RAFTUL CU CARTE: Istorii din Vechiul Regat: „Republica de la Ploiești”, Falansterul și umbra cărciumarului Caragiale

AUTOR: Boerescu Dan-Silviu

Lumea pitorească a Vechiului Regat al României ascunde, dincolo de poleiala feerică de epocă, și o mulțime de tragedii, precum lichidarea politică – dar și fizică! – a lui Eminescu sau plasarea lui Caragiale într-un con de umbră, ceea ce l-a determinat pe acesta să se autoexileze în Germania, sătul de „porcăriile” care i se regizau în țară.
Aici, „la Porțile Orientului, unde totul se trata cu o mare lejeritate”, s-au petrecut și incredibile farse istorice precum Republica de o zi din Ploieștii anului 1870 sau utopia lui Tudorache Mehtupciu – falansterul „soților agronomi” de la Scăeni, confirmând și acestea, à rebours, teoria „formelor fără fond” care pare a caracteriza întreaga noastră epocă modernă.
„Republica de la Ploiești” și ciudata carieră a revoluționarului Candiano – Popescu, devenit aghiotant… regal!
„Godinurile” prahovene și Falansterul de la Scăieni, experimentul social utopic al fiului vistiernicului Iamandache Mehtupciu, zis Diamandi
Umbra cârciumarului Caragiale într-un exil berlinez neînțeles de nimeni
Eminescu, agent secret și cifrator al corespondenței diplomatice la Berlin, fondator al unei „societăți teroriste” și victimă a unui complot politic soldat cu asasinarea lui?
ISTORII SECRETE (50 de volume)
Colecție promovată de ziarul LIBERTATEA, Radio România Actualități, Radio România Regional, București FM, Radio Sport Total, Radio Napoca FM și Radio Impuls FM și Bucatarescu.ro
Am fost prea multă vreme prizonierii stereotipurilor patriotarde din manualele de istorie, care au falsificat – vreme de mai multe generații – semnificația unor fapte și evenimente care ne definesc ca popor. Uneori, trucajele propagandistice s-au realizat prin omisiune, alteori prin folosirea de clișee specifice luptei de clasă de inspirație sovietică.
Însă, în momentul de față, când accesul liber la informație nu mai este o utopie, putem puncta altfel o sumedenie de episoade istorice și putem privi personajele exponențiale ale diferitelor epoci în toată complexitatea lor umană, fără teama de a deveni culpabili în ochii cenzurii, dar și cu riscul inerent de a șoca naționaliștii, protocroniștii sau extremiștii, indiferent de culoare lor politică.
Spre descifrarea istoriei secrete a României!
Un proiect editorial INTEGRAL

Cartea poate fi comandată de la Web: http://www.eintegral.ro

Leave a Comment