”Liber la buldozere!” – Castelul Bay din Treznea, monument istoric, poate fi dărâmat

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, pregătește ordinul de declasare a unui monument istoric. Este vorba de Castelul Bay, din localitatea sălăjeană Treznea, iar prin semnarea actului menționat, fapt ce s-ar putea întâmpla în următoarele săptămâni, clădirea își va pierde statutul de monument istoric și nu va mai beneficia de nicio protecție legală. ”Tocmai am fost informat că ministrul Culturii, Daniel Breaz, se pregătește să ajute la distrugerea unui monument istoric. Monumentul este Castelul Bay, aflat în satul Treznea, din județul Sălaj. Din ce înțeleg, în următoarele săptămâni, ministrul Breaz ar putea semna un ordin de declasare prin care clădirea își va pierde statutul de monument istoric și nu va mai beneficia de nicio protecție legală. Liber la buldozere! cum s-ar zice”, este mesajul postat pe pagina de socializare de Vlad Alexandrescu, senator Uniunea Salvați România – USR. Situat în centrul satului Treznea, Castelul Bay a aparținut familiei grofului Ferenc Bay, ce a locuit acolo până în 1944, an în care, cu doar câteva săptămâni înainte ca frontul celui de-Al Doilea Război Mondial să ajungă în zonă, a fost părăsit. Groful ungur Ferenc Bay, proprietarul conacului, este considerat a fi responsabil de atrocităţile comise de armata horthystă în ziua de 9 septembrie 1940, în care au fost uciși 86 români și 6 evrei din comuna Treznea. Castelul, construit în stil neo-baroc pe la mijlocul secolului al XIX-lea, prezintă două corpuri principale, legate între ele de o reproducere a ”punţii suspinelor” din Veneţia, unică în România, dar care sunt astăzi departe de strălucirea de altădată. După venirea comuniştilor la putere, castelul a fost sediul CAP-ului din localitate, perioadă în care a fost câtuşi de puţin întreținut. După anul 1990 însă, clădirea a fost abandonată și lăsată în voia sorții. În prezent, deși inclus pe lista monumentelor istorice, ansamblul arhitectural este aproape o ruină, uitat de autoritățile locale și centrale, conducerea comunei și localnicii dorind să fie dărâmat.”În loc de a rămâne un simbol al unei tragedii, castelul ar trebui salvat și pus în valoare. Reatribuindu-l comunității, oferindu-i un scop ales în acord cu nevoile cetățenilor, rolul său va fi nu acela de a diviza ci de a închide rănile trecutului. Așadar, domnule ministru Breaz, nu semnați acest ordin de declasare! Sunteți ministrul Culturii în funcție, iar rolul dumneavoastră este de a apăra patrimoniul, nu de a ajuta la ștergerea lui de pe fața Pământului. De a contribui la acest proces de reconciliere istorică, nu de a lăsa lucrurile în voia resentimentelor și a nepriceperii administrative”, este mesajul transmis de Vlad Alexandrescu pe pagina de socializare.

7 Thoughts to “”Liber la buldozere!” – Castelul Bay din Treznea, monument istoric, poate fi dărâmat”

 1. Urgent demolare !

  Groful bay nu este numai considerat răspunzător de crimele hortyste din Treznea, el chiar a fost declarat criminal de război de Tribunalul Militar. Din păcate a fugit în ungaria şi a scăpat de pedeapsă, se vede că idiotul de vlad nu cunoaşte crimele din sălaj. Aşteptăm demolarea acestui cuib de criminali de război, să nu rămână cărămidă pe cărămidă, precum Bastilia !

 2. ion de romania

  Arat si nivelat cu bildozerul.

 3. ion de romania

  Arat si nivelat cu buldozerul.

 4. Transilvania

  Nu ma mira reactia celor de mai sus, in cel mai sarac si needucat judet din Romania. Istoria (buna sau rea) nu trebuie stearsa, trebuie prelucrata si acceptata. Si a romanilor (ca nici voi nu ati fost si nici nu sunteti usa de biserica) si a maghiarilor, si a sasilor. Pentru ca toate 3 inseamna Transilvania.

  1. anonim

   Salaju nu este nici pe departe cel mai sarac sau needucat judet…. sunt de acord totusi cu tine, regret enorm demolarea castelului.

 5. Anonim

  Daca Auschwitzul era in Israel credeti ca mai ramanea vreo caramida? Nici umbra nu mai ramanea de mult !

 6. Transilvania

  Absolut ramanea in picioare, ca marturie a trecutului violent. Distrugerea trecutului duce numai la ignoranta si deformarea istoriei.

  By-the-way, comparatia e cam fortata, din mai multe puncte de vedere…

Leave a Comment