Primarul șimleuan Septimiu Țurcaș, condamnat la închisoare cu suspendare

Primarul orașului Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcaș, a fost condamnat, luni, la 3 ani închisoare cu suspendare, de către magistrații Tribunalului Maramureș, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice (art.248 C.p.). Primarul orașului Șimleu Silvaniei nu va mai răspunde pentru celelalte capete de acuzare (fals în înscrisuri sub semnătură privată) întrucât a fost achitat de aceeași instanță. 

În soluția instanței maramureșene se arată:

„Condamnare fără acord de recunoaştere. Solutia pe scurt: Prin sentinţa penală nr. 132/20.07.2020 s-a dispus: 1. În temeiul art. 396 alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16 lit. a C. pr. pen., art. 5 C.pen. achită pe inculpatul Ţurcaș Septimiu Cătălin, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de: – abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248 Cod penal din 1969 (pct. I din rechizitoriu). Condamnă pe inculpatul Ţurcaș Septimiu Cătălin pentru săvârşirea infracţiunii de: – abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzută de art. 13 indice 2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 C. pen. (pct. II din rechizitoriu) la pedeapsa de 3 ani închisoare. În temeiul art. 86 (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani şi atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 86 indice 4 Cod penal 1969. (…) Pe durata termenului de încercare inculpatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune Sălaj; b) să anunţe în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă sau orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă. Pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului se suspendă şi executarea pedepselor accesorii constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 (teza a doua) lit. a și lit. b Cod penal (1969)”. Sentința nu este definitivă.

Datele ce se regăsesc în rechizitoriul cauzei arată că, „În cursul anului 2008, inculpaţii Ţ.S.C, H.C., D.V. şi M.E.M în calitate de membri ai comisiei de fond funciar, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu care le reveneau, au participat la reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate de pe urma defunctei B.F., deşi moştenitorii nu au formulat cerere privind reconstituirea dreptului de proprietate, aceştia nu aveau dreptul la reconstituire pentru o suprafaţă de teren de 2,98 ha, fiind induşi în eroare cu privire la amplasamentul şi calitatea terenului pe care urma să fie reconstituit dreptul de proprietate, cauzând prin aceasta o daună oraşului Şimleu Silvaniei, prin ieşirea din proprietatea unităţii administrativ – teritoriale a unei suprafeţe de teren atribuite ilegal, în cuantum de 283.994 lei, la nivelul anului 2008. Inculpatul H.V., socrul inculpatei H.C, a semnat ca beneficiar procesul – verbal de punere în posesie cu privire la acest teren.

Tot în cursul anului 2008, aceiaşi inculpaţi, în aceleaşi calităţi şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, inducându-l în eroare pe numitul N.D., persoană în vârstă, aflată în stare de vulnerabilitate, cu privire la amplasamentul şi calitatea terenului pe care urma să-i fie reconstituit dreptul de proprietate, schimbând în mod ilegal şi nejustificat categoria şi calitatea terenului, iar ulterior, în scopul dezvoltării unor proiecte imobiliare şi a obţinerii de foloase materiale pentru sine şi pentru alţii, au participat sau au facilitat, după caz, dezmembrarea acestui teren, o suprafaţă de 1.000 mp fiind reachiziţionată de primărie contra sumei de 35.974 lei, iar diferenţa de suprafaţă fiind înstrăinată de către inculpatul H.V., care semnase anterior procesul – verbal de punere în posesie în calitate de mandatar al numitului N.D., către societatea administrată de soţia inculpatului Ţ.S.C., pentru suma de 120.000 lei, în vederea dezvoltării unui proiect imobiliar, în acest mod cauzându-se o daună oraşului Şimleu Silvaniei, constând în cele două sume, de 35.974 lei şi 120.000 lei. Documentele aferente solicitării privind întabularea în cartea funciară a titlului de proprietate pentru suprafeţele de teren la care s-a făcut referire anterior au fost completate şi semnate în numele N.D., fără însă a avea acordul acestuia, de inculpata H.C. . În luna noiembrie 2008, inculpatul H.V l-a instigat pe inculpatul C.G.D să transfere din contul lui N.D. în contul lui C.D.R suma de 35.800 lei, sumă provenită din săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, reprezentând o parte din produsul infracţiunii, în scopul disimulării originii plăţii sumei de bani, fără ca acesta să cunoască provenienţa sumei de bani. În perioada 2008 – 2009, în urma unui control, reprezentanţii Curţii de Conturi a judeţului Sălaj au constatat că în cursul anului 2007, Primăria oraşului Şimleu Silvaniei a plătit suma de 22.737, 65 lei, fără bază legală, ca urmare a facturării unor lucrări neexecutate către SC P.C, reprezentată de inculpatul M.I.,astfel că au dispus recuperarea acestei sume de la această societate. În acest context, inculpatul ŢSC s-a înţeles cu inculpatul MI să îi restituie această sumă prin simularea unor contracte de execuţie de lucrări cu SC R.E., administrată de inculpatul C.V., lucrări care însă nu au fost executate de niciuna dintre firme, însă au apărut în documente în mod nereal, ca fiind comandate şi recepţionate de către Primăria oraşului Şimleu Silvaniei, prin intermediul inculpatului ORC, şef al biroului administrativ al instituţiei, primăria achitând totodată din dispoziţia primarului suma de 25.183 lei către S.C. R.E. SRL, reprezentând contravaloarea lucrărilor neexecutate, astfel că instituţia a fost prejudiciată cu această sumă.

În anul 2009, inculpatul CV a facturat în mod nereal către Primăria Oraşului Şimleu Silvaniei, lucrări de intervenţii la calamităţi în cuantum de 29.950,67 lei, folosindu-se de documente falsificate, respectiv de liste de lucrări pretins a fi fost executate de către SC RE SRL şi care în realitate au fost executate de către SC LC SRL determinând astfel plata de către Primăria oraşului Şimleu Silvaniei prin inculpatul ŢSC, a sumei de 29.950,67 lei şi producerea în acest mod a unui prejudiciu acestei instituţii. În vederea achitării de către Primăria Oraşului Şimleu Silvaniei către SC RE SRL a sumelor de 25.183,5 lei şi 29.950,67 lei, inculpatul CV a falsificat listele cuprinzând cantităţile de lucrări şi a semnat facturi şi un grafic de intervenţie prin care se atesta în fals executarea unor lucrări de decolmatare a Văii Pusta, iar inculpatul ŢSC a semnat, la rândul său, aceste documente care au fost apoi folosite pentru semnarea ordinelor de plată pentru achitarea sumelor menţionate”.

17 Thoughts to “Primarul șimleuan Septimiu Țurcaș, condamnat la închisoare cu suspendare”

 1. Prieten

  No, bine, Florine, crezi ca ma duc acum la toate articolele din lege citate acolo? Ce-a facut, de fapt, acest primar pe care simleuanii il apreciaza? In ce a constat abuzul in serviciu al acestui om?

 2. cetatean

  Acum, da, am priceput. Este clar, cine greseste sa fie pedepsit.

  1. Anonim

   asta e pedeapsa? 10 ani sa nu mai fie in nii o functie public si confiscarea prejudiciului cu dobanda

 3. succes in apel

  domn primar popa Crisan ne zicea ca va da 7 ani cu executare . pentru asta se roaga el la biserica . sper sa va lamuriti problemele in apel si sa nu cumva sa nu candidati!

 4. Anonim

  Nu mor caii cand vor cainii,multa bafta la recurs si sper sa fiti tare cum va stiu

 5. Anonim

  Un lider adevarat,un caracter,un barbat adevarat

 6. Statut functionar public

  Liderul se descurca ca are relatii…ce fac subordonatii aia vreo 5 care au primit si ei codmnare ptr infractiuni de seviciu? Legal ar fi sa-si piarda locul de munca…Ce vor face in viata ca nu prea stiu face altceva decat…

  1. Nelu de la Amulanta

   Lasa ca nu e situatia asa nasoala la oamenii bazati…secretara e si asistent medical, o ajuta Como sa intre la Ambulanta, daca bine stiu salariul e cam egal, daca nu mai mare decat un secretar de oras, mai ales ca madam nu a prestat de vreo 3 ani nevoita de imprejurari functia de secretar!

 7. un om

  Uitandu-ma pe grupurile intretinute de preotul Crisan deduc ca omul asta are probleme psihice grave. Cum atlfel sa nu ai simtul penibilului? Imi e mila de cei din jurul dansului. Lui Septimiu ii doresc multa putere de munca in continuare.

 8. Anonim

  un popa de doi lei si un mascarici care a crezut ca isi poate face ferma de vaci intre casele oamenilor sunt singurii care se bucura de raul primarului.niste oameni normali,nu gandesc asa.

  1. Anonim

   poate nu ar strica ca DNA sa se aplce asupra documentatiei depuse la fondurile eruropene de catre dl Crisan. Fals si uz de fals se pedepseste?

 9. cuscru

  Rezolvam cu cuscru la recurs…

 10. Anonim

  Până-i PNL în floare,
  Nici în …. nu îl doare.

 11. Anonim

  In cazul preotului Crisan, nu e valabila nici macar vorba „sa faci ce zice popa, nu ce face popa”. Stie toata lumea ce face cu enoriasele.

 12. Anonim

  Daca asculti parerea simleuanilor spui ca primarul nu e vinovat…….. in schimb parerea celui care acuza il face vinovat….. Ce e interesant? Parerea oamnilor despre tipul care acuza: cica in neica nimeni care nu prea e pe placul comunitatii…………………….. Spre sa se ajunga la in adevar

  1. serbare

   Chef mare la Cristi Opris la spalatorie. Mici si bere la halba gratis pentru toata lumea, toate binecuvantate de preotul de la biserica mica.

 13. justiție endepandantă

  La liberali se dă cu suspendare. la psd se dă cu executare !

Leave a Comment