Finanţarea alegerilor pentru Camera Agricolă Sălaj, o mare necunoscută

Circa 25.000 de buletine de vot urmează să fie tipărite pentru alegerile pentru Camera Agricolă Sălaj, programate pentru 10 noiembrie. Pentru acelaşi scrutin trebuie confecţionate ştampile de vot şi trebuie plătiţi cei 183 de componenţi ai secţiilor de votare din judeţ. Toate aceste demersuri implică cheltuieli importante pentru care nu a fost indentificată, încă, sursa de finanţare.

Factorii implicaţi în organizarea alegerilor din noiembrie pentru Camera Agricolă Judeţeană Sălaj nu au căzut, deocamdată, la un numitor comun în ceea ce priveşte sursa de finanţare. În timp ce directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Sălaj, Valentin Duca, susţine că cheltuielile vor fi suportate de către asociaţiile de producători şi de fermierii din judeţ. „Direcţia Agricolă nu are bani pentru a susţine alegerile. În aceste condiţii, asociaţiile şi fermierii din judeţ vor trebui să asigure fondurile necesare pentru tipărirea buletinelor de vot, plata celor din secţiile de votare, realizarea ştampilelor. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în judeţul Timiş, unde agricultorii au plătit o anumită taxă pentru organizarea scrutinului”, a declarat, joi, oficialul DAJ Sălaj, în cadrul unei conferinţe de presă.
De celalată parte, Vaida Bela, preşedintele Comisiei electorale agricole, care va coordona alegerile din teritoriu, ameninţă că va demisiona din această funcţie în cazul în care agricultorilor sălăjeni li se va pretinde vreun ban pentru scrutin. „Nu este treaba fermierului, ci a Comitetului judeţean de iniţiativă pentru înfiinţarea Camerei Agricole, a Direcţiei Agricole, a Consiliului Judeţean, a Agenţiei de Plăţi Sălaj. Dacă se va ajunge în situaţia de a cere fermierilor bani pentru Camera Agricolă, o instituţie de utilitate publică, de altfel, eu îmi voi da demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei electorale”, a precizat Vaida.
Mircea Ciocian, preşedintele Comitetului judeţean de iniţiativă menţionează că legislaţia nu specifică cine trebuie să suporte din punct de vedere financiar, dar că „în perioada următoare vom identifica şi propune sursa de finanţare”.
Un lucru este, însă, cert: scrutinul va fi destul de costisitor. Cel puţin 25.000 de lei vor fi necesari doar pentru confecţionarea celor câteva zeci de ştampile, pentru tipărirea şi distribuţia a circa 25.000 de buletine de vot. Acestei sume i se adaugă banii necesari pentru plata celor 183 de membrii ai celor 61 de secţii de votare ce urmează să fie amenajate în oraşele şi comunele din judeţ.
Peste 20.000 de fermieri sălăjeni sunt aşteptaţi la urne, în 10 noiembrie, pentru a-i alege pe cei 25 de membri ai Colegiului Judeţean al Camerei Agricole Sălaj. Din structura de conducere a acestei instituţii vor face parte opt reprezentanţi ai asociaţiilor de fermieri, câte doi de la patronate, sindicate şi cooperativele agricole, un reprezentant al proprietarilor de păduri, unul al unităţilor ce cercetare şi unul al medicilor veterinari, patru fermieri peste 35 de ani şi alţi patru, sub 35 de ani.
Au drept de vot doar acei fermieri care sunt înscrişi în Registrul Agricol. Lista finală a electorilor va fi publicată cu 45 de zile înainte de ziua votului.
Printre principalele atribuţii ale viitoarei Camere Agricole Judeţene, care se va autofinanţa, se numără acordarea de asistenţă tehnică şi consiliere producătorilor agricol în vederea absorbţiei fondurilor europene, oferirea de sprijin tehnic de specialitate, economic şi managerial persoanelor care desfăşoară activităţi în domeniile agricole şi conexe, în aplicarea tehnologiilor agricole moderne şi a metodelor noi de conducere a fermelor în scopul eficientizării activităţilor la nivel de fermă.

One Thought to “Finanţarea alegerilor pentru Camera Agricolă Sălaj, o mare necunoscută”

Leave a Comment