Cetăţenii din Buciumi, revoltaţi pe autorităţi:“Ne-au luat pământul!”

 

Mai mulţi cetăţeni din comuna Buciumi, localnici ai satelor Bodia, Sângiorgiu de Meseş, Bogdana şi Răstolţ, s-au adresat redacţiei noastre cu o problemă legată de păşunile din localităţile sus menţionate, despre care aceştia spun că le-au fost luate în mod ilegal din proprietate, printr-un ordin al prefectului.

Este vorba despre mai multe suprafeţe de teren-păşune pentru care, spun localnicii, au acte de proprietate cu care dovedesc faptul că acestea le aparţin. Suprafeţele în cauză sunt situate în satele Bodia (83,33 hectare), Bogdana (22,1 hectare), Buciumi (92,62 hectare), Răstolţ (132,75 hectare) şi Sângiorgiu de Meseş (6,41 hectare). Pentru a oferi un răspuns celor din Buciumi, dar şi a celor care, poate, se găsesc într-o situaţie similară, am solictat autorităţilor implicate poziţia oficială faţă de situaţia acestor terenuri şi cadrul legislative în baza căruia a fost emis acest ordin de trecere în proprietatea comunei Buciumi a suprafeţelor  de păşune. În comunicatul Prefecturii Sălaj se arată:

“Ordinul prefectului judeţului Sălaj cu numărul 11876 din 5 noiembrie 2015 privind trecerea în proprietatea privată a comunei Buciumi a suprafeţei 3.372,100 metri pătraţi păşune, situată în extravilanul comunei, a fost emis în baza următoarelor documente: documentaţia şi propunerea Comisiei de fond funciar privind trecerea în proprietatea privată a comunei Buciumi a suprafeţei de 337,21 hectare păşune (3.372,100 metri pătraţi); documentaţia cadastrală efectuată de expertul autorizat Ureche Ioan (Tabel centralizator cu islazurile comunale pentru care se solicită eliberarea ordinului prefectului în vederea înscrierii în cartea funciară, planuri de amplasament şi delimitare a imobilelor, suprapunerea cu sectoarele cadastrale conform legii 165 din 2013).

Totodată, adresa Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Sălaj nr. 6036 din 3 noiembrie 2015 privind conformitatea documentaţiei cu cerinţele tehnice prevăzute de regulamentul de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară, aprobat prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 700-2014, precum şi cu prevederile Legii 165 din 2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului communist în România, în privinţa existenţei rezervei de teren în sectoarele corespunzătoare. Referitor la eventualele suprapuneri de terenuri sesizate de unii cetăţeni ai comunei Buciumi, facem precizarea că, din întreaga documentaţie depusă de Primăria Buciumi, nu rezultă astfel de suprapuneri.

Mai mult, prin adresa OCPI menţionată mai sus, reiese că documentaţia întocmită de expertul autorizat respectă întru totul prevederile legale incidente şi, totodată, atestă că terenurile solicitate de comuna Buciumi fac parte din rezerva Comisiei locale de fond funciar Buciumi, conform legii 165 din 2013. Pe de altă parte, terenurile din rezerva comisiilor locale de fond funciar au fost inventariate de un expert autorizat şi avizate de OCPI Sălaj, ceea ce ne conduce la concluzia că ar fi exclusă orice suprapunere cu terenurile înscrise în titlurile de proprietate emise anterior. În concluzie, considerăm că ordinul prefectului a fost emis legal, iar persoanele care consideră că le-au fost încălcate drepturile prin acest act administrativ se pot adresa instanţelor de judecată competente”, se arată în răspunsul adresat redacţiei noastre de prefectura Sălaj.

Primăria Buciumi ne-a comunicat, de asemenea, punctul de vedere referitor la situaţia semnalată de grupul de cetăţeni, subliniind faptul că demersul Primăriei către Pefectura Sălaj este unul efectuat cu respectarea legii, pornind de la faptul că niciuna dintre persoanele în cauză nu şi-a revendicat, în termenul prevăzut de lege, aceste terenuri. “Suprafetele de teren înscrise în anexa la Ordinul Prefectului judetului Sălaj nr.118 din 5 noiembrie 2015, nu au fost solicitate de anumite persoane, la nici una dintre cele trei legi ale proprietăţii şi anume Legea 18/1991, Legea 1/2000 şi Legea 247/2005, drept pentru care acestea sunt, de drept, suprafeţe de păşuni comunale sau terenuri la dispoziţia comisiei locale de fond funciar. În alta ordine de idei, dacă există anumite persoane pe raza UAT Buciumi care susţin că aceste terenuri se suprapun cu proprietătile lor, le invitam la sediul instituţiei noastre pentru a justifica acest fapt cu acte de proprietate (extrase de carte funciară, documentaţii cadastrale sau planuri parcelare), iar dacă acest lucru se confirmă, vom lua măsuri urgente de rezolvare a situaţiei”, se arată în răspunsul oficial al Primăriei Buciumi.

Cetăţenii care în  consideră, în continuare, că le-au fost încălcate drepturile, spun că se vor adresa Instanţei de judecată pentru a-şi recăpăta dreptul de proprietate asupra acestor păşuni pe care le cosideră proprietatea lor.

 

 

 

2 Thoughts to “Cetăţenii din Buciumi, revoltaţi pe autorităţi:“Ne-au luat pământul!””

  1. Anonim

    Intrebati l pe ciunt ca stie el… sapati si ve ti gasi devarul

  2. andrei

    pe primarul din Buciumi nu-l intreaba nimeni de sanatate?e mafie puternica acolo

Leave a Comment