Episcopia Sălajului s-a supărat foc pe Guvern

Vestea că Guvernul nu va mai finanţa Biserica din bani publici a picat ca un trăznet peste toate parohiile româneşti. Obişnuite cu bani care să curgă din toate părţile, fie de la enoriaşi, fie din donaţii, taxe şi tarife de toate felurile şi soiurile, Bisericii îi este greu să accepte faptul că, începând din 2016, o felie, poate cea mai mare, este tăiată din porţia anuală. Vorbim despre sursa consistentă de finanţare din partea statului. Pe lângă faptul că noul Guvern nu a mai considerat necesar ca finanţările să curgă în biserici pe mai departe, stoparea finanţării cultelor din bani publici a fost şi una dintre solicitările sutelor de protestatari care au ieşit în stradă în urmă cu o lună, şi a celor care au semnat petitii pe reţelele de socializare, solicitând renunţarea la scutirea de taxe şi impozite a cultelor bisericeşti. Biserica Ortodoxă Română este una dintre cele mai bogate instituţii din România, iar pe lângă faptul că este scutită de tot ce înseamnă dări către stat, nu există nici un control sau evidenţă a modalităţilor prin care banii intră şi ies, cu sutele de milioane, pe uşile patriarhiilor, BOR deţine aproape 80.000 de hectare de teren agricol şi păduri, dar şi numeroase restaurante, hoteluri, ferme şi fabrici precum şi impresionante colecţii de maşini de lux, ultimele modele ale marilor producători auto, limuzine pe car ele folosesc în interes de serviciu şi nu numai. Acestora li se adaugă donaţiile de milioane de euro ale enoriaşilor sau a altor personae fizice sau juridice, sumele cele mai mari fiind încasate cu ocazia diferitelor sărbători religioase sau evenimente.


Vestea proastă venită de la Guvern a întristat şi parohiile sălăjene

“Nu este pentru prima dată când Guvernul Romaniei nu alocă prin Legea Bugetului fonduri pentru constructia sau reparaţia/restaurarea lăcaşurilor de cult”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului, preotul Gabriel Gârdan. “Sumele alocate pentru bisericile din Sălaj au fost foarte mici în raport cu valoarea investiţiilor, au fost alocate în condiții legale, pentru toate cultele, nu numai pentru ortodocși, au fost cheltuite corect şi justificate la timp, în conditiile legislaţiei în vigoare. Suntem încredinţati ca fiecare comunitate care are în construcţie o biserică, are de restaurat o biserică de lemn, monument istoric sau efectuează lucrări de reparaţii şi întreţinere la biserica parohială, își va asuma continuarea lucrărilor, cu sau fără sprijinul autorităţilor guvernamentale” a declarat preotul Gabriel Gârdan.

Acesta a făcut şi o declaraţie referitoare la viitoarele măriri de salarii clericale şi neclericale: “Cu privire la majorarea alocărilor bugetare pentru salariile clericale şi neclericale, aceasta se face ca urmare a unei legi adoptate de Parlamentului României care prevede majorarea salariilor. Biserica, cultele în general, nu au solicitat în mod expres o astfel de majorare. Ea se aplică pentru toate cultele, nu numai pentru ortodocsi. Pe de alta parte, consideram nedreaptă încercarea de învrăjbire a categoriilor socio-profesionale care sunt salarizate de la bugetul de stat, în conformitate cu legislatia în vigoare”, a conchis Gabriel Gârdan.

Conducerea BOR: “Statul să ne dea înapoi ce ne-a luat !”

Patriarhul Daniel spune că este de acord cu aceste solicitări, însă pune o condiţie.: “Suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile, ci să și renunțăm la salarii de la stat, dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv ne-a luat statul ca proprietăți. Noi nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să dea înapoi ceea ce a luat și cu tot echilibrul acesta nu mai avem nevoie de salarii de la stat și altele“, a spus Patriarhul Daniel. Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române: Vorbim despre un proiect, un proiect nu înseamnă o lege finală. Este o veste care nu ne poate bucura, dar considerăm că construcţiile începute, inclusiv proiectul Catedralei Naţionale va putea fi continuat, întrucât conform Legii Catedralei din 2005, fondurile alocate pentru această importantă construcţie nu provin doar din partea statului, în primul rând sunt fonduri alocate de Biserică, alocate prin donaţiile credincioşilor şi în ultimul rând din partea instituţiilor statului.

Proiectele aflate în derulare în acest moment în cadrul Patriarhiei Române nu vor stopate, cel mult procesul de edificare al lor va fi unul evident afectat, dar în niciun caz stopat.În aceste declaraţii nu am găsit, în schimb, nici o vorbă legată de faptul că salariile personalului clerical vor fi mărite începând din anul viitor. Ministerul de Finanţe arată că, din 2016, contribuţia statului la salarizarea personalului clerical va creşte la 315,1 milioane lei, de la 278,3 milioane lei în 2015. De asemenea, contribuţia pentru sprijinirea aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor va urca de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei.

25 Thoughts to “Episcopia Sălajului s-a supărat foc pe Guvern”

  1. Anonim

    Unde focu-i supararea?

  2. Anonim

    daca domnul Gardan , in calitate de purtator de cuvant al Episcopiei nu socoteste potrivit a face niste precizari in ceea ce priveste afirmatiile ca Biserica este scutita de taxe, am sa fac eu aceste precizari in calitate de corator la o parohie de sat unde vedem pe pielea noastra cum se cheltuie banii parohiei . Spune autorul articolului , {si multi cred ca asa este , pentru ca nu iese nimeni sa-i contrazica } ca Biserica este scutita de ,, tot ce inseamna dari catre stat ,, . Fals ! Neadevarat ! Minciuni ! Biserica este scutita doar de impozitul pe proprietati , in rest este impozitata ca oricare alta institutie . Tin sa fac cunoscut faptul ca o mare parte din bugetul unei parohii merge pe salarizarea preotului , iar salariul preotului este stabilit comform unei grile de salarizare aprobata de parlament , si este impozitat ca orice alt salariu . Si preotul plateste impozit , pensie ,somaj , sanatate . Restul banilor unei parohii merg pe cheltuieli cu curent , caldura , reparatii , si de cele mai multe ori , cand tragi linie la sfarsit de an nu-ti ajung banii . Sa nu uitam faptul ca din facturile pe care si biserica le plateste , statul ia partea lui , asa ca sa o lasam mai moale cu afirmatiile astea mincinoase . Daca nu credeti ceea ce spun aici verificati la finante si o sa aflati adevarul . Dar presa nu doreste sa se afle adevarul ca nu mai are subiecte tari , nu-i asa domnule Florin Negoita si intreaga breasla ? RUSINE !

    1. Poftim??!

      Ar fi culmea sa nu si mai plateasca nici facturile parohiile. Pe trotuare iluminate si incalzite… Stiti f bine la ce se refera acest articol, si altele din toata presa, nu mai scoateti din context ca oricum nu va crede nimeni, de vreme ce parcati la portiile institutiilor in mercedesuri ultimul tip si va scaldati in huzur si risipa! Rusine ar trebui sa va fie voua, nu celor care scriu despre toate acestea pe care orice cetatean le stie si le vede!

    2. Anonim

      cu ce te ocupi mai exact la biserica , ce raspundere ai ? cate ore lucrezi pe zi ? ai condica in care semnezi la intrare si iesire? ai norma pe ora si zi? si ce salar ai? in comparatie cu un medic resident, pe care il egalezi la venit, ce scoala ai?

    3. RUSINE !?! cui ????

      noua sau voua? la noi fraierii care va intretinem pe voi clericii si slujile lor, fata sfintita apoliticienilor sa ne fie rusine? SA TE IA DRACUL DE BULANGIST FRECATOR DE MENTA , CARE PLIMBI BLIDUL CU BANI PRIN BISERICA !!
      cum nu iti este tie rusine sa iesi in fata si sa te compare cu un muncitor sau professor sau medic ?
      pacat ca nu putem decide noi, caci biserica ar ramane doar cu 10 arii de teren in jurul bisericii si popa ar trai intr-o chilie de 3*4.

  3. Anonim

    Mai corator neinstruit. Daca din bugetul parohiei se platesc salariile preotilor, de ce mai au salariu si de la stat?

  4. Adica?

    1.Adica cum s-a suparat Episcopia Salajului, mai domnule asazis ”ziarist”. De unde stii tu asta? Nu ti-a zis Gardan ca bisericile din Salaj au obtinut mai nimic de la Culte pt. constructii sau reparatii de biserici. Te-ai gandit tu ce senzatie vei face cu acet TITLU de articol. Zero barat.
    2. Mai ”Anonimus”, de la stat preoții primesc 60 la sută. Pana la 100 la 100 se competeaza din bugetul, parohiei, iar taxele catre stat se platesc pt. intreg salariul. Acum ai inteles?

  5. Anonim

    pentru 11; 45 , dumneata scoti din context . spuneam ca din valoare facturilor o parte merge la stat , nu se punea problema de a nu plati facturi . astfel ca din venituri se scad cheltuielile , iar diferenta , care de cele mai mule ori este cu minus se poate impozita .

  6. Anonim

    Mai „Adica” Patriarhul D.primeste de la stat cam 150 milioane (lei vechi) drept salariu. Reprezinta numai 60% din venitul lui?

  7. VASILE

    i-A DESFINTATI EPISCOPIA SALAJULUI,CARE ESTE INUTILA SI SA VEDETI CUM AJUNG BANII CREDINCIOSILOR , PENTRU CONSTRUCTII LOCALE , PENTRU REPARATII SI INTRETINERE.O SA TRAIASCA SI SALJENII FARA EPISCOPIE CUM TRAIESC ALTE JUDETE MULT MAI MARI SI CU UN POTETIAL ECONOMIC MULT MAI MARE.CEI MAI BUCUROSI O SA FIE PREOTII……SATUI DE RETINERI SI DARI SOLICITATE DE PREAVOPSITUL PETRONIU

  8. Tăunul

    Felicitări guvernului Cioloş pentru că a mai ciuntat din banii daţi bisericilor, bani deturnaţi de la spitale, şcoli, asfaltări. Aşteptăm cu încredere ziua în care se vor tăia şi salariile popilor. De ce să plătim noi salariul coratorului obraznic care a postat mai sus ? Noi suntem un stat laic, nu ortodox !

  9. Anonim

    taunule , esti in mare eroare , nu plateste statul salariul coratorului pe care tu il numesti obraznic doar pentru faptul ca a vorbit lucruri adevarate si nu minciuni ca tine .

  10. curios

    in calitate de corator la o parohie de sat , CE DRACU FACI 8 ORE PE ZI DE ITI MERITI SALARIU?

  11. Anonim

    Functia de corator,este aceea de Presedinte al Consiliului Parohial.Persoanele care ocupa aceasta functie,nu primesc nici un fel de plata, nici de la stat, nici de la parohie.

  12. Anonim

    Exact curiosule , nu esti curios sa te informezi corect ? Corator inseamna consilier si nu este remunerat !

  13. Anonim

    RUSINE VOUA LATRAILOR NEINFORMATI!!!

  14. Anonim

    Pentru 4;23 si 4;26 , sunt pensionar , fost profesor . Multumesc pentru urari !

  15. septimiu turcas

    barba vopsita, episcopul salajului, un satanist infect, isi face concediile in thailanda, imbracat in civil, numai el stie ce cauta acolo.

  16. Anonim

    AM VAZUT BALACARINDU-SE UNII CU ALTII , INTREBAREA RAMANE , BISERICA PLATESTE TAXE SAU NU , MIE MI SE PARE CA DA , CE FAC LIMBUTII ?

  17. abc

    Nu sunt fiscalizate VENITURILE bisericii , asta este problema … Si nu sunt deloc mici .

  18. Anonim

    personalul neclerical cu ce se ocupa? cati sunt? ce raspunderea fata de activitatea prestata? ei lucre la popa pamanturile sau matura curtea bisericii? 8 ore pe zi cate 5 zile pe saptamana ?

  19. “Statul să ne dea înapoi ce ne-a luat !”

    si biserica sa dea tot ce a primit de la stat inapoi, sa ramana doar cu biserica, ca si cladire, si popa sa aiba dreptul doar la o casuta modesta si nu palate pline de bogatie. Sa nu mai vedem popa in masini scumpe ! sa fie acelasi om care este in altar si in lume ! ori e popa , ori e un prefacut , ca si politicienii !

  20. Iuki

    Api drajile nosti,api poptile aieste au scula multa si nor pute lucri sohan 8 oare ca si oaminile ceia de le zace Dorei, ca mai stii, da de le moare si nu le mai functioneste …scula?!

  21. Anonim

    eu sunt pensionar .am fost bugetar, la angajare am semnat fisa postului si va asigur ca nu au fost doar cateva fraze si am fost retribuit functie de ce mi sa cerut .Tare sa dori sa iasa un purtator ce vorbe din partea B>O>R>si sa scrie o fisa a postului pentru un preot ortodocs si sa justifice oarecum salariul pe care il primeste de la statul roman si dupa aceea mai discutam si despre restul obiceiurilor pe diferite zone geografice din tara asta ar fi o discutie la obiect si cu toate cartile pe masa daca se doreste. Si as mai dori ceva sa ne spuna BOR si cati preoti ortodocsi are ROMANIA si cati mai sant actual in scoli Multumesc.

  22. Anonim

    BOR cere inapoi averile. Care averi ? cele detinute i nainte de CUZA s-au averile detinute in 1989 ?ar fi bine de precizat .Prea repede s-a speriat guvernul.Nu degeaba seful este politehnist nu?

Leave a Comment