La Zalău s-a inaugurat cea mai modernă “Staţie de carte” din ţară

Moment de sărbătoare la Biblioteca Judeţenă “Ioniţă Scipionescu Bădescu” (BJS) Sălaj. După aproape opt ani în care secţiile instituţiei de cultură precizate au funcţionat în diferite spaţii improprii, luni, 23 noiembrie, a avut loc inaugurarea celei mai moderne secţii de împrumut carte adulţi din ţară.  

Secţia de împrumut adulţi a bibliotecii se află la parterul Clădirii Transilvania – clădire monument istoric, în administrarea Primăriei Zalău. La momentul inaugural al secţiei, au luat parte reprezentanţi ai bibliotecii, directori ai altor instituţii de cultură, reprezentanţi ai Primăriei Zalău şi nu în ultimul rând iubitori de carte. “Ferice de care au grijă de cărţi. Pentru că fără acestea nici trecutul, nici prezentul, nici viitorul nu ar însemna nimic”, a precizat în deschiderea evenimentului, Florica Pop, directorul BJS Sălaj. Momentul inaugural a continuat cu o slujbă de sfinţire a noului “lăcaş” de cultură din centrul municipiului.

Investiţie de aproape 300.000 de lei

 biblioteca 4

Secţia de împrumt carte adulţi este cea mai modernă din ţară. Asta a spus şi directorul Florica Pop, la inaugurare, iar astfel de secţii urmeză să fie amenajate şi în alte oraşe din România. Şi asta după ce bibliotecari şi manageri de biblioteci din ţară au venit în vizită la Zalău. Ideea amenajării aparţine managerului bibliotecii şi după cum a precizat Florica Pop a fost preluată de la o bibliotecă din străinătate. Secţia este una ultramodernă, supraetajată cu mii de cărţi din toate domeniile de activitate: literatură, istorie, limbi străine, ştiinţă, în total peste 90.000 de volume. Suma necesară pentru realizarea acestei investiţii moderne, un demers restaurator modern, aproximativ 300.000 de lei, a fost alocată de Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj. “Peste tot pe unde ne uităm astăzi o să vedem rânduri culese din cărţi. Dacă am vorbi noi bibliotecarii despre bibliotecă, ar părea că spunem lucruri care dorim să ne facă nouă bine. E atât de frumos când vorbesc alţii despre carte şi bibliotecă. Nu pot să nu amintesc că biblioteca este de fapt memoria timpului. Iar aici ne regăsim cu toţii. (…). Povestea Bibliotecii Judeţene Sălaj este lungă. Ne-am gândit cum să facem în acest moment, noi cei care de nouă ani n-am spus-o de prea multe ori, dar am plâns la propriu şi am avut grijă de cărţi. Fiecare instituţie orice ar face, dacă noi nu păstrăm şi adunăm bazele de date, cine ar mai face acest lucru? Aici vin tinerii uimiţi, crezând că s-au rătăcit şi exclamă wow. Au sentimentul acela de bucurie că sunt într-un loc civilizat. Aşa ar trebui să fie în toate instituţiile care fac educaţie”, a adăugat managerul instituţiei de cultură la inagurarea şecţiei. Evenimentul inaugural a fost intitulat “Staţia de carte – Zalău Centru” – un proiect al Consliului Local (CL) pentru promovarea bibliotecii sălăjene nu doar la nivel local ci şi la nivel naţional.

 biblioteca deschiderePovestea secţiei de împrumut adulţi

Până la începutul lunii noiembrie 2015, BJS Sălaj a fost singura instituţie de cultură din judeţ care, timp de aproape opt ani, şi-a desfăşurat activitatea cu publicul în fel de fel de spaţii improprii. În anul 2006, secţia de împrumut adulţi, care tocmai a fost inaugurată, şi-a desfăşurat activitatea în clădirea “Transilvania”, din centrul oraşului. Atunci a fost nevoită să “se mute” într-o altă clădire, datorită  faptului că Primăria Municipiului Zalău, în administrarea căreia se află Clădirea Transilvania, a început o serie de lucrări de reabilitare. La vremea respectivă, secţia şi-a mutat volumele şi, la “oferta” Primăriei s-a “strămutat” în “gazdă”, într-o clădire cunoscută în urbe sub denumirea “Casa de Modă” – situată pe unicul bulevard din municipiul. Mutarea era una provizorie, de vreo câţiva ani, până la terminarea lucrărilor. La finalul anului trecut conducerea bibliotecii a fost informată că la începutul anului 2015, din 5 ianuarie îşi va putea începe activitatea în Clădirea Transilvania, pentru că lucrările vor fi finalizate. De atunci şi până la începtul lunii noiembrie au urmat tot felul de amânări, din cauza nerespectării termenului de executare a lucrărilor de către constructor. În sfârşit, în 2 noiembrie 2015, după termene de amânare, lucrările de reabilitare a Clădirii Transilvania au fost finalizate, iar biblioteca a început să-şi desfăşoare activitatea în condiţii de normalitate.

Cei care vor să se convingă de noul “look” al secţiei de împrumut adulţi sunt aşteptaţi în centrul oraşului la parterul Clădirii Transilvania de unde pot împrumuta cărţi din orice domeniul de activitate. În clădirea cu pricina mai funcţionează, pentru public, şi alte secţii ale instituţiei de cultură.  În această săptămână, 23-27 noiembrie,  biblioteca organizeză “Ziua Porţilor Deschise”.

 

inaugurare biblioteca (27)

7 Thoughts to “La Zalău s-a inaugurat cea mai modernă “Staţie de carte” din ţară”

  1. Anonim

    „Cea mai modernă din țară”? Pe ce criterii? Că așa spune bibliotecara? Și că după Zalău, se vor înființa biblioteci „și în alte în orașe din România”? Te pomenești că nu aveau! Voi nu aveți simțul ridicolului? Și ce caută trei preoți în centru, e cumva bibliotecă de cărți de religie? Că nu se mai poate inaugura nici o budă publică fără lăcustele astea!

  2. SI bineinteles

    un sobor de popi, fara de care nu poti nici sa te stergi la fund in ziua de azi…

    1. F

      politica si religia sunt omniprezente, nu exista rahat fara miros.

  3. Crocodiludilu

    Ce dracu’ doamne iarta-ma, cauta popa acolo??Chiar nu mai aveti pic de rusine?

  4. aia

    aia cauta prosti care sa comenteze

  5. sa traiti bine

    Doar eu am facut,,,,,ideea mea, INTERESANT…..toti angajatii au muncit,,.cred…dar ideea mea,,!Felicitari pentru toti cei care si-au adus contrbutia !

Leave a Comment