Deputatul Iuliu Nosa, prim-vicepreşedinte PSD Sălaj, la „Rotisorul politic”: „Încercăm să identificăm cele mai bune soluţii pentru a obţine peste 55 la sută”

Un nou client la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalău, o emisiune realizată în parteneriat cu Magazin Sălăjean: deputatul Iuliu Nosa, prim-vicepreşedintele PSD Sălaj. Ca de obicei, în această pagină vă ofer câteva fragmente, editate, din dialogul purtat cu deputatul sălăjean, dialogul integral putând fi vizionat pe http://salajulpenet.ro/video.php?vid=152.

„Sper să se înţeleagă acest lucru”

Rep.: O perioadă agitată politic, cum a fost de fapt tot acest an. Acum, dintr-o altă perspectivă, a pregătirilor pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Cum staţi? Cum stă PSD, de fapt USL?
Iuliu Nosa: Da, e adevărat că, nu numai în acest an, a fost un an agitat din punct de vedere politic. Noi, ca USL, suntem în pregătirea a ceea ce înseamnă o campanie electorală şi câştigarea alegerilor din 9 decembrie. Atât noi, PSD, cât şi colegii din alianţă, în special PNL, încercăm să identificăm cele mai bune soluţii pentru a obţine categoric un scor la alegerile din 9 decembrie de peste 55 la sută, ca vot politic parlamentar la nivelul judeţului Sălaj.
Rep.: Au fost ceva discuţii şi în PSD. Cum le comentaţi, pe scurt. În privinţa colegiilor, a candidaţilor.
I.N.: Sigur că da. Mass-media, îi felicit pe această cale pe cei care au fost interesaţi şi au scris despre această frământare, dacă vreţi… Un partid politic este un organism format din oameni, un organism viu. Este categoric un lucru explicabil ca în perioadă de precampanie şi de pregătire a alegerilor să fie mai mulţi oameni să-şi dorească, şi pe mine mă bucură sincer acest lucru, să participe la o astfel de competiţie, care nu este nici simplă, şi nici uşoară. Faptul că o parte sau, mă rog, câţiva colegi care au apărut în presă, sunt convins că în jurul lor au fost şi alţii, al căror nume nu a apărut în presa locală, au gândit şi probabil gândesc în continuare o altă variantă de posibile candidaturi pentru alegerile din 9 decembrie. Eu, personal, le doresc succes, însă la nivelul organizaţiei judeţene sunt convins că se va lua o decizie şi decizia respectivă va fi respectată. Mai mult de atât, nu o spun eu ca să se creadă că mi-am rezolvat eu problemele: în ceea ce mă priveşte, am anunţat public că intenţionez să candidez pentru un nou mandat de deputat, iar la nivel naţional există o decizie, care este clară şi limpede, în sensul că cei care ocupă funcţie de parlamentar în acest moment din partea USL rămân candidaţii uniunii în colegiile pe care le reprezintă în acest moment în parlament. Sper să se înţeleagă acest lucru. Repet: sigur înţeleg dorinţele oamenilor şi absolut le consider justificate.

„S-ar putea, în urma alegerilor din 9 decembrie, numărul parlamentarilor să fie mai mare”

Rep.: Ar fi cazul dvs. pe Colegiul Jibou şi cazul d-lui Mirel Taloş pe Colegiul Zalău. Am înţeles că ar fi ceva discuţii şi despre Colegiul Şimleu. O parte spun că va fi dl. Oros din partea PNL, dar, din câte se aude, ar fi interesat şi PSD acolo…
I.N.: La ora la care discutăm noi, în USL Sălaj nu s-a luat nicio decizie. Cel puţin, eu unul nu ştiu să fie o decizie tranşantă la nivelul USL în sensul în care Colegiul Şimleu să fie a PNL şi Cehu a PSD sau invers. În zilele următoare acest lucru se va stabili şi funcţie de partidul care îşi asumă responsabilitatea colegiului respectiv, îşi va desemna categoric şi candidatul.
Rep.: Să spunem atunci că dacă se respectă acea decizie la Senat şi dl. Pop îşi va păstra colegiul…
I.N.: În acest moment, colegiul pe care este senator dl. Gheorghe Pop rămâne al PSD, iar celălalt colegiu, Şimleu – Cehu, rămâne să fie un candidat din partea colegilor de la PNL.
Rep.: Alegeri în 9 decembrie în sistemul de vot din 2008, un sistem care avantajează şi nu prea anumiţi candidaţi, anumite partide. Vor fi situaţii probabil în care de pe locul III sau IV se vor duce în parlament.
I.N.: Un aspect. Şi al doilea aspect: pe acest sistem de vot s-ar putea, în urma alegerilor din 9 decembrie, numărul parlamentarilor să fie mai mare. Pentru că dacă vor fi partide politice care obţin peste 50 la sută plus unu, nu intru în detalii. Din păcate, Curtea Constituţională, la reclamaţia făcută de PDL, a declarat neconstituţional votul uninominal conform acelui proiect de lege iniţiat de cei doi copreşedinţi ai USL, în sensul în care câştigătorul ia totul. Nu s-a acceptat de către Curte, declarându-se neconstituţional acest sistem de vot, în condiţiile în care în România în 10 iunie prin vot uninominal pur au fost aleşi primari, preşedinţi de consilii judeţene, nu intru în detalii. Acestea sunt datele problemei. Probabil, din analizele pe care şi PDL le-a făcut, şi-au dat seama că şansele de a câştiga colegii de pe locul I să-i ajute să fie reprezentaţi în parlament au scăzut foarte mult şi va fi curios de văzut dacă se va respecta ceea ce este anunţat până în acest moment în presa locală: diferenţa de voturi dintre cei doi candidaţi foşti şi actuali pedelişti, Onorica Abrudanu, candidatul PP-DD şi Claudiu Bîrsan. Dar vom vedea cum stau lucrurile şi la nivelul Zalăului şi cine va ajunge în parlament.

„Aşteptările oamenilor au fost şi sunt extraordinar de mari”

Rep.: Sunt din ce în ce mai multe critici la adresa guvernării USL. Cât sunt ele de justificate?
I.N.: Aşteptările oamenilor au fost şi sunt extraordinar de mari. Şi sunt categoric aşteptări justificate. Eram în politică şi în 2000. Am moştenit şi atunci o guvernare la care nu vreau să mă mai gândesc. Dar s-a reuşit foarte repede ca lucrurile să se pună la punct şi să se simtă că se guvernează. Diferenţa dintre guvernarea 2000 – 2004 şi actuala guvernare USL, pe lângă faptul că acum suntem o alianţă, este destul de mare. Nu vreau să caut justificări guvernanţilor, colegilor care şi-au asumat fotoliile guvernamentale, dar atunci am făcut noi bugetul, respectiv Guvernul Năstase şi acum am moştenit un buget aprobat, gândit de Emil Boc, preluat de Mihai Răzvan Ungureanu şi în limitele lui şi în constrângerile unor prevederi bugetare trebuie să te descurci şi să găseşi o gestionare a tuturor lucrurilor. Nu aş vrea să le iau ceea ce a făcut obiectul promisiunilor Guvernului Ponta, nereţinerea contribuţiilor la asigurări de sănătate pentru pensionari cu pensiile foarte mici, începerea reîntregirii salariilor pentru bugetari, toate lucrurile care s-au făcut nu acoperă însă nivelul şi nevoia de aşteptare a României. Peste toate acestea se mai suprapune şi o dispută, aşa cum spuneaţi la începutul emisiunii, mediatizată politic, zic eu puţin exagerat dacă ar fi să ne referim la ultimele zile şi la ceea ce se întâmplă în zona Râmnicu Vâlcea, toate aceste lucruri nu crează oamenilor sentimentul că un guvern care vrea să facă şi face şi aşază liniştea necesară unei ţări care se vrea normală şi a unei guvernări care se vrea bine aşezată. Dar eu am convingerea că după 9 decembrie vom avea un guvern ales legitim de către popor şi că vom obţine noi, USL, peste 50 la sută plus unu din voturi, ne vom pregăti propriul buget şi o parte din aşteptările oamenilor vor fi rezolvate şi liniştea se va aşeza în rândul cetăţenilor şi la nivelul ţării. Cu toate că va fi, ca să fiu iar sincer, destul de greu în condiţiile în care de la Cotroceni nemulţumirile că nu este tot timpul ascultat şi tot timpul nu i se respectă indicaţiile şi sfaturile nu va crea o stare de aşezare cât mai corespunzătoare.

„Domnului preşedinte nu-i convine că nu are un subordonat care să îl asculte şi să-i respecte toate dorinţele”

Rep.: Apropo şi de ce spuneaţi, şi nu se mai poate ascunde: sunt destul de multe nemulţumiri şi faţă de prestaţia d-lui Ponta. Şi ce s-a întâmplat în timpul referendumului şi după, dau impresia că este un scaun, să spunem, prea mare pentru dl. Ponta…
I.N.: Toate aceste lucruri, nu scuz pe nimeni, categoric, am şi spus-o, aşteptările oamenilor au fost şi sunt cele ştiute, dar în condiţiile în care, pe lângă dorinţa de a guverna şi a administra cât mai bine, să simţi că din interior adversari politici sau opoziţia tot timpul te atacă şi îţi creează starea de disconfort într-o acţiune şi într-o activitate coerentă şi corespunzătoare, nu este tocmai uşoară. Îmi aduc aminte şi cred că va aduceţi şi dvs. aminte disputa Victoria – Cotroceni pe tema reprezentării României, la începutul mandatului la Uniunea Europeană. Cui folosesc aceste lucruri? La nivelul Consiliului European sunt miniştri, sunt cei care guvernează şi administrează. Sunt responsabilităţi ministeriale şi guvernamentale, nu sunt responsabilităţi de preşedinte, din Constituţia României din 2003. Pe ce criterii şi cum a decis Curtea Constituţională altceva, nu intru în detalii. (…) Domnului preşedinte nu-i convine că nu are un subordonat care să îl asculte şi să-i respecte toate dorinţele. Nu zic că nu sunt corecte, probabil multe dintre ele sunt corecte, dar nu sunt atributele constituţionale ale preşedintelui României în acest moment. (…) (P)

Daniel Săuca

14 Thoughts to “Deputatul Iuliu Nosa, prim-vicepreşedinte PSD Sălaj, la „Rotisorul politic”: „Încercăm să identificăm cele mai bune soluţii pentru a obţine peste 55 la sută””

  1. Anonim

    Serios????????? De ce nu 155 ??????????

  2. Georgel Babiuc

    Da totusi Nosa ce ai facut tu ca si deputat? ce propuneri legislative ai avut?

    hai nu te balbai ca stim ca nu ai facut nimic:)

  3. Anonim

    In afara de a stii cun se face 55%, ce altceva mai sti, bai nasosule! am auzit ca vila din dumbrava 2 o vinzi, ca doar n-o sa locuiti voi intre nebunii din dumbrava. Nici tu vecini, nici tu priveliste, nimic. Doar n-ai fost prost: inpamant luat pe nimic, construit o vila, si la vandut cu ea. Exista un Dumnezeu, si o sa platesti sipentru modul cum o sa-i pacalesti iar pe cei de pe valea somesului.

  4. ionut

    Nosa, eu zic sa candidezi aici la Simleu, ca de-l pun astia pe Oros, vai si-amar, iese din nou Bode. Mai ramane Mocan, dar el nu prea are organizatie…
    Eu asa zic, Oros nu-l bate pe Bode…

  5. vlad

    Deci Mirel candideaza si el?
    Il astept, nu i-am mai vazut fatza de mult

  6. Simona Galgau

    Felicitari d-le Nosa, in primul rand pentru ultimii ani de mandat, deoarece se observa in Colegiul Jibou ca au intrat bani. De la Romanasi, la Benesat, de la Criseni la Rastoci, si de la Rastoci la Galgau. Nu stiu cat este aportul d-voastra si cat nu dar in acest colegiu au intrat atat fonduri europene cat si guvernamentale ( mai mult decat la Simleu, Zalau sau Cehu).
    In al 2-lea rand va felicit pentru frumoasa familie pe care o aveti, pentru nora d-voastra pentru care am un respect imens, si pentru nepoti.
    Mult succes pe mai departe si multa sanatate!
    Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va dea putere de munca

    1. Anonim

      Simona, cu cat te-a platit?

  7. ion

    “Legile moralei şi politicei” – Pitagora

    Viaţa cumpătată, în slujba binelui şi a dreptăţii, trebuie să stea şi la baza alcătuirii politice a unui stat.

    Nu încerca să vindeci un popor mare şi corupt: cangrena nu se poate vindeca.

    Nu încerca să schimbi orânduirea unei mari naţiuni. Un popor numeros e ca o dihanie hâdă; e ceva împotriva firii. Dintre toate soiurile de dobitoace cea mai rea e speţa umană ce se cheamă “popor”.

    Nu răspândiţi vestea unei fapte rele! Faceţi în aşa fel încât să-i dispară cât mai curând şi cele mai mici urme. Lăsaţi răul să moară!

    Să crezi doar pe jumătate pe cei ce vin să pîrască fapte rele.

    Nu năzui la himera unei democraţii pure; egalitatea perfectă există numai la morţi.

    Legiuitorule! Nu lăsa oamenilor de stat timpul să se deprindă cu puterea şi onorurile!

    Legiuitorule! Nu uni credinţa cu morala. Roadele acestei legături nepotrivite nu pot fi decât nişte monştri.

    Legiuitorule, bagă de seamă să nu te înşeli! Drepturile omului nu sunt la fel cu ale popoarelor din cauză că oamenii deveniţi “popor” încetează a mai fi oameni.

    Un Senat de 100 de capete e mult prea mult! Puţini legiuitori, dar înţelepţi! Puţini războinici, dar viteji! Puţin “popor”, dar multi cetăţeni!

    Dă legi poporului taur şi boabe poporului bou.

    Supune-te legilor chiar dacă sînt proaste! Nu te supune oamenilor dacă nu sunt mai buni ca tine.

    Taie unghiile poporului, dar nu-i spăla capul cu propria-i urină; pedepseşte-l, fără să îl înjoseşti.

    Nu chemaţi în magistraturi decât bărbaţi ce sunt în săptămâna mare a vieţii lor.

    Magistraţi! Precum în Sparta, la intrarea în tribunale: ridicaţi un altar al Fricii, frica de a fi pedepsit înspăimântă poporul şi copii.

    Magistratule! Legea îţi e soţie legitimă; desparte-te de ea mai bine decât să o faci să devină o femeie trândavă şi care se învoieşte cu orice.

    Magistraţi ai poporului! Nu urmaţi pilda pescarilor de pe Nil care aruncă cu noroi în ochii crocodilului ca să-l poată stăpîni.

    Să nu fii legiuitorul ori magistratul unui popor care se lauda cu mintea sa luminată.

    Urmand pilda locuitorilor din Creta, la fiecare 9 ani, legile sa fie citite si indreptate de un intelept.

    Când magistratul vorbeşte, preotul să tacă!

    Scutiţi-vă magistraţii de jurământ atunci când intră în funcţie, dar nu-i scutuţi să dea socoteală când o părăsesc.

    Poporule ! Cîntăreşte-ţi legile! Numără-ţi magistraţii!

    Poporule! Dacă îţi doreşti o bună rînduială în ceea ce priveşte politica, fereşte-te de o organizaţie fără vlagă, o administraţie fără putere şi de luxul ospeţelor. Acestea trei dau întotdeauna naştere vrajbei în viaţa civilă şi în gospodării şi au ca urmare năruirea statului şi a familiei.

    Nu tulbura o apă stătătoare ori un popor în sclavie.

    Fugi de poporul căruia îi place eşafodul.

    Nu te aştepta să ţi se mulţumească atunci când faci un bine poporului: dintre toate dobitoacele, el este cel mai nerecunoscător.

    Lucrul cel mai ruşinos al unei stăpâniri este pândirea şi iscodirea oamenilor.

    Nu urma pilda omizii: nu primi să te târăşti la picioarele prinţului sau în faţa poporului pentru ca într-o zi să porţi aripi.

    Toţi sîntem egali! Să nu credeţi însă că neghiobul este egalul înţeleptului.

    În fiecare an să aveţi o zi de sărbătoare numită “pacea familiei”. În această zi, soţul şi soţia, la prânz, în mijlocul familiei, îşi vor da mâna şi îşi vor ierta unul altuia greşelile făcute de-a lungul anului.

    Învaţă să vezi mai departe decât pot ajunge privirile tale.

    Lebăda tace toată viaţa ca să poată cânta desăvârşit o singură dată. Omule de geniu! Rămâi în umbră şi păstrează tăcerea până în clipa în care vei putea să apari cu toată strălucirea unei faime pe care nimeni nu o mai poate tăgădui.

    Nu admira nimic! Zeii s-au născut din admiraţia oamenilor.

    Să nu ai alt Zeu în afară de propria conştiinţă.

    Fii cetăţean al lumii întregi pînă cînd vei întîlni un popor înţelept şi cu legi drepte.

    Trăieşte-ţi viaţa; nu există nimic înainte şi nimic după ea. Să-ţi placă să trăieşti şi să trăieşti bine. Cel ce priveşte viaţa cu dezgust fie că are spiritul bolnav, fie inima putrezită.

  8. Anonim

    nu merita comentat acest articol, mai ales ca nu imi vine nimic bun de zis 🙁
    iar rele, nu ar incapea in nici 10 postari

  9. Anonim

    Mai Ioane ce ai vrut sa spui?

  10. boieru

    am dat si ieri o opinie dar nu a fost postata !…de azi nu va mai scriu !

  11. UN VOTANT

    DOAR VOTURILE VA INTERESEAZA!
    „SA GASIM TOATE SOLUTIILE SA AVEM PESTE 55%” DECI SA CASTIGATI ; PE URMA…..EXACT CE AU FACUT PDL-ISTII.
    Pe mine ma cunoaste Nosa , dar intinde mana, sa dam noroc, numai in campanie electorala.acum ca ne-a fraierit si diaconescu…. mai ramane… regele.nici o solutie economica numai birocratie. pentru un bransament de apa am umblat peste trei luni si inca mai am de asteptat dupa alte stampile.Birourile-s pline , iti preiau dosarul dar nu stiu daca mai trebuie ceva la el pana cand la primarie este sedinta , martia; si daca iti lipseste ceva mai astepti o alta saptamana pana intra in sedinta ;pe urma….alta asteptare.
    Dar voturile conteaza; URA!

  12. Anonim

    singurul candidat care si-a facut treaba este nosa

  13. un...artist

    Cum poate sa fie atat de parsiv si nerecunoscator acest primar de Jibou (balanean),care dupa ce i-ai rezolvat atatia bani de la guvern in perioada mandatului acum te abandoneaza si-l sustine pe traseistul de ghiurco?! A, inteleg, cu NOSA nu a putut fura primarul asa cum ar fi vrut ! Plezneste-i pe nenorociti!

Leave a Comment