Pesediştii sălăjeni se pregătesc de Congres

Aproximativ 5.000 de pesedişti din întreaga ţară – la care se va alătura o delegaţie substanţială de social-democaţi sălăjeni – vor participa vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, la Congresul extraordinar al PSD, principalul punct pe ordinea de zi al evenimentului fiind alegerea unei noi conduceri a formaţiunii, până la scrutinul din 2016, precum şi modificarea Statutului partidului. Evenimentul va avea loc sub genericul „120 de ani de social-democraţie în România”. Congresul este precedat de dezbateri pe ateliere organizate vineri dimineaţă de Departamentele PSD pe modelul „guvernului din umbră”, la acestea urmând să fie prezenţi miniştri de resort şi premierul Victor Ponta. Înaintea Congresului PSD, care se va desfăşura la Sala Palatului, va avea loc Consiliul Naţional al partidului.
Condusă de preşedintele PSD Sălaj, Tiberiu Marc, delegaţia sălăjeană care urmează să participe al lucrările Congresului este formată din 56 de social-democraţi, numele acestora fiind stablite în cadrul recentei Conferinţe judeţene a partidului. „Îmi doresc ca, în urma Congresului, să demareze un proiect politic al PSD pentru următoarea perioadă, şi care să stea la baza alegerilor viitoare”, ne-a declarat Tiberiu Marc.
Practic, la acest Congres, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, ar urma să fie reconfirmat în fruntea formaţiunii. La funcţia de preşedinte al PSD, şi-a înscris candidatura şi Andrei Alexandru, membru al organizaţiei sector 2 a partidului, fost consilier al lui Nicolae Văcăroiu, şi care a mai candidat pentru această funcţie şi la Congresul din 2010.
Congresul PSD va desemna opt vicepreşedinţi pentru viitoarele regiuni de dezvoltare şi va stabili opt vicepreşedinţi la nivel naţional. Cinci locuri în viitorul Birou Permanent Naţional aparţin Organizaţiei de femei a partidului. Totodată, se va adopta, cel mai probabil, înfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, funcţie pentru care ar urma să candideze vicepremierul Liviu Dragnea. În urma modificării statutului în cadrul Congresului PSD, secretarul general al PSD va fi numit şi validat de Comitetul Executiv, la propunerea preşedintelui PSD.
Fostul preşedinte Ion Iliescu va rămâne preşedinte de onoare al PSD, iar pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al partidului – deţinută până în 20 iunie anul trecut de fostul premier Adrian Năstase – nu se vor organiza alegeri, acesta fiind este unul dintre invitaţii speciali ai Congresului PSD.
Vicepreşedinţii la nivel naţional vor fi aleşi de toţi delegaţii, urmând a fi validaţi în funcţie de numărul de voturi cumulate, iar vicepreşedinţii pe regiuni vor fi votaţi doar de delegaţii care reprezintă regiunea respectivă.
Congresul PSD urmează să adopte şi o rezoluţie privind fuziunea cu UNPR.
PSD a avut, de la înfiinţare şi până în prezent, şase preşedinţi: Ion Iliescu (aprilie 1990 – iulie 1990; ianuarie 1997 – decembrie 2000), Petre Roman (iulie 1990 – martie 1992), Oliviu Gherman (iunie 1992 – ianuarie 1997), Adrian Năstase (decembrie 2000 – aprilie 2005), Mircea Geoană (aprilie 2005 – 20 februarie 2010) şi Victor Ponta (21 februarie 2010 – prezent).

2 Thoughts to “Pesediştii sălăjeni se pregătesc de Congres”

  1. clopotarul satului Sutor

    io recomand ca PSD sa numeasca clopotar pe dr. feder ioan, fara concurs, ca doara sti minti de pe vremea cand bea cot la cot cu comunistii din zalav, veniti la chief la noi in sutor so baut din vinul besericii.!

  2. Anonim

    Sa vedem cati dintre delegatii salajeni vor face deplasarea pe bani publici!

Leave a Comment