Iluminatului stradal din Cizer se va face prin tehnologia LED

Printre cele mai importante proiecte derulate în această perioadă de administraţia locală a comunei Cizer se numără modernizarea reţelei de iluminat stradal, precum şi asfaltarea unor drumuri comunale şi vicinale. După cum a explicat edilul comunei, Liviu Farcaş, până la finalul acestei luni, toate becurile reţelei de iluminat public vor fi înlocuite. „Am ales să le schimbăm pe cele vechi cu becuri LED, deoarece sunt mult mai eficiente, având un consum energetic de câteva ori mai mic decât cele actuale. Suma care se va economisi la bugetul local va fi una semnificativă, consumul estimat va fi cu aproape 70 la sută mai mic decât până în prezent. În total, vor fi înlocuite 400 de becuri, iar până acum am reuşit schimbarea acestora în centrul de comună în proporţie de 70 la sută, urmând ca până la finalul lunii să fie încheiată această lucrare şi în celelalte localităţi”, a explicat primarul sălăjean. Investiţia, în valoare de circa 50.000 de euro, va fi suportată din bugetul local. „Vom achita totul, din fonduri proprii, pe parcursul a trei ani”, a adăugat Farcaş.

O altă lucrare demarată de administraţia locală şi aflată în prezent în curs de derulare este cea de asfaltare a drumului comunal de la Pria, pe o lungime de aproximativ 4,5 kilometri. „Lucrările au fost începute, iar până la sfârşitul anului, sperăm să reuşim turnarea primului strat al covorului asfaltic, iar anul viitor pe cel de-al doilea.Şi această lucrare este finanţată tot din bugetul local şi va achitată în trei an. Anul acesta am achitat deja 400.000 de lei, costul total al acesteia fiind de circa 1,2 milioane de lei”, a precizat Liviu Farcaş.
De asemenea, printre priorităţile primarului sălăjean se numără şi accesarea unor fonduri europene pentru reabilitarea unui alt drum comunal pe o lungime de 1,7 kilometri şi a unor drumuri vicinale, pe o distanţă de aproximativ 2,5 kilometri. „Chiar săptămâna aceasta, mai exact marţi, am făcut o vizită în teren. Avem în vedere reabilitarea şi a altor drumuri din comună, însă varianta luată în calcul este cea de obţinere a unei finanţări europene”, a mai spus edilul comunei Cizer.

Alte articole

Leave a Comment