Mistreţii dau iama în culturile sălăjenilor

Hectare întregi de porumb au fost distruse în mai multe comune din judeţul Sălaj de către mistreţi. Disperaţi că nu vor mai avea ce recolta în toamnă, localnicii solicită intervenţia autorităţilor. Zilele trecute, comisia de constatare şi evaluare a pagubelor produse de mistreţi a fost convocată în comunele Ileanda, Ip, Nuşfalău şi Surduc.
După cum ne-a declarat Florin Barbulovici, responsabil cu activitatea de vânătoare în cadrul Inspecţiei Silvice şi de Vânătoare (ISV) Sălaj, ultima comisie de acest fel a fost convocată luni, la Ileanda, după ce 12 proprietari au reclamat faptul că mistreţii au dat iama în culturile lor. Viceprimarul comunei, Cornel Lar, susţine că aproape cinci hectare cultivate cu porumb, situate pe raza localităţilor Şasa, Ileanda şi Dăbâceni, au fost afectate de mistreţii flămânzi. „Gradul de afectare a culturilor este cuprins între 5 şi 100 la sută. Cele mai mari pagube au fost înregistrate pe parcelele pe care au pătruns scroafele cu purcei. Pentru a-şi hrăni puii, acestea doboară plantele şi le fac grămezi”, ne-a declarat viceprimarul, care este şi preşedinte al comisiei de evaluare a pagubelor.
Pagubele produse de mistreţi sunt destul de însemnate ţinând cont că pentru un hectar cultivat cu porumb, oamenii cheltuie până la 3.000 de lei.
Lar susţine că nu este pentru prima dată când mistreţii răscolesc culturile sătenilor: „Este pentru a patra oară când comisia pe care o conduc se întruneşte la sesizările oamenilor. În 12 iulie am înaintat Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Bihor procese verbale, după ce parcelele a şapte localnici din localităţile Luminişu şi Dolheni, cultivate cu cartofi, au fost distruse”.
La Nuşfalău, precizează primarul Radu Mate, animalele au călcat în picioare culturile de cartofi şi porumb de pe 2,5 hectare, o comisie fiind constituită în cursul săptămânii trecute.
Potrivit legii, proprietarii care rămân fără culturile agricole din cauza animalelor sălbatice au dreptul la despăgubiri. În astfel de cazuri, primarul este obligat să ceară constituirea unei comisii formate din reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Bihor, Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Sălaj, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Sălaj, şeful pazei fondului de vânătoare din zonă şi un oficial al primăriei.
Reprezentantul ISV Sălaj susţină că, până acum, niciun proprietar de teren nu a fost despăgubit după ce mistreţii le-au distrus culturile.

Leave a Comment