Sistemul Informatic Unic Intergrat al CNAS aduce bolnavii sălăjeni în pragul disperării

Panică, neputinţă şi disperare, în rândul bolnavilor sălăjeni. Secţiile de diabetologie, psihiatrie şi boli interne din cadrul Spitalului Judeţean din Zalău simt în aceste zile într-un mod dramatic consecinţele unui sistem medical mai bolnav decât şi-ar fi putut imagina. Sistemul Informatic Unic Intergrat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a cedat la sfârşitul săptămânii trecute.

Situaţie deosebit de grea, în aceste zile, la Spitalul Judeţean Zalău. Reţetele pentru medicamente nu puteau fi eliberate, la sfârşitul săptămânii, întrucât sistemul informatic a cedat, începând de vineri dimineaţa, astfel încât, dacă la alte secţii situaţia era îngrijorătoare, la secţia de diabetologie aceasta a devenit de-a dreptul dramatică. Bolnavii de diabet nu mai puteau primi reţetele pentru medicamente sau insulină pentru că sistemul informatic prin care se validează consultul şi reţeta, este, de vinerea trecută, pe butuci. Aşa cum ne-a explicat managerul Spitalului Judeţean, Laurenţiu Barna, şi cum este şi logic, aceste două activităţi- consultul pe bază de card de sănătate şi eliberarea reţetei ca să poată fi cuplate şi în cele din urmă, folosite, este necesară funcţionarea acestui Sistem Unic Informaţional.

Boala” porneşte de la softul central, la nivel naţional

Problema este la nivel central, nu suntem singurii care ne confruntăm cu consecinţele dezastruoase ale unei proaste funcţionări sau, mai rău, ale nefuncţionării acestui sistem”, spune managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ. „Dacă în alte secţii situaţia cu care ne confruntăm de aproape două zile nu este încă gravă, la diabetologie ea a devenit de astăzi (n.r. – vineri) una de extremă urgenţă. Discutăm de o boală care, în lipsa tratamentului zilnic aplicat, poate conduce către consecinţe deosebit de grave. Noi, la nivel de conducere am făcut şi facem tot ceea ce putem, informaticianul nostru este în permanenţă la post, am luat legătura cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi s-a promis de acolo un alt specialist care va ajuta în această perioadă, echipa spitalului nostru. În plus, depinde şi de cei care gestionează situaţia şi au în mâini softul central”, a adăugat managerul Spitalului Judeţean din Zalău.

Ultima soluţie- metodele empirice de luare în evidenţă

Dacă totuşi situaţia nu va fi remediată în timp util, atât cât se mai poate vorbi de timp util în acest caz, directorul Spitalului ne-a declarat că va recurge la singura metodă pe care o mai are la îndemână, validarea consultaţiei, a doua zi, la Casa Judeţeană de Asigurări, după consemnarea datelor într-un registru. Un lucru care, oricum, presupune alte explicaţii către farmacii care poate nu vor accepta aceste reţete din lipsă de cadru legal, astfel încât, aşa cum un necaz niciodată nu vine singur, cei care vor primi astfel de reţete se vor putea trezi cu un refuz din partea farmaciştilor, la eliberarea de medicamente, fie ele şi urgente.

Este o problemă a sistemului, se poate concluziona în câteva cuvinte, însă situaţia deja degenerează şi produce panică în rândul bolnavilor. Aparţinătorii acestora ne-au vizitat la redacţie şi ne-au cerut sprijinul pentru că nu ştiu încotro să o apuce.

Nici medicii de familie nu au o soartă mai bună, prin aceeaşi situaţie trecând şi ei, fapt pentru care la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate se vor forma cozi interminabile, în vederea validării acestor consultaţii. În cazul în care acestea se vor face! Pacienţii care nu mai pot aştepta vor fi nevoiţi să scoată bani grei din buzunare şi să-şi achite singuri medicamentele, la farmacii. În cazul fericit în care farmaciile le au pe stoc.

3 Thoughts to “Sistemul Informatic Unic Intergrat al CNAS aduce bolnavii sălăjeni în pragul disperării”

  1. iohanis

    punct si de la cap se impute pestele si sistemul.Bine ca si-au facut salarii occidentale si medicii au salarii de femei de servici de banca.Vai de noi cei de jos,trebuie sa murim cu zilele ca sa aiba ei.

  2. Ion Pozitiv

    Da’ trimeteti oamenii la biserica sa-i vindece popii ca ei au primit peste 40 milioane lei la rectificarea recenta!

  3. Zălăuan

    Bine că ne batem cu cărămida în piept că avem cei mai buni IT-şti din lume. Iată rezultatele.Folosirea cardului de sănătate este însă obligatorie în toată Europa, pentru a putea fi depistate reţetele medicale falsificate. Aţi prins mişcarea, dacă nu se emiteau reţete falsificate, nu era nevoie nici de cardul de sănătate !

Leave a Comment