De anul viitor, deşeurile Sălajului vor ajunge la „groapa” ecologică amenajată în Dobrin

Deşeurile din întreg judeţul Sălaj vor ajunge în scurt timp la un ultramodern centru de colectare, groapă de gunoi ecologică, amenajat în comuna Dobrin. Aici, o bună parte din ele vor fi compostate şi apoi valorificate şi asta graţie unui amplu proiect realizat de Consiliul Judeţean Sălaj, „Sistem de management integrat al deşeurilor din Sălaj” – co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEADR), în valoare de aproximativ 135.000.000 de lei, din care contribuţia CJ Sălaj 15.000.000 de lei.

Centrul, care urmează să fie finalizat până în luna septembrie, este construit la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri de municipiul Zalău şi este împărţit în două zone principale: zona de depozitare şi zona tehnică. Aceasta din urmă va cuprinde: staţia de tratare mecano- biologică şi de compostare folosită pentru tratarea deşeurilor biodegradabile ce intră în depozit şi staţia de sortare folosită pentru recuperarea fracţiei de deşeuri reciclabile care vor fi separate la sursă. În cadrul staţiei de tratare mecano-biologică şi de compostare sunt cuprinse o serie de construcţii şi platforme, pentru: preluare, primire, selecţie, depozitare temporară, mărunţire, hala de pretratare, tratare mecanică, zona de compostare, platforma de deşueri voluminoase, staţie compost, staţie de epurare sedii administrative etc. Proiectul mai include şi trei staţii de transfer la Crasna, Surduc şi Sînmihaiu Almaşului şi asigură inclusiv costurile de închidere a depozitelor neconforme din judeţ. Este vorba despre groapa de gunoi de la Şimleu Silvaniei care a fost deja închisă, cea de la Cehu Silvaniei şi de la Jibou care sunt închise în proporţie de 80 la sută, dar şi cea de la Crişeni care este funcţională până la deschiderea noului depozit de la Dobrin.
Operatorul depozitului de la Dobrin şi a staţiilor de transfer va fi, potrivit reprezentanţilor CJ Sălaj, o asociere de firme între SC Brantner Servicii Ecologice SA şi SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL. „Este un proiect complex. Şi nu este complex doar prin faptul că are mult mai multe intervenţii decât alte proiecte, ci şi prin faptul că nu există încă în România o experienţă în domeniu. (…) Au mai apărut şi probleme legate de instabilitatea terenului care ne-au întârziat cu un an. Practic, la Dobrin, în acest moment, centrul putea fi operaţional”, a precizat Tiberiu Marc – preşedintele CJ Sălaj.
Conform contractului de asociere încheiat cu Consiliul Judeţean Sălaj, tarifele convenite, pentru tona de deşeuri depozitate, vor fi, aproximativ, ca şi cele practicate în prezent. „Tarifele pe care noi le-am propus în acest moment vor fi menţinute atâta timp cât operatorul va putea să susţină economic activitatea. Noi concesionăm practic un bun şi primim o redevenţă – element de cost pentru operator. Dacă operatorul ajunge într-o situaţie economică dificilă, atunci ea se resfrânge asupra capacităţii de a plăti redevenţa. Există, sigur, şi posibilităţi de ajustare a taxelor şi a tarifelor”, a adăugat Marc.
Proiectul, cel mai valoros de până acum derulat de CJ Sălaj, va îmbunătăţi şi va crea un sistem integrat de colectare şi transport a deşeurilor pentru acoperirea în proporţie de sută la sută cu servicii de salubrizare atât în mediul urban cât şi în mediul rural din judeţ.

2 Thoughts to “De anul viitor, deşeurile Sălajului vor ajunge la „groapa” ecologică amenajată în Dobrin”

  1. emi

    In linie dreapta de la acest depozit „ecologic” de gunoaie pina in centrul zalaului (primarie) sunt mai putin de 12 km….
    Partea serioasa este totusi cat de ecologic va fi acest depozit, avand in vedere ca tratarea biologica a deseurilor se face in conditii f.stricte in vestul europei…imi pun intrebari legate de „specialistii” scoliti politic care vor opera aceasta fabrica, cat le va trebui sa creeze un dezastru pentru locuitorii din zona.

  2. Anonim

    no si io am crezut ca il adunam in parlament 🙂

Leave a Comment