Referendum prezidential

Referendum prezidentialPresedintele Traian Basecu vrea sa-i intrebe pe romani daca sunt de acord cu desfiintarea Senatului si cu reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 300. Referendumul ar trebui sa aiba loc in 22 noiembrie, in ziua alegerilor prezidentiale.

Traian Basescu revine in forta cu o tema draga romanilor: reducerea numarului de parlamentari, extrem de prost cotati in toate sondajele de opinie. Miza este una clara: desfiintarea Senatului. Traian Basescu a anuntat joi ca s-a adresat presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, solicitandu-le avizul pentru a continua reforma statului. Aceasta masura este singurul lucru pe care il puteam face pentru a-mi tine promisiunile de la inceputul mandatului, care vizau modernizarea statului. Atata timp cat n-am gasit intelegere, asa cum am gasit in alte situatii la clasa politica pentru a incepe un proces de revizuire a Constitutiei, am obligatia sa-mi continui demersul, recurgand la mijloace constitutionale, legale, si, in acest fel, sa ma adresez poporului, a explicat presedintele gestul de a convoca un referendum national. Basescu a aratat ca a avut, in 2005, angajamentul partidelor ca vor activa comisia pentru revizuirea Constitutiei, insa nici un partid nu s-a tinut de cuvant, iar acest lucru s-a repetat si cu noua Coalitie de guvernare.

Cheltuieli reduse si reducerea coruptiei

Argumentele pe care le-a adus seful statului se refera la eficienta unui astfel de for legislativ, la costurile mai reduse, dar si la reducerea coruptiei. In Parlament s-ar lua mult mai usor, iar Parlamentul ar deveni mult mai eficient. In acelasi timp, cheltuielile de functionare a statului s-ar reduce in mod rezonabil, a spus Traian Basescu. Seful statului a mai afirmat ca un parlament unicameral ar raspunde mult mai rapid consultarilor pe care Parlamentul European le va face cu parlamentele nationale. De asemenea, Traian Basescu arata ca, prin adoptarea acestei decizii, vor fi mai putini politicieni de rang inalt care sa faca trafic de influenta.

Adoptarea referendumului nu inseamna revizuirea Constitutiei

Acest referendum este adoptat daca se prezinta la urne 50 la suta plus 1 din numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale. Validarea referendumului nu inseamna ca s-ar modifica Legea fundamentala. Procesul de revizuire a Constitutiei este un demers separat. Totodata, adoptarea lui nu inseamna ca incepe procedura de modificare a Constitutiei sau ca este imperativ ca intr-o eventuala dezbatere pentru moficarea Constitutiei formula referendumului propus de Traian Basescu sa fie insusita de Parlament. Revizuirea Constitutiei poate fi initiata doar in anumite conditii. Una dintre ele il include pe presedintele tarii, dar numai daca el initiaza revizuirea la propunerea Guvernului. Constitutia spune, la articolul 151, ca proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si al senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Referendumul si alegerile prezidentiale costa statul 50 de milioane de euro

Daca solicitarea presedintelui Traian Basescu va fi aprobata de Parlament si pe 22 noiembrie vor fi organizate alegeri prezidentiale si un referendum, statul va scoate din buzunar nu mai putin de 50 de milioane de euro. Asta in conditiile in care se fac concedieri in masa, iar bugetarii sunt trimisi fortat in concediu fara plata din lipsa banilor de salarii.

Seful statului vorbeste despre criza si economie. Dar referendumul organizat in 2007, pentru votul uninominal, desfasurat in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare, a costat statul aproximativ 18 milioane de euro. La aceasta suma se adauga alte aproximativ patru milioane milioane de euro, cheltuite de partidele politice pentru mitingurile pro si contra Traian Basescu.

In 22 noiembrie, sunt deja fixate alegerile prezidentiale, care vor costa 150 de milioane de lei, dublu fata de cele din 2004. Astfel, daca propunerea presedintelui va fi aprobata de Parlament, inseamna ca, in 22 noiembrie, statul va scoate de la buget in jur de 50 de milioane de euro. In plus, Guvernul a dat mana libera Autoritatii Electorale Permanente sa achizitioneze programe informatice, pentru centralizarea si stabilirea rezultatului alegerilor, fara licitatie publica. Acest lucru ar putea creste costul organizarii scrutinului prezidential din 22 noiembrie.

Reactii la cald

Radu Capilnasiu, presedintele PNL Salaj: Consideram ca este o diversiune a presedintelui Traian Basescu, stiind ca numarul parlamentarilor, dar si cheltuielile acestora, sunt in atentia electoratului.

Pe de alta parte, Traian Basescu se plange de criza, de lipsa banilor la buget, ca acelasi personaj sa organizeze un referendum care va fi platit din saracia romanilor cu circa 50 de milioane de euro. Pe cand economiile promise in cazul in care referendumul s-ar bucura de succes ar fi de doar 34 de milioane de euro.

Chiar daca toata lumea recunoaste ca ar fi destule lucruri de imbunatatit in activitatea Parlamentului, sa nu uitam ca vorbim despre o institutie esentiala in functionarea unui stat de drept.

Daca Traian Basescu doreste sa organizeze acest referendum odata cu alegerile prezidentiale, seful statului va avea o mare surpriza. Va trage linie si va observa ca, prin aceasta decizie, nu a reusit sa influenteze rezultatul la alegerile prezidentiale.

Seres Denes, presedintele UDMR Salaj: Referendumul anuntat de Traian Basescu este total inoportun si, totodata, pune la indoiala seriozitatea presedintelui, daca mai putem vorbi despre asa ceva. Un astfel de referendum trebuia organizat la jumatatea mandatului presedintelui, si nu in momentul in care acesta cere sa fie reales. Decizia actualului presedinte are un puternic iz electoral, cu care nu putem fi de acord.

Lucian Bode, presedintele PDL Salaj: In ceea ce-l priveste pe presedintele Traian Basescu, opinez ca, folosindu-se de un drept constitutional, a facut o miscare decisiva in perspectiva in care se va inscrie in cursa pentru un nou mandat la Cotroceni.

In ceea ce priveste PDL, nu pot decat sa constat faptul ca una din temele din campania electorala pentru alegerile parlamentare, inscrise si in programul de guvernare si cu care PDL a castigat alegerile, incepe sa devina o certitudine. Sigur, vor trebui parcurse mai multe etape constitutionale, dar cred ca acest demers este singurul posibil, tinand cont de configuratia politica a Romaniei.

Tiberiu Marc, presedintele PSD Salaj: Cred ca este un moment inoportun pentru un referendum de o asemenea importanta, si asta in contextul in care se suprapune cu alegerile prezidentiale. Sunt convins ca acest lucru va duce la << parazitarea >> alegerilor prezidentiale.

Leave a Comment