În centrul Zalăului, bucate tradiţionale, cântec, joc şi voie bună la “Ecouri Meseşene”

Sălăjenii iubitori de folclor au venit duminică, 30 august în centrul municipiului pentru a asista la un regal de folclor oferit în cadrul celei de a 40-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor “Ecouri Meseşene”. Şi în acest an, Festivalul Internaţional de Folclor “Ecouri Meseşene” şi “Festivalul “Someş, cântecele tale” s-au unit, pentru al treilea an consecutiv, pentru a le oferi sălăjenilor trei zile de folclor de calitate.  

 “Someş, cântecele tale” – cântec, joc şi voie bună

Manifestările care au adunat sute de iubitori de folclor, nu doar din judeţ, ci şi din ţară şi străinătate, au debutat vineri, 28 august, la Jibou. “Someş, cântecele tale” a adus pe  scena Casei Orăşăneşti de Cultură formaţii de dansuri populare din străinătate din: Slovacia, Serbia, Ungaria şi Republica Moldova. Festivalul “Someş, cântecele tale” a continuat şi sâmbătă, 29 august, în oraşul de sub Măgura, la Şimleu Silvaniei cu un inedit spectacol folcloric oferit de formaţiile din străinătate şi de Ansamblul Barcăul al Clubului Copiilor din Şimleu Silvaniei; după care formaţiile din Ungaria şi Slovacia au mai susţinut spectacole şi în comunităţile de la noi din judeţ. Este vorba despre comunitatea slovacă din Făgetu, comuna Plopiş şi comunitatea maghiară din Nuşfalău

“Ecouri Meseşene” – cu bucate tradiţionale

Festivalul Internaţional de Folclor “Ecouri Meseşene”, cel mai vechi festival de acest gen din judeţul Sălaj, a debutat  ieri, la Zalău, pe scena special amenajată în centrul oraşului, cu un spectacol maraton de folclor unde au evoluat formaţiile de la Festivalul “Someş, cântecele tale”, dar şi: Ansamblul Folcloric “Codruleţul” al Palatului din Târgu-Jiu; Ansamblul “Doina Chioarului” al Clubului Copiilor din Şomcuta Mare – judeţul Maramureş; Ansamblul “Brâuleţul” din Părşcoveni – judeţul Olt; Ansamblul “Colibiţa” din Bistriţa Bârgăului – judeţul Bistriţa-Năsăud; Ansamblul “Cununa” al Clubului Copiilor din Jibou; grupul de dansuri populare “Przygoda” din Rybnik – Polonia, urmate de Ansamblul Artistic Profesionist “Porolissum” al Casei Municipale de Cultură din Zalău; formaţia de dansuri “Banjanski izvori” din Banjani – Serbia; Ansamblul Folcloric “FS Borievka” – Slovacia; Ansamblul Folcloric “Nuntaşii Bihorului” al Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea – judeţul Bihor; Formaţia de dansuri populare “Matyo” din Mezokovesd –Ungaria; Ansamblul de Muzică şi Dans Popular “Arcuşul” al Casei de Cultură din Sărata Galbenă, Hânceşti, Republica Moldova; Ansamblul Folcloric ”Meseşul” al CCAJ Sălaj cu secţiile română şi maghiară şi juniorii. “Ecouri Meseşene” a continuat cu două recitaluri extraordinare susţinute de cunoscuţii interpreţi de muzică populară Sava Negrean Brudaşcu şi Florentina şi Petre Giurgi.

Demonstraţie culinară tradiţională sălăjeană

 Cei care au ajuns duminică la “Ecouri Meseşene” au putut gusta şi cumpăra mâncăruri preparate după reţete tradiţionale. Maestrul bucătar, care a supervizat întreaga activitatate culinară, a fost cunoscutul Mircea Groza. Astfel, prin mâncărurile realizate şi prezentate publicului au fost “aduse”, la oraş, tradiţii culinare din mai multe zone ale judeţului. Cei prezenţi au putut gusta “ciurighelele” cunoscutei Graţiana Pop de la Ciumărna; haiveica de cioaşte cu păsat, sarmale cu păsat, pregătite de familia Bodea de la Iaz; “pita” de casă cu cartofi făcută pe vatră, pe frunze de “curechi” în tepşie, produsă de familia Şandru de la Cizer; vinul făcut la Borla de priceputul viticultor Demien Istvan; topala de ied în “cingală” preparată de Nelu Mangău un cunoscut “pălincarăş” de la Fildu, care a adus la “Ecouri Meseşene” şi un produs nou în Sălaj. Este vorba despre arta în sticlă constând în diferite forme şi figure geometrice, care sunt montate în interiorul sticlelor de pălincă. Pe platoul din centrul oraşului a fost prezentă şi: Teodora Pup, de la Hida, un renumit producător de patiserie care a pregătit prăjituri din silvoiţă, mălai dulce şi turtă cu mere; familia Ghiuruţan de la Fogădauă – Fântânele, care a venit cu produse preparate din lapte de capră: brânză frământată, telemea şi caş.

 Standuri cu obiecte şi costume populare 

Cu ocazia acestui acestui eveniment dedicat folclorului şi tradiţiilor populare, zeci de meşteri populari din judeţ au expus la vânzare, în standuri special amenajate, diferite obiecte specifice: costume populare, ii, oale de lut, blide, şterguri, clopuri, icoane şi obiecte decorative.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor “Ecouri Meseşene” s-a bucurat de un real  succes întrunind iubitorii de folclor şi tradiţii populare de toate vârste, din municipiu, din alte localităţi, dar şi din străinătate.

Festivalul Folcloric Internaţional “Ecouri Meseşene” a fost organizat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului  Sălaj, sub egida Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj şi a Asociaţiei Naţionale de Folclor – IGF România cu sprijinul primăriilor Zalău, Şimleu Silvaniei şi Jibou, în parteneriat cu Clubul Copiilor din Jibou şi Festivalul “Someş, cântecele tale”.

Leave a Comment