Primăriile pot cere bani pentru cadastru gratuit

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat, într-un comunicat de presă, că a început demersurile pentru simplificarea procedurii de alocare a sumelor destinate lucrărilor de cadastru general iniţiate de autorităţile locale.

În 2018, primăriile vor putea încheia contracte de finanţare cu Oficiile de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) pentru realizarea cadastrului general începând cu luna ianuarie, spre deosebire de anii precedenţi, când semnarea contractelor a început abia în lunile iunie (2017), respectiv august (2016).

Deşi prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului potrivit cărora ANCPI va funcţiona în regim de autofinanţare au intrat în vigoare abia în 1 ianuarie 2018, conducerea instituţiei a luat mai multe măsuri, cu câteva săptămâni înainte, pentru accelerarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Astfel, a fost supus consultării publice proiectul de Ordin privind modificarea şi completarea Procedurii şi modalităţii de alocare a sumelor, precum şi raportarea de către beneficiari a stadiului de execuţie a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale, aprobată prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 819/2016, cu modificările şi completările ulterioare.

„Cea mai importantă modificare adusă actului normativ constă în descentralizarea procesului de recepţie şi decontare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Practic, din 2018, lucrările vor fi verificate doar de oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară, fără ca prestatorii să mai aştepte aprobarea de la ANCPI”, se arată în comunicat.

În 2017, au fost înregistrate gratuit în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară peste 385.000 de imobile. Suma alocată în 2017 de ANCPI pentru contractele de finanţare a fost de peste 400 de milioane de lei, iar fiecare primar care a solicitat finanţare a primit 150.000 de lei, faţă de 135.000 de lei în 2016. Pentru a beneficia de aceste fonduri, primăriile au încheiat un contract de finanţare cu Oficiile de Cadastru din judeţ. Contractele sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârşitul anului.

PNCCF a fost lansat în anul 2015 şi va fi finalizat în 2023. Scopul Programului este deschiderea cărţilor funciare pentru toate imobilele din România, fără nici un fel de costuri pentru cetăţeni, persoane fizice sau juridice.

Leave a Comment