„Bubele” Hexi Pharma au ieşit pe pielea medicilor din Şimleu, înainte de izbucnirea scandalului


După Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, a venit rândul unităţii medicale din Şimleu să renunţe la produsele Hexi Pharma. De altfel, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj au transmis tuturor spitalelor sălăjene să întrerupă folosirea dezinfectanţilor incriminaţi.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Orăşenesc „Prof. dr. Ioan Puşcaş”, Mihail Vigu, ne-a declarat că institituţia nu va mai folosi pentru dezinfectare produse ale companiei Hexi Pharma. „Din 19 produse dezinfectante pe care le folosim, cinci sunt ale Hexi Pharma (două pentru suprafeţe, trei pentru tegumente). Prin urmare, renunţarea la ele nu ne va pune în încurcătură până la finalizarea licitaţiei aflate în derulare”, a explicat Vigu.
Unitatea medicală de sub Măgura are în derulare, din noiembrie 2015, un contract cu societatea amintită, ce prevede furnizarea de produse specifice în valoare de aproximativ 5.000 de lei/lună. „În vederea controlului mediului din spital, monitorizăm şi controlăm sterilizarea apei, condiţiile de igienă a suprafeţelor, printr-un program de autocontrol prevăzut în Planul anual de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale”, a precizat Vigu. Potrivit spuselor sale, rezultatele analizelor probelor recoltate şi calitatea sterilizării sunt asigurate de către SJU Zalău, în baza unui contract de prestări de servicii. „Ultimele probe recoltate au fost conforme”, dă asigurări oficialul şimleuan.
Acesta a explicat că o parte din produse au fost înlocuite încă dinaintea izbucnirii scandalului: „După o perioadă de timp, este indicat să fie schimbaţi dezinfectanţii, pentru că germenii din spital capată rezistenţă, dar şi pentru că anumite cadre medicale au dezvoltat probleme de sănătate, precum rinite alergice sau eczeme”.

Directorul DSP Sălaj ridică din umeri
Oficialii Ministerului Sănătăţii i-au informat, joi, 12 mai, pe reprezentanţii DSP-urilor despre măsura blocării utilizării biocidelor Hexi Pharma, în contextul anchetei administrative în derulare. „Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să comunice unităţilor sanitare cu paturi întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfăşurarea serviciilor medicale în condiţii de siguranţă pentru pacienţi prin asigurarea cantităţilor corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma HexiPharma”.
„De asemenea, Direcţiile de Sănătate Publică au raportat situaţia stocurilor disponibile de produse biocide de la nivelul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private, precum şi situaţia derulării intervenţiilor chirurgicale în spitalele publice”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului. Am încercat să aflăm cum se prezintă stocurile de produse hexi Pharma în judeţ, însă directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş, ne-a comunicat că nu are o centralizare a situaţiei.
Oficialul DSP anunţa, în urmă cu o săptămână, că din cele şase unităţi cu paturi din Sălaj, cinci au contracte de compania incriminată.

Alte articole

2 Thoughts to “„Bubele” Hexi Pharma au ieşit pe pielea medicilor din Şimleu, înainte de izbucnirea scandalului”

  1. Anonim

    de la cadrele medicale se duc infectiile cu microbi si la familiile acestora daca nu se respecta protocolul de igienizare si asta are o denumire penala de punere in pericol a sanatatii publice;

  2. Anonim

    Sa fie judecati si condamnati pentru CRIMA.

Leave a Comment