Ajutoare pentru ţăranii din comunele defavorizate

Crescătorii de vaci şi bivoliţe de lapte din comunele Cristolţ si Zalha, zone catalogate ca defavorizate, pot beneficia de sprijin financiar acordat din Fondul European de Garantare Agricolă. Pentru a beneficia de respectiva subvenţie, producătorii de lapte mai au la dispoziţie doar câteva zile ca să depună cererile de plată aferente anului în curs, respectiv până luni, 15 iulie, susţin oficialii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Sălaj.
Fermierii care deţin vaci de lapte trebuie să fie înregistraţi în sistemul de administrare a cotelor de lapte, iar ajutorul specific se poate solicita pentru un număr cuprins între două şi 15 capete vaci de lapte inclusiv, pe beneficiar.
Totodată, efectivul pentru care se solicită ajutor specific trebuie menţinut în exploataţie pe o perioadă de reţinere de şase luni de la data limită de depunere a cererilor (16 iulie 2013 – 15 ianuarie 2014).
În cazul bivoliţelor de lapte se poate solicita ajutor specific pentru un efectiv de maximum 50 capete pe beneficiar. Animalele trebuie menţinute pe o perioadă de reţinere de şase luni de la data limită de depunere a cererilor (16 iulie 2013 – 15 ianuarie 2014) la adresa exploataţiei/locaţiei menţionată în cerere.
Potrivit informaţiilor furnizate de către Ioan Tărău, şeful Serviciului Autorizare CNDP şi ajutoare specifice comunitare, măsuri de piaţă din cadrul APIA Sălaj, anul trecut 306 fermieri din Zalha şi Cristolţ au solicitat subvenţia, pentru un număr total de 903 capete, respectiv 614 vaci cu lapte şi 289 de bivoliţe. „Pentru 2012, crescătorii din cele două comune defavorizate au primit câte 187,5 euro pentru fiecare bivoliţă de lapte şi câte 93,4 euro pentru fiecare vacă de lapte”, a precizat Tărău. Acesta a mai spus că până la această dată, 211 fermieri şi-au depus cererile de plată aferente anului în curs şi le-a recomandat celor care nu s-au prezentat încă, să nu lase acest aspect pentru ultima zi.
„După ce se va încheia perioada de depunere a cererilor, de la Bucureşti va fi selectat un eşantion de constrol, inspectorii Centrului Judeţean Sălaj al APIA urmând să deruleze verificări la faţa locului. Crescătorii de vaci şi bivoliţe de lapte care nu au respectat condiţiile specifice riscă să fie penalizaţi ori chiar să fie excluşi de la plată”, a explicat Ioan Tărău. În urma controalelor efectuate după campania de anul trecut, şapte fermieri din cele Zalha şi Cristolţ au fost identificaţi cu probleme, motiv pentru care au fost sancţionaţi cu reducerea sprijinului financiar ori cu excluderea de la plată.

Leave a Comment