„Diamante negre” în pădurile Sălajului

Costă mult, sunt greu de găsit, locurile unde se află reprezintă un adevărat secret profesional, iar în Sălaj sunt tot mai mulți căutători. Trufele sunt prezente și în pădurile județului nostru, iar căutarea lor este o adevărată artă, spun specialiștii Direcției Silvice Sălaj.

Unii le spun trufelor „diamante negre” sau „aurul pădurii”. Directorul Direcției Silvice Sălaj, inginerul Viorel Mihiș, ne-a declarat că „în 2021 s-a concesionat dreptul de a aduna o cantitate de 490 de kilograme de trufe, concesiunea făcându-se pentru pădurile aflate în proprietatea statului român”. Multe din aceste trufe ajung în restaurante exclusiviste din țara noastră sau la export. Căutarea trufelor nu este simplă și impune o procedură care uneori este complicată și costisitoare. Pe Nicolae Racolța l-am întâlnit în urmă cu trei ani. Este un sălăjean care știe multe despre trufe, le-a studiat, a scris despre trufe, a publicat lucrări de specialitate. Domnia sa mi-a explicat că „activitatea de căutare a trufelor se desfășoară cu ajutorul unor câini special dresați pentru această activitate. Au un simț olfactiv foarte bine dezvoltat. Mirosul îi ajută să depisteze locurile în care cresc trufe. În general, trufele se găsesc în pădurile de foioase. Trufele agrează anumite specii de arbori pe lângă care cresc. Trufele preferă speciile de stejar, carpen, alun, fag, dar și altele. Și în pădurile din țara noastră există trufe, iar cea mai întâlnită este trufa neagră de vară. Această trufă este răspândită și în pădurile din județul nostru. Ea poate fi recoltată din luna iunie și până în luna decembrie sau chiar ianuarie.  Prețul trufelor variază, se schimbă de la o săptămână la alta, este dat de o bursă specială. Prețul este mai mic dacă recolta de trufe este mai mare”.

Câinii, esențiali pentru găsirea trufelor

Câinii folosiți la căutarea trufelor sunt special pregătiți pentru această misiune. Un asemenea câine poate costa și câteva mii de euro, mi-a mai spus Nicolae Racolța. Sunt animale deosebit de apreciate, iar capacitatea lor este cea de care depinde culegătorul.

Leave a Comment