Sălăjenii primesc din nou bani pentru panouri solare şi centralele „verzi”

Administrația Fondului pentru Mediu va derula în acest an Programul „Casa Verde” privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă. Pentru acest Program s-au alocat 44 milioane lei pentru finanţarea contractelor în vigoare şi 95 milioane lei pentru contracte noi şi se estimează că aproximativ 15.000 de persoane fizice vor beneficia de finanţare, potrivit declaraţiei președintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) István Jakab. În acest moment, Ghidul de finanţare a programului „Casa verde” este în curs de elaborare. Se stabilesc criteriile de eligibilitate, potenţialii beneficiari, modalitatea de implementare a acestuia, ţinând cont de necesităţile actuale.

Președintele AFM a spus că un obiectiv este o mai bună fluidizare şi uşurare a procesului de finanţare. „În vederea deschiderii unei noi sesiuni pentru această categorie de program au fost alocate fonduri de peste 90 milioane lei, fonduri de care vor beneficia aproximativ 15.000 de persoane fizice”, spune președintele AFM. Acesta a menționat că modalităţile de finanţare şi criteriile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii se vor regăsi în propunerea de ghid cu care vom veni în perioada imediat următoare, ghid care va fi supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului. Proiectul ghidului va fi făcut public până la sfârşitul lunii mai.

În paralel se va derula și proiectul „Casa Verde plus”, care implică finanţarea atât a caselor cât și a blocurilor de apartamente. Programul se aresează persoanelor fizice, care primesc sume nerambursabile de până la 6.000 lei, dacă își instalează panouri solare sau centrale pe peleți, și de maximum 8.000 de lei pentru pompe de caldură. Pentru a beneficia de finanțare, solicitantii au obligația ca în termen de 60 de zile de la obținerea aprobării să semneze contractul. În termen de un an de la semnare, trebuie să instaleze sistemele, pe cheltuiala proprie. Ulterior, după ce lucrările sunt finalizate, vor solicita Agenției Fondului de Mediu decontarea cheltuielilor eligibile.

Ultimul an în care s-au acordat finanţări în Sălaj a fost 2011

În Sălaj, Casa verde a debutat în anul 2010, prima sesiune fiind finalizată la începutul anului 2011, odată cu epuizarea sumei alocate judeţului Sălaj, care prin ultima redistribuire a ajuns la 2.282.082,81 lei. “Sumele alocate de Administrația Fondului pentru Mediu, pe județ, sunt în funcție de numărul de locuitori” spun reprezentanţii APM Sălaj. Au fost depuse până acum, în total, 380 cereri de finanţare în valoare de 2.282.082,81 lei.
Au fost evaluate toate cele 380 cereri de finanţare depuse, din care 350 au fost admise, iar 30 cereri au fost respinse fiind neeligibile. Din 350, s-au semnat în total 331 contracte de finanţare. 19 persoane nus-au prezentat în termenul de 60 de zile pentru semnarea contractului de finanţare.

Fondul anului 2011 a fost de 1.143.929 lei, suficient pentru 190 cereri de finanţare. După epuizarea fondurilor pentru cele 190 cereri de finanțare, conform deciziei AFM de a prelungi perioada de depunere a cererilor de finanțare până în 1 iulie 2011, au fost acceptate pe listă de aşteptare un număr de 259 dosare. Numărul total de dosare înregistrate în sesiunea din 2011 a fost de 449 însumând valoarea de 2.693 393 lei. Sesiunea de depunere a proiectelor a demarat la data de 1 iunie 2011 şi a fost finalizată în iulie 2011. De atunci, programul nu a mai fost pus în aplicare, existând şi la ora actuală câteva cazuri aflate în aşteptare, în privinţa rambursării banilor. Pentru anul 2016 şi judeţul Sălaj aşteaptă apariţia ghidului, după care, în mod automat, va putea fi dat startul acestui program aflat până acum într-o pauză de câţiva ani.

Leave a Comment