Deputatul Seres Dénes, presedintele UDMR Salaj, la „Rotisorul politic” (I): „Nu putem persecuta o anumita comunitate locala pentru ca are un primar de o anumita coloratura politica”

Un nou client la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau: deputatul Seres Dénes, presedintele UDMR Salaj. In aceasta pagina redau cateva fragmente din dialogul purtat cu unul dintre cei mai experimentati lideri politici din judetul Salaj. Continuarea, in editia de maine a ziarului nostru. La 20 de ani de la infiintarea UDMR acest interviu poate fi pilduitor pentru o multime de lucruri care tin de existenta acestui partid.

„A fost o constrangere sa ne incadram in acel deficit”

(…) Rep.: Ce le raspundeti celor care va critica, pe cei de la putere, PD-L si UDMR, ca nu ati aprobat aproape niciun amendament la Legea bugetului pe 2010 venit din partea opozitiei.

Seres Dénes: Vreau sa va fac precizarea ca, noi, UDMR nu am participat la constructia bugetara. Am venit in ultimul moment la guvernare, bugetul era facut, dar asta nu e o scuza. Noi am votat acest buget. Tocmai ceea ce va spuneam adineaori: deficitul bugetar stabilit cu organismele internationale, 5,9, ne-a obligat sa nu putem accepta amendamente ale opozitiei, si nu numai ale opozitiei. Au fost si din arcul guvernamental propuneri de infrastructura, vizavi de anumite obiective importante. Din punctul acesta de vedere, cred ca a fost o constrangere sa ne incadram in acel deficit.

Rep.: Sunteti un parlamentar vechi, un om politic cu experienta. Sunt adevarate zvonurile care circula prin mass-media centrala, si anume ca exista totusi anumite „pusculite secrete”, iar peste cateva saptamani in anumite colegii vor veni bani de la Guvern? Se discuta in presa ca votul la buget a costat…

S.D.: Votul la buget nu a costat. A fost angajamentul arcului guvernamental. Pentru ca, daca ati urmarit, practic, voturi „pentru” buget au venit din partea celor care sprijina Guvernul la ora actuala. D-le Sauca, eu sunt un om care de obicei sunt sincer: nu exclud nici anumite stimulente care ar putea veni in acele domenii unde e imperios necesar si unde colegii au ridicat probleme serioase (…).

Rep.: Sunteti de acord cu asa ceva, daca se va intampla? Ca principiu.

S.D.: Ca principiu, nu. Pentru ca o constructie bugetara trebuie sa aiba in vedere in primul rand toate obiectivele principale ale comunitatilor locale, ale judetului si, in general, ale tarii. Este important ca sa fie obiective precise si acoperire. Din acest punct de vedere, eu cred ca trebuie sa se faca o constructie bugetara serioasa. Anul acesta, bunaoara, se va incepe constructia bugetara in luna mai. Sunt conditii sa putem munci in perspectiva, putem gandi si bugete multianuale. Putem sa fim mai cuprinzatori in ceea ce priveste obiectivele locale, judetene si nationale. (…)

„UDMR nu cred ca este caracterizat de faptul ca nu isi respecta angajamentele”

Rep.: D-le deputat, saptamana trecuta, la aceasta emisiune, omologul dvs., adica deputatul Lucian Bode, presedintele PD-L Salaj, spunea ceva de genul ca nu va semna nicio intelegere cu dvs. daca UDMR Salaj nu va respecta intelegerile de la nivel national dintre cele doua partide. Cum comentati?

S.D.: D-le Sauca, UDMR nu cred ca este caracterizat de faptul ca nu isi respecta angajamentele. Din acest punct de vedere, este sigur ca noi ne vom respecta angajamentele stabilite la nivel national. Sigur ca avem si anumite pretentii in ceea ce priveste negocierile locale. Avand in vedere aceste negocieri si atitudinea noastra va fi pozitiva sau negativa. Noi nu putem fi santajati, nici amenintati.

Rep.: Tot dl. Bode spunea ca este mirat de atitudinea dvs., in sensul ca v-ati pronuntat dinainte ce institutii vizati pentru a le ocupa.

S.D.: Este clar, pentru ca noi am afirmat, nu numai acum, ci si anul trecut, cand au fost schimbarile masive la nivelul institutiilor deconcentrate, ca noi dorim ca acest lucru sa il si materializam, ca acei conducatori de la nivelul institutiilor descentralizate sa fie, daca se poate, din cadrul institutiilor, oameni de specialitate, pentru ca altfel nu putem asigura serviciile corespunzatoare populatiei. Pentru ca aceste institutii deconcentrate tocmai aceasta menire au: sa ofere servicii populatiei. Ori in conditiile in care nu avem oameni pregatiti, competenti serviciile sufera. Si sufera cetateanul. Noi am spus cam in ce domenii, in ce directii, fara a ne antepronunta, dorim sa indeplinim aceste conditii, pentru ca acolo avem oameni pregatiti, de specialitate, competenti, care, de fapt, au si dovedit ca pot face fata provocarilor acestor functii.

Rep.: Din cate va cunosc, sigur nu va place acest dialog prin presa cu dl. Bode…

S.D.: Eu nu am dialogat prin presa. Eu, de fapt, am reactionat la anumite afirmatii ale dansilor. Eu cred ca am fost, sa spun asa, destul de precaut in afirmatiile si angajamentele noastre. Sigur, nu am putut sa las fara replica anumite afirmatii care aduc atingere atat UDMR cat si mie personal.

Rep.: Sa discutam pe sleau, atunci.

S.D.: Corect.

Rep.: Ei vor post de vicepresedinte la Consiliul Judetean, clar.

S.D.: Da. In schimb, uita urmatoarea chestiune. Si in politica, in formarea majoritatilor, exista matematica. Prin matematica se stabilesc majoritatile. Se numara voturile si in conditiile in care nu avem majoritate, nu avem cum sa ne transformam doleantele, practic, in realitate. Aceasta este o problema. A doua problema: sunt si alte angajamente politice. V-am spus adineauri ca nu cred ca UDMR poate fi acuzat ca nu si-a respectat angajamentele politice. Si in continuare cred acest lucru: noi ne vom respecta angajamentele politice. Ori nu pot accepta ca din anumite noi intelegeri de fapt sa se aduca un deserviciu Uniunii. Noi avem intelegeri politice nu numai la nivel de judet. Avem intelegeri la nivel de autoritati locale. Ori, prin lantul atomic, daca bulversam toate aceste intelegeri politice formate in cursul anului 2008, sigur ca aducem atingere foarte multor probleme. Asta insa nu exclude faptul ca avand aceasta intelegere la nivel central sa ne sprijinim reciproc in toate acele obiective, scopuri pe care le avem atat la nivel de judet, cat si la nivelul autoritatilor locale. Pentru ca la acest lucru ne-am angajat. Dar ca sa rasturnam acum si sa facem o bulversare politic in tot judetul Salaj, nu cred ca este oportun…

Rep.: Ei zic ca au nevoie doar de un vot… Mai exista oameni care tradeaza.

S.D.: Noi nu mergem pe asemenea speculatii. Nu vad rostul acestui cost. De fapt, Consiliul Judetean hotaraste iar cei doi vicepresedinti sunt executanti ai hotararilor CJ. Dar, v-am spus, asta ar insemna ca sa renunti si la nivel de Zalau, si de Jibou, si la nivel de Cehu Silvaniei si in alte comune unde avem anumite intelegeri.

Rep.: Eu ii inteleg, intr-un fel. Nu au Prefectura, nu au Consiliul Judetean, nu au Primaria Zalau, si totusi sunt partid la putere…

S.D.: Da, dar asta nu inseamna ca nu isi pot atinge obiectivele la nivelul judetului. Noi intotdeauna am afirmat si sustinem ca la nivelul autoritatilor locale nu trebuie o discriminare numai pe criterii politice. In fond si la urma urmei, orice partid politic in fiecare comunitate locala are adepti. Nu putem persecuta o anumita comunitate locala pentru ca are un primar de o anumita coloratura politica, pentru ca acolo sunt adepti si ai partidelor politice care poate sunt in opozitie. In ultimii trei, patru, cinci ani acest lucru s-a dovedit. Si cand PD-L era in opozitie, primari ai PD-L au beneficiat de sprijin financiar.

„Suntem sortiti sa avem un anumit procent la alegeri”

Rep.: V-am vazut la televizor in comisia de negociere la nivel inalt.

S.D.: Da.

Rep.: Cum vi se pare presedintele Basescu? Dincolo de sticla…Dincolo de declaratiile publice. Ati stat la aceeasi masa cu domnia sa.

S.D.: Da. Este cunoscut faptul ca noi nu am votat cu dl. Basescu in al doilea tur de scrutin. Asa au fost atunci intelegerile politice. Eu, in calitatea mea de chestor al Camerei Deputatilor am participat la aceste negocieri. Sigur ca de fapt, si la urma urmei, si dl. Basescu este un politician ca oricare. In schimb, are obiective precise si este hotarat in ceea ce priveste realizarea acestor obiective.

Rep.: Va pare rau ca nu i-ati dat votul?

S.D.: Nu imi pare rau. Pentru ca, dimpotriva, eu zic ca ne-am dus la indeplinire obiectivele politice. Noi atunci ni l-am asumat pe dl. Johannis, primarul Sibiului. De fapt, era singura alternativa atunci. In momentul in care dl. Johannis a renuntat la acea optiune, sigur ca acele negocieri, acele angajamente au fost declarate nule. Din acel moment au inceput alte negocieri si fiecare partid si-a cautat drumul in politica. D-le Sauca, UDMR are o conditie specifica, eu am mai spus acest lucru si il reafirm. UDMR nu este un partid mare. UDMR, prin statut, prin acel angajament pe care ni l-am asumat, de a reprezenta minoritatea maghiara din Romania, suntem sortiti sa avem un anumit procent la alegeri. (…) Noi, chiar daca am sta in opozitie, chiar daca ne-am afirma ca partid puternic de opozitie, nici atunci, deocamdata, nu avem posibilitatea de a castiga alegerile in Romania. Ei, fiind un partid de acest gen, noi trebuie sa ne gasim, sa ne cautam propriile mijloace pentru a ne realiza scopurile. Si sigur, atunci cand e nevoie, cand se crede ca participarea noastra este benefica la guvernare, atunci sigur ne angajam la acest lucru si de fiecare data nu cred ca nu ne-am facut datoria sau angajamentele luate nu au fost indeplinite.

Rep.: Am mai discutat pe aceasta tema. Va intreb din nou: ati negociat si autonomia teritoriala?

S.D.: Nu.

Rep.: E un subiect la moda.

S.D.: Nu, nu s-a negociat acest lucru. Deocamdata nu-l permite Constitutia. In schimb, am negociat alta chestiune, pe care in timpul guvernarii din 2004-2008 a fost un obiectiv precis, care a trecut de Senat si s-a impotmolit la Camera Deputatilor: este vorba de Legea minoritatilor nationale. Atunci a fost asumat de Guvernul Tariceanu. Din pacate, nu am avut majoritatea sa reusim sa-l si realizam. Din nou am negociat si din nou ne-am afirmat dorinta de a avea o lege a minoritatilor. (…)

Leave a Comment