Vicepresedintele CJ Salaj, liberalul Cristian Ionescu, la Rotisorul politic”: „Raman la ideea ca in 2014 voi candida la presedintia organizatiei judetene a PNL”

Un nou client la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau: Cristian Ionescu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Salaj, membru in Biroul Politic Judetean al PNL Salaj si, datorita functiei de vicepresedinte al CJ Salaj, membru in Delegatia Permanenta nationala a PNL. Ca de obicei, in aceasta pagina va ofer cateva fragmente, editate, din dialogul purtat cu interlocutorul mentionat.

„S-ar putea ca socoteala de acasa sa nu se potriveasca cu cea din targ”

Rep.: Agitatie politica, negocieri. Se pare ca alegerile vor fi comasate. Asteptam oricum asumarea raspunderii, altfel cred ca nu se poate…

Cristian Ionescu: Negocieri, practic, intre membrii coalitiei. Opozitia nu a fost intrebata de aceste lucruri, in schimb ni s-a solicitat sa mergem sa votam neconditionat, pana la urma, si comasarea si toate propunerile legislative din aceasta perioada.

Rep.: Daca am inteles bine, alegeri comasate, parlamentare si locale, in noiembrie anul viitor, alegerea presedintilor de consilii judetene si a primarilor intr-un singur tur de scrutin, alegerea deputatilor intr-un sistem mixt, destul de ciudat, o treime pe lista, proportional, si doua treimi uninominal pur, si cu maxim doi senatori pe judet. Cum comentati dvs. rezultatul acestor negocieri?

C.I.: Alegerile comasate, pana la urma, o sa-i favorizeze probabil, asa gandesc dansii, pe cei de la putere. Dar s-ar putea ca socoteala de acasa sa nu se potriveasca cu cea din targ. In sensul ca daca puterea considera ca isi vor tine mai aproape primarii si primarii vor lupta si vor aduce voturi pentru deputati si senatori s-ar putea sa nu obtina atatea voturi si autoritatile locale sa-si piarda increderea din cauza unei guvernari catastrofale, zic eu. Poate se gandeste aceasta comasare si in perspectiva unei bune organizari, sa se dea o sansa UNPR, care la ora actuala este undeva la 1 la suta, sa ajunga la majoritate sau sa se apropie de 50 la suta impreuna cu actuala coalitie. Dar nu cred ca se va intampla acest lucru.

Rep.: Liberalilor le convine aceasta comasare?

C.I.: Nu mi se pare normala. Ca ne convine sau nu, noi am spus clar ca nu o sa sustinem aceasta comasare. Vrem alegeri locale la termen, in primavara si alegeri parlamentare in toamna. Asta este pozitia noastra, a liberalilor si a USL.

Rep.: Si despre varza asta cu alegerea deputatilor si a senatorilor ce credeti? Maxim doi senatori pe judet. Judetele mari vor fi afectate, bineinteles.

C.I.: Vor fi afectate judetele mari. Vor trebui redesenate colegiile. Probabil ca nu numai in aceasta idee s-a gandit acel referendum faimos, in care populatia a solicitat reducerea numarului de parlamentari si parlament unicameral. Stim foarte bine in ce conditii. Dar, asta este.

„Parerea mea personala: a fost mai bun votul pe lista”

Rep.: Referitor la aceasta dihotomie, vot uninominal pur vs. sistem pe lista, proportional?

C.I.: Greu de spus. S-a dovedit ca votul uninominal n-a dus in parlament cei mai buni oameni, cum ne-am dorit toti. Acum, aceasta compensare pe lista se face oarecum pentru personalitatile de la nivel central, care, poate, la un moment dat, ar risca sa nu intre in parlament.

Rep.: Si cu dedicatie pentru UDMR.

C.I.: Cred ca da.

Rep.: E posibil, asadar, sa nu avem nici vot uninominal pur, nici vot pe liste. Va fi o varza…

C.I.: Parerea mea personala: a fost mai bun votul pe lista. Pentru ca partidele au stiut sa selecteze oamenii. Asa, prin acest sistem vor intra in parlament oameni fara experienta politica, fara o expertiza intr-un anumit domeniu. Au intrat oameni care au avut bani si au putut sa-si duca o campanie destul de costisitoare pentru unii, au platit voturi. Si ii vedem acum in parlament.

Rep.: Comasarea alegerilor incurca si partidele, cu desemnarea candidatilor.

C.I.: De ce spuneti asta?

Rep.: Din experienta anilor trecuti, de multe ori cei care au pierdut in alegerile locale au incercat si la parlamentare sau si daca au castigat la locale, au incercat si la parlamentare.

C.I.: Din acest punct de vedere, eu cred ca e o treaba buna si nu ar trebui sa incurce partidele, pentru ca orice partid serios – si noi spunem ca PNL este un partid serios, si PSD la fel, si uniunea care s-a format, USL, este o formatiune care poate sa acopere toate functiile cu oameni competenti, de la administratia locala pana la parlament si administratia centrala. Avem atatia oameni incat sa acoperim toate functiile. (…)

„Eu vreau sa transmit un mesaj catre toti membrii nostri, si ai PNL, si ai PSD, sa ne unim fortele si sa castigam alegerile”

Rep.: Dar sunt unii nemultumiti, de ce USL, de ce nu mergem pe liste separate, sunt candidati la multe functii care nu accepta decat asa, scrasnind din dinti…

C.I.: Vreau sa va spun ca sunt putini cei care spun pe lista separata, si nu pe lista comuna. La nivel central se pare ca nu mai exista orgolii sau poate ca exista, dar cei doi lideri, copresedinti ai USL, se inteleg foarte bine. Ca mai maraie unii de la nivel local sau mai scrasnesc din dinti…Cred ca ar trebui ca toti sa trecem peste aceste, cum sa le zic, orgolii. In decursul anilor, noi am fost partide care ne-am luptat in campanii, am fost adversari politici. Trebuie sa trecem peste ce a fost si sa vedem viitorul. Eu vreau sa transmit un mesaj catre toti membrii nostri, si ai PNL, si ai PSD, sa ne unim fortele si sa castigam alegerile. Sunt convins ca le vom castiga.

Rep.: Ati declarat tot aici, la „Rotisorul politic”, in urma nu cu multa vreme, ca intentionati sa candidati la sefia PNL Salaj. Va mentineti acea declaratie?

C.I.: Da, mi-o mentin. Alegerile vor fi in 2014. Pana atunci sunt un membru si-mi voi face treaba in filiala Salaj a PNL. Avem o conducere aleasa. Tragem toti in aceeasi directie. Nu exista nicio problema din acest punct de vedere, dar raman la ideea ca in 2014 voi candida la presedintia organizatiei judetene.

Rep.: Va mentineti si nemultumirile exprimate tot aici, la „Rotisorul politic”, referitor la modul cum merg lucrurile in filiala PNL Salaj?

C.I.: Cred ca lucrurile incep sa revina intr-o matca normala si poate ca am trecut toti peste anumite probleme care au fost, anumite orgolii. Cred ca la ora actuala filiala se angreneaza cu toti membrii ei, cu conducerea, in lupta electorala ce va urma.

Rep.: Dvs. ce va doriti de la alegeri?

C.I.: Eu imi doresc sa raman vicepresedinte al Consiliului Judetean – si banuiesc ca asta se va intampla in cazul in care vom castiga peste 50 la suta in Salaj, USL sau vom face o alianta care sa ne permita sa ne punem un vicepresedinte sau chiar doi. Eu mi-as dori sa-mi continui activitatea pe functia pe care o am acum.

Rep.: Veti beneficia de sprijinul colegilor?

C.I.: Eu sper sa-l am. Cred ca mi-am facut treaba cu onestitate si nu cred ca au ce sa-mi reproseze.

„Sunt convins ca sunt numai intoxicari”

Rep.: Miscari de trupe in politica salajeana, cu excluderi din PDL, cu infiintarea de noi filiale, sa le spunem asa, generic. Dl. Stanca la PRM, dl. Stanciu dat afara din PDL… Cum comentati? Repozitionari pe tabla de sah…

C.I.: Este normal sa se intample asa. Am spus cu ani in urma, ca la un moment dat o parte din oamenii PDL vor pleca. Pentru ca s-au adunat atunci, in momentul cand se vehicula o victorie si o guvernare serioasa, si in momentul cand acest lucru nu s-a intamplat si pe masura ce PDL pierde viteza, unii parasesc…Dl. Stanca are nemultumirile dansului. Poate ca acolo se regaseste mult mai bine, in PRM. De Stanciu nu vreau sa comentez nimic.

Rep.: Sunt posibile si alte miscari de trupe?

C.I.: Probabil.

Rep.: Sau surprize?

C.I.: Eu sper ca surprize nu vor fi. Circula anumite chestii. Sunt convins ca sunt numai intoxicari, din partea unora care ne vor sub 50 la suta, care nu ne vor castigatori.

Rep.: Chiar si in privinta candidatului la Primaria Zalau…

C.I.: Sunt povesti.

Rep.: Intre timp, primarii opozitiei, sa le spunem asa, la modul generic, sunt curtati, cativa dintre ei au si capotat, chiar si primarul de la Ip. Cum vedeti dvs. aceasta masinarie de racolat primari?

C.I.: Eu, pe de o parte, as inclina sa-i inteleg pe acesti oameni care au dus o campanie grea, care au promis multe lucruri, se vad acum, pe final de mandat, in imposibilitatea de a finaliza aceste promisiuni, a le incepe macar. Dar sunt ademeniti cu fel de fel de promisiuni. De multe ori, aceste promisiuni sunt destul de otravite. Din ce stiu pana acum, nu s-a realizat mai nimic din ce li s-a promis. E vorba de primarul de la Ip, de primarul de la Poiana Blenchii, de la Romanasi, carora li s-a promis anumite chestii, bani pentru functionarea primariilor, nu pentru altceva.

Rep.: Mai sunt si altii?

C.I.: Mai sunt care cocheteaza, mai sunt care primesc din fondul de rezerva. Dar sumele sunt foarte mici si nu stiu daca un primar al opozitiei de acum se gandeste serios sa mearga la puterea care, mai mult ca sigur, va pierde. Opozitia care vine are un procent in jur de 60 la suta. Sa te duci acum la unii care au 15 – 20 la suta, nu stiu…inseamna sa nu ai o gandire chiar in regula.

Rep.: Li se da totusi prea mare importanta primarilor?

C.I.: Primarii au foarte mare importanta. Sunt cei care sunt in contact direct cu cetateanul, sunt cei care le respecta doleantele si sunt cei care aduc voturi, pana la urma, pentru parlament, pentru presedintie, pentru consiliul judetean. Sunt acolo, jos, sunt talpa. De asta sunt importanti primarii.(…)

Rep.: Schimbari si in unele institutii judetene. O stire, de ultima ora, cum ar veni, cu schimbarea directorului de la Spitalul Judetean, membru PNL se spune. A fost membru PNL?

C.I.: Da. A fost si este membru PNL.

Rep.: S-a discutat si astazi despre o schimbare politica. A fost o schimbare politica?

C.I.: Nu a fost o schimbare politica. Dl. Muresan a fost director cinci ani, a avut un contract de management cu Ministerul Sanatatii. Acest contract a expirat si in virtutea celor intamplate presedintele CJ, printr-o dispozitie, a numit un interimar, iar in decurs de sase luni sa se organizeze un concurs sau sa se organizeze o licitatie pentru selectarea unui manager privat. Mai avem timp de gandit, sa gasim cea mai buna solutie pentru Spitalul Judetean. (…)

Leave a Comment