia Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Valea Barcăului, pentru a asigura cofinanţarea unui proiect pe Măsura 322 „Renovarea şi dezvoltarea satelor”.
Autorităţile au luat decizia mizând pe ideea că vor compensa cheltuirea acestor bani cu fondurile ce le vor fi alocate ulterior. Inspectorii de la Finanţe au dispus ca Primăria să restituie banii la Guvern.
Reprezentanţii administraţiei locale au încercat, dar fără succes, să iasă din încurcătură, contestând în instanţă concluzia controlului şi cerând anularea actului administrativ.
Nicolae Criste a precizat că instituţia pe care o conduce va înapoia statului în circa o lună aproximativ un milion de lei, după ce ADI Valea Barcăului va returna suma cu care comuna Plopiş a contribuit la investiţia pe Măsura 322. În ceea ce priveşte diferenţa până la 1,36 milioane de lei, primarul susţine că nu ştie din ce surse îi va aloca.
Preşedintele ADI Valea Barcăului, Marina Ida Magdolna, nu este la fel de optimistă în ceea ce priveşte momentul în care Primăria Plopiş îşi va recupera banii: „Noi am depus ultima cerere de plată, iar când se va face decontarea, banii vor fi distribuiţi primăriilor implicate în proiect. Sper să se întâmple în acest an, dar ne este nimic sigur. Totul depinde de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit”.
Proiectul amintit, în valoare de aproape 5 milioane de euro, a fost implementat în comunele Plopiş, Valcău de Jos şi Boghiş. Cea dintâi este, de altfel, principalul beneficiar al lucrărilor ce au fost executate, respectiv reabilitarea a circa 20 kilometri de drum comunal, amenajarea a cinci poduri noi şi reabilitarea căminelor culturale din Plopiş şi Făgetu.

Alte articole

2 Thoughts to “Sentinţă irevocabilă: Comuna Plopiş dă banii înapoi”

  1. Anonim

    Perceptorul comunist si incompetentul de BODEA cat a cheltuit de la camin pentru MUZEUL beizadelei de fata ,dar pentru drum. El traieste si acum aplicand metodele de cand era mare sef la CAP.
    RUSINE!!!

  2. GEANINA

    Stai sa vezi ca nu sti cat a cheltuit si ce salariu are de la PROIECTUL ARIEI PROTEJATE MLASTINA DE LA IAZ. In planul de management a raportat niste lucrari total ireale ,iar daca il intrebi locul unde a fost facuta acea lucrare te intreaba da ce este aia . Acolo vazut cum stau raportarile cu investitiile real facute.

Leave a Comment