UDMR vrea referendum local în Sălaj

Locuitorii din şase judeţe, printre care şi Sălajul, vor fi consultaţi cu privire la regionalizare, prin referendumuri locale iniţiate de către UDMR. Anunţul a fost făcut de către preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, vineri, la Şcoala de vară a tinerilor din judeţul Covasna.
„Vom iniţia aceste referendumuri locale în Harghita, Covasna şi Mureş, precum şi în zona de Nord-Vest, în Bihor, Sălaj şi Satu-Mare. Sunt convins, aşa cum s-a întâmplat acum doi ani în Constanţa, că vor fi şi alte judeţe unde astfel de iniţiative vor apărea, fiindcă poziţia noastră este foarte fermă şi foarte clară: nu poţi să treci la o astfel la o astfel de reformă fără să întrebi fiecare om”, a spus liderul democrat maghiar.
În acest sens, UDMR va începe, în câteva zile, o acţiune de strângere de semnături pentru a iniţia hotărâri în consiliile locale în privinţa organizării referendumurilor. Hotărârile în cauză vor fi adoptate în lunile octombrie şi noiembrie. Potrivit lui Kelemen, cu ocazia referendumurilor locale cetăţenii vor fi întrebaţi în primul rând dacă sunt de acord cu înfiinţarea regiunilor administrative.

Cheltuielile cu referendumul, suportate de autorităţile locale
Contactat, preşedintele UDMR Sălaj, Seres Denes, ne-a declarat că poziţia UDMR este „foarte fermă şi clară” şi anume că reorganizarea administrativă nu se poate face fără cunsultarea cetăţenilor. „Este nevoie de o amplă consultare a populaţiei. Ne-am dori să putem face aceste referendumuri în fiecare comună, indiferent că vorbim despre una în care deţinem majoritatea ori nu. Nu văd de ce nu ar fi de acord cu această iniţiativă şi comunele cu populaţie majoritar română”, a mai spus Seres, menţionând că toate cheltuielile pe care le implică organizarea unui astfel de referendum ar urma să fie suportate de către autorităţile locale.
Politicianul a reiterat poziţia formaţiunii pe care o reprezintă în ceea ce priveşte reorganizarea administrativ-teritorială a României: „UDMR este împotriva regionalizării şi pot să aduc o mulţime de justificări. În primul rând, ar îndepărta legislaţia de cetăţean. Apoi, nu ar ajuta cu nimic judeţele mici. Din 1999 există regiuni de dezvoltare şi nu ştiu să fi fost derulat vreun proiect regional, ci doar locale. Astfel, cei mai puternici au continuat să se dezvolte, în timp ce comunităţile mici au bătut pasul pe loc. În aceste condiţii, la ce ne-ar ajuta regionalizarea?”.
La nivelul judeţului Sălaj, UDMR are 14 primari şi deţine majoritatea în 13 consilii locale.

Sălajul poate avea referendum judeţean
După cum lasă de înţeles senatorul Alexandru Vegh, fost prefect de Sălaj, organizarea unui referendum în acest sens stă, practic, în pixul preşedintelui Consiliului Judeţean. „În mandatul 2008-2012, consilierii judeţeni au aprobat o hotărâre privind organizarea unui referendum referitor la oportunitatea desfiinţării judeţului Sălaj. Prin respectiva hotărâre de CJ, preşedintele acestei instituţii era împuternicit să stabilească o dată pentru organizarea referendumului. Prefectura a atacat în contencios-administrativ decizia aleşilor sălăjeni, dar a pierdut”, a explicat Vegh, care ocupa, la acea dată, fotoliul de prefect. Actualul senator a adăugat că în situaţia dată, în Sălaj nu trebuie organizate mai multe referendumuri locale, ci doar unul, la nivel judeţean. „Referendumul poate avea loc oricând. Trebuie doar ca preşedintele CJ să stabilească o dată”, a conchis fostul prefect.

„UDMR caută un argument pentru varianta sa de regionalizare”
Tiberiu Marc, preşedintele PSD Sălaj, este de părere că iniţiativa UDMR urmăreşte să întărească opoziţia politică, dar şi să constituie un argument în favoarea variantei de regionalizare propusă de formaţiunea maghiară, respectiv crearea a două regiuni, fiecare formată din trei judeţe. Potrivit UDMR, una dintre aceste regiuni ar trebui să fie formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, „fiindcă au tradiţie comună, au legături istorice, au legături economice”, iar cealaltă, din Satu Mare, Bihor şi Sălaj, „chiar dacă maghiarii care trăiesc acolo sunt în minoritate”.
„Mi se pare complicat ceea ce îşi propun cei de la UDMR prin aceste referendumuri locale, întrucât populaţia este puţin informată cu privire la ceea ce înseamnă regionalizare. În opinia mea, subiectul regionalizării a fost abordat greşit din punct de vedere al comunicării. S-a discutat despre unde punem capitala, cum alegem guvernatorul viitoarelor regiuni, cine va fi el, fără a vorbi concret despre avantajele şi dezavantajele reorganizării. Plătitorului de taxe nu i-a explicat nimeni nimic”, a precizat Marc.

6 Thoughts to “UDMR vrea referendum local în Sălaj”

  1. Zălăuan

    Noi nu vrem regionalizare, deoarece nu vrem să mai susţinem o nouă pătură de şefi şi şefuţi.
    Marc a spus bine, UDMR ar vrea ei de fapt o nouă Regiune Mureş Autonomă Maghiară, ca şi pe vremea lui Stalin.
    În realitate, cea mai bună împărţire administrativă este cea actuală, făcută de Ceauşescu.

  2. guvidu portocaliu

    absolut, zalauanule! odata pusa in practica, regionalizarea ne va marginaliza ca judet, ca entitate administrativa. marc nu prea poate spune ce gandeste. pentru ca-i cam fuge scaunul de sub picioare. e clar! nici presa nu o spune. de ce? pentru ca nu-i in tema cu subiectul si, mult mai grav, da semne ca e pe duca…
    nimeni nu vrea regionalizare, sub nicio forma! si de am vrea-o, ar fi spre binele cui? deocamdata, avantajele unui astfel de demers sunt absolut puerile! stupizenia e cu atat mai mare, cu cat toata lumea stie si, ca la romani, toata lumea tace. lasitatea e cuvantul de baza, la noi!

    1. Anonim

      Si ca intotdeauna, nimeni nu stie nimic, doar tu esti geniul autohton! Cu toate astea, nu esti nimic altceva decat un peste mic, cu capul mare si turtit 😉

  3. Anonim

    ELORE UDMR; ELORE MARC; ELORE Vilcovschi

    1. Anonim

      ELORE ANONIM 🙂

  4. Anonim

    Varianta guvernului privind regionalizarea are la baza studii elaborate facute de specialisti comunicarea insa lasa de dorit.

Leave a Comment