Iarba cosită în Zalău, mai rea decât deşeurile radioactive: la groapa de gunoi de la Dobrin nu sunt acceptate deşeurile vegetale

Zălăuanii se confruntă de multă vreme cu o problemă dătătoare de mari bătăi de cap: iarba, frunzele şi crengile copacilor proaspăt toaletaţi, toate provenind din curţi şi grădini, nu mai sunt acceptate şi prin urmare nici ridicate din faţa curţilor de maşinile de la AVE Ecoserv. Aceste deşeuri care sunt, de departe, cel mai puţin dăunătoare mediului, au ajuns să nu fie acceptate de administratorul gropii de gunoi de la Dobrin, motivul avansat fiind legat de faptul că nu există o autorizaţie pentru acest tip de deşeuri. Zălăuanii sunt nevoiţi să-şi lase iarba cosită împrăştiată prin curte sau, așa cum glumea un localnic, se vor gândi să îşi cumpere câte un cal, pentru a scăpa de această grijă. Nici măcar contra cost acest serviciu nu poate fi oferit astfel încât iată că am ajuns să ne confruntăm cu o problemă care nu pare să aibă, cel puţin în acest moment, rezolvare. Sâmbătă, în multe cartiere din Zalău, aerul era de nerspirat din cauza fumului. Zălăuanii care locuiesc la case au dat foc resturilor vegetale – pentru că nu mai au unde să le depoziteze sau unde să le arunce. Dacă în trecut, societatea de salubritate din municipiu mai ridica, din când în când, aceste deşeuri, acum acest lucru este imposibil fapt pentru care, cei care au mai încercat să pună pe la porţi saci mai mari sau mai mici, au rămas cu ei la poartă. De parcă ar fi vorba de deşeuri radioactive şi nu de un deşeu oricum biodegradabil şi cu nocivitate sau grad de poluare zero.

Excesul de „rigurozitate” ne lasă cu gunoiul la poartă

Mutarea gropii de gunoi de la Crişeni (acolo unde astfel de deşeuri nu reprezentau nicio problemă) la Dobrin, a însemnat, printre altele, o “selecţie mai riguroasă a deşeurilor”, iar acest lucru afectează deopotrivă aspectul municipiului, dar mai ales clienţii care iată, rămân cu gunoiul vegetal în faţa casei. În loc să fie găsite soluţii pentru ca acest tip de servicii plătite de populaţie, să fie tot mai bune şi să ofere mai mult, la noi se întâmplă invers. Directorul S.C. AVE Ecoserv ne-a declarat că acest tip de deşeu nu se găseşte pe autorizaţia de mediu obţinută de firma care administrează groapa de gunoi de la Dobrin, asta ca să fim cu toţii pe deplin lămuriţi şi să cunoaştem motivul pentru care rămânem cu verdeaţa cosită prin curţi. “Începând din 15 aprilie, a fost sistată depozitarea deşeurilor la rampa de deşeuri neconformă de la Crişeni, groapă care a fost închisă în vederea ecologizării. Începând din această dată am început să ducem deşeurile la noua Rampa ecologică de la Dobrin administrată de S.C. Brantner, unde în momentul de faţă se face o depozitare temporară. Astfel, în afară de deşeurile menajere, stradale şi din pieţe, nu este acceptat nici un alt tip de deşeu şi aici mă refer inclusiv la deşeurile vegetale, crengi, iarbă dar şi deşeuri din construcţii si demolări sau cele voluminoase (mobilă, canapele)”, spune Cristian Taloş, director AVE Ecoserv. Aceasta ar fi, potrivit conducerii AVE, o “situaţie temporară”, pentru că odată cu obţinerea autorizaţiei integrate de mediu de către cei de la Brantner, deşeurile sus amintite vor putea fi acceptate la Depozitul de la Dobrin. Până atunci, fiecare se descurcă cum poate – iarba cosită va fi pusă în pungi, punguţe, saci şi plasate în diverse locuri din oraş ori va fi împrăştiată pe câmpuri, fiecare pe unde şi cum poate.
Centrul de management integrat al deșeurilor din Dobrin este în curs de reglementare, în vederea obținerii autorizației integrate de mediu (AIM), conform prevederilor Ord. nr.818/2003, cu modificările ulterioare, pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei integrate de mediu. Agenţia pentru Protecţia Mediului Sălaj spune că nu se poate stabili anticipat termenul la care va fi emisă autorizația integrată de mediu. Potrivit APM, deșeurile biodegradabile (crengi, iarbă cosită etc.), pot fi transportate la depozitul din Dobrin, doar după emiterea AIM, prin care va fi reglementată și ștaţia de tratare mecano-biologică (TMB) – zona de compostare, unde aceste tipuri de deșeuri vor fi fi procesate cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

„Referitor la problema semnalată în Zalău, privind gestionarea deșeurilor biodegradabile (crengi, iarbă cosită, etc.), vă supunem atenției faptul că, societățile comerciale care sunt autorizate de APM Sălaj pentru desfășurarea activității de colectare deșeuri nepericuloase(menajere, reciclabile, biodegradabile etc.), au obligația valorificării/eliminării deșeurilor colectate prin firme autorizate. În consecință, până la emiterea autorizației integrate de mediu pentru Depozitul din Dobrin, aceste deșeuri pot fi eliminate la alte depozite ecologice funcționale și autorizate din punct de vedere al protecției mediului”, au răspuns reprezentanţii APM Sălaj.
În autorizaţia valabilă în acest moment este specificat faptul că,
pe durata stocării temporare, nu se va interveni asupra deșeurilor sosite la CMID și descărcate în celula depozitului, decȃt pentru împingerea acestora în celulă cu buldozerul, de la platforma de descărcare, pentru a asigura spaţiu pentru descărcarea următorului transport de deșeuri și realizarea unei zone de depozitare unitară. Nu se va colecta eventualul levigat generat în timpul stocării temporare pe trasee. Nu se vor accepta pentru stocare temporară deșeuri de ambalaje și alte deșeuri reciclabile, colectate selectiv, deșeuri lichide, deșeuri periculoase de orice natură, deşeuri verzi (vegetale), nămoluri de la staţiile de epurare, deşeuri animaliere, deşeuri periculoase, voluminoase, deşeuri de construcţii sau demolări.

AVE se plânge că zălăuanii aruncă deşeurile de-a valma în pubele

Cristian Taloş a mai făcut referire şi la deşeurile reciclabile, o problemă de educaţie, de civilizaţie şi respect pentru oraş şi natură, pe care mulţi zălăuani o ignoră cu desăvârşire. Totodată, directorul AVE oferă un răspuns şi celor care s-au plans că gunoiul suplimentar, care nu încape în pubelă, de multe ori nu este luat de lucrătorii de la AVE. “La începutul acestei luni, AVE Sălaj a distribuit saci la fiecare casă din municipiul Zalău, pentru colectarea deşeurilor reciclabile. Dacă cetăţenii ar selecta corect, şi nu ar arunca în pubelă deşeuri – pet (sticle de plastic) şi alte tipuri de ambalaje, ci le-ar pune în sacii distribuiţi de noi, cu siguranta pubela ar fi suficient de încăpătoare pentru deşeul menajer. Programul de colectare a deseurilor reciclabile din zona de case, este în prima zi de colectare din lună, când cetăţenii sunt rugaţi să pună sacul cu reciclabil lânga pubela de menajer de unde va fi ridicat de către o altă maşină, nu cea care ridică deşeurile menajere. Odată cu ridicarea sacului, lucrătorii noştri vor lăsa alţi saci în schimb, în funcţie de câţi au ridicat”, spune directorul AVE. Cei care, în urma diferitelor lucrări de reamenajare din locuinţe, au deşeuri provenite din construcţii sau deţin deşeuri voluminoase, pot oricând să apeleze la serviciile acestei societăți, iar contra-cost va fi trimis un container pentru a le ridica.

5 Thoughts to “Iarba cosită în Zalău, mai rea decât deşeurile radioactive: la groapa de gunoi de la Dobrin nu sunt acceptate deşeurile vegetale”

  1. Anonim

    la case nu se poate colecta selectiv . mai demult se dadeau saci pt pet si hartie. acum nu se mai dau . tot mai multa delasare la AVE

    1. Anonim

      cum adica nu se poate? NU SE VREA !!!

  2. lion

    este o reala problema si magazin salajean ca de obicei scrie despre ceea ce ne doare. in alta parte nu avem nbicio speranta sa ne facem auziti. ce facem cu iarba_ cu ploile astea trebuie cosit si la doua saptamani. se strang saci intregi. unde sa ne ducem cu ea, umblam noaptea ca infractorii sa o imprastiem pe maginea drumurilor. asemenea aberatie si atatea avize pentru un deseu lipsit de pericol si folositor chiar pentru natura eu nu am vazut nicaieri.

  3. Anonim

    Dl Talos acuma împarți saci sa colectezi selectiv ?! Pana acuma ce ai făcut ai cumpărat reciclabilele de la țigani sa te lauzi cu cantitățile de recilaclabile … Nimic nu ai făcut

  4. Anonim

    Nu se poate asa ceva , stam cu saci de iarba in fata portii , platim un serviciu si primaria cu cei de la AVE nu se grabesc sa gaseasca o solutie de colectare . Nu au putut sa-si obtina avizele mai din timp nu acum cand oameni isi fac curatenie in curti si nu au unde sa-si lase deseul vegetal este a 4 saptamana de cand nu mai ridica deseul .Cat o sa mai dureze ? O sa-i votam in 5 , sigur .

Leave a Comment