Bizuşa va deveni staţiune balneoclimaterică

Localitatea Bizuşa din comuna Ileanda va avea statutul de staţiune balneară şi balneoclimaterică. Conform unui proiect de hotărâre al Ministerului Sănătăţii, Bizuşa se numără printre cele 20 de localităţi din România care dispun de factori terapeutici naturali şi cărora li se va acorda acest statut. De altfel, localitatea sălăjeană, deşi este recunoscută de mult timp pentru apele sale, nu deţine statutul de staţiune balneară. „Va fi primul <<botez legal>> dacă putem spune aşa. Proiectul figurează pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri, iar dacă va fi aprobat în forma propusă, obţinerea statutului de staţiune balneoclimaterică va constitui un beneficiu pentru întreaga comună, nu doar pentru Bizuşa. Investitorii din domeniu vor putea astfel accesa mai uşor fonduri, iar eu, sincer, mizez ca aceştia să fie tentaţi să investească în această zonă, mai ales dacă nu vor fi nevoiţi să suporte întreaga finanţare din propriul buzunar”, a explicat Petru Satmari, primarul comunei Ileanda.
Actul normativ a fost elaborat pe baza propunerilor autorităţilor administraţiei publice locale din localităţile cărora urmează a li se acorda statutul de staţiune balneoclimaterică, precum şi pe baza referatelor privind reevaluarea şi reatestarea factorilor terapeutici naturali identificaţi în zonele respective, elaborate de către Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti, potrivit notei de fundamentare a proiectului menţionat.
Cunoscută sub denumirea Bizuşa Băi, aceasta dispune de o serie de factori naturali terapeutici precum: apă minerală bicarbonatată, sulfatată, calcică, sodică şi seun bioclimat sedativ de cruţare. Astfel, la Bizuşa Băi se pot trata diverse afecţiuni cum ar fi cele reumatismale degenerative – spondiloze, gonartroze, coxartroze; afecţiuni reumatismale abarticulare – tendinite, bursite; afecţiuni reumatismale inflamatorii – spondilită ankilozantă, poliartrită reumatoidă; afecţiuni posttraumatice; afecţiuni respiratorii; afecţiuni ORL; afecţiuni ginecologice, dar şi endocrine.
Documentaţia pentru obţinerea statutului de staţiune balneoclimatică este întocmită de reprezentanţii primăriilor, prin care care trebuie să demonstreze că în zonă există resurse naturale, stabilimente şi că există un plan de amenajare a teritoriului. Până în octombrie 2011 staţiunile din România erau clasificate ca fiind de interes local sau naţional, fără a se specifica dacă erau balneoclimaterice.

Primarul doreşte ca Bizuşa să fie şi staţiune turistică

Însă primarul sălăjean nu se mulţumeşte doar cu obţinerea statutului de staţiune balneară pentru Bizuşa, acesta „se luptă” de mai bine de trei ani pentru a introduce localitatea în circuitul turistic. „Un alt pas important pentru dezvoltarea comunei este şi dobândirea statului de staţiune turistică. Deşi am depus documentaţia necesară cu ceva timp în urmă am fost sunat abia azi (luni, 19 august-nr.red.) de reprezentantul Ministerului Mediului care mi-a solicitat dovada faptului că există canalizare, acesta fiind un criteriu obligatoriu pentru obţinerea statutului de staţiune turistică. Mă bucur că există totuşi interes, deşi îmi pare rău că eu sunt oarecum cu un pas în urmă”, a menţionat Petru Satmari. Astfel, Bizuşa va putea dobândi statutul de staţiune turistică în momentul în care autorităţile locale vor putea face dovada că reţeaua de canalizare este funcţională. Acest lucru s-ar putea întâmpla abia anul viitor. „Recepţia lucrărilor la reţeaua de canalizare, conform contractului, a fost stabilită pentru luna mai 2014. Lucrările au fost începute în primăvară, în luna aprilie şi sperăm să respectăm termenul prevăzut în contract, însă asta numai dacă nu vor fi întârziate plăţile. Condiţia principală e ca Agenţia Fondului de Mediu să onoreze contractul”, a completat edilul. Administraţia locală din Ileanda a depus la Agenţia Fondului de mediu un proiect, a cărui valoare este de circa două milioane de euro, pentru realizarea reţelei de canalizare în satele Ileanda şi Bizuşa.
În prezent, potrivit primarului Petru Satmari, singura parte funcţională a localităţii este cea administrată de Ministerul Muncii, care include pavilionul cu baza de tratament şi hotelul Ceres. După cum a explicat acesta, baza de tratament este ocupată la capacitate maximă aproape tot timpul, dovadă că există cerere pentru serviciile oferite aici. „Este păcat ca această zonă să nu fie exploatată. Vadul este foarte bun, însă cei care au fost pe aici şi s-au ocupat de zona unde sunt situate băile vechi, adică zona privată, nu au fost, din păcate, în stare să o administreze, iar în prezent totul se află într-o stare jalnică”, a mai spus Satmari.
Băile Bizuşa se află pe Valea Someşului, la 60 de kilometri faţă de Zalău şi la 52 de kilometri faţă de Baia Mare.

2 Thoughts to “Bizuşa va deveni staţiune balneoclimaterică”

  1. Anonim

    Da . Cum avem si autostrada, curatenie in oras,…. aeroport la Zalau…. si multe alte (promisiuni) !

  2. Anonim

    D-le primar Satmari felicitari va straduiti asta e bine si va doresc succes, dar ganditi-va ca preturile practicate pentru cei care vor sa se trateze la ora actuala sunt cam MARI fata de ce se ofera

Leave a Comment