După ce PDL a “faultat” UDMR,­ Seres Denes cere răzbunare

O propunere privind revenirea la predarea Istoriei şi Geografiei României în limba română, şi nu în cea a minorităţilor, a trecut prin Camera Deputaţilor ca prin brânză: prin adoptare tacită. O altă propunere vizează eliminarea locurilor cu taxă din universităţile de stat.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, tacit, propunerea legislativă a unui deputat PDL potrivit căreia se elimină din Legea educaţiei prevederea privind obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor naţionale. În proiect, s-a propus abrogarea alineatului 8 al articolului 46 din Legea 1/2011 privind educaţia naţională, care stipulează că în învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale Istoria şi Geografia României să fie predate în aceste limbi, după programe şcolare şi manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cu obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română. Propunerea intrase în plenul Camerei cu raport de respingere din partea Comisiei pentru învăţământ.

În aceste condiţii, liderii UDMR au afirmat, marţi, că adoptarea initiaţivei „demagogice şi ultranaţionaliste” care elimină obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor dovedeşte defecţiunile coaliţiei, iar susţinerea acesteia ar putea arunca în aer coaliţia. Nu de aceeaşi părere este şi preşedintele UDMR Sălaj, deputatul Seres Denes, care opinează că, deocamdată, nu ar trebui să se ia în calcul ieşirea UDMR de la guvernare. „Evident că încă nu se pune problema ieşirii UDMR de la Guvernare. Este un caz izolat. Însă, sper că acel parlamentar (cel care a făcut propunerea legislativă cu pricina – n.r.) să nu mai facă parte din PDL. De asemenea, sperăm ca problema să se rezolve la nivelul Senatului”, a declarat Seres Denes.

Guvernul nu a transmis deja Parlamentului un punct de vedere asupra acestui proiect. Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, care este for decizional în acest caz.

Într-o altă încercare de amendare a Legii educaţiei se arată că universităţile de stat ar trebui să fie gratuite şi, în consecinţă, să elimine locurile cu taxă. La universităţile private, carta universitară este singura care ar trebui să prevadă situaţiile de conflict de interese şi incompatibilităţi. Propunerile fac parte dintr-un proiect de lege iniţiat şi depus la Parlament de un alt deputat PDL, care vrea să modifice astfel Legea Educaţiei Naţionale. În expunerea de motive, se arată că actualele reglementări ale legii „pot afecta negativ universităţile particulare şi confesionale. (…) Dacă nu se asigură o autonomie organizatorică a acestor universităţi, acestea sunt sortite să dispară”.

Leave a Comment