Consilierul judeţean PNL Dan Cherecheş: “Funcţionăm după scheme învechite, fără să privim lucrurile obiectiv, iar oamenii nu sunt consultaţi cu privire la ceea ce vor”

La conferinţa de presă a Partidului Naţional Liberal de vineri, desfăşurată la sediul PNL Sălaj, Valer Crişan, prim-vicepreşedinte al PNL şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj şi Dan Nicu Cherecheş, consilier judeţean din partea PNL, au prezentat motivele pentru care consilierii liberali au votat, în bloc, împotriva adoptării bugetului judeţean pentru anul în curs.

Principalul motiv, potrivit lui Valer Crişan, a fost lipsa transparenţei de care s-a dat dovadă în ceea ce priveşte bugetul judeţean. “Legea spune clar că termenul de prezentare a materialelor privind bugetul, este de minimum 5 zile înainte de supunerea acestuia la vot. Acest termen nu a fost respectat. Argumentul PNL este întărit de faptul că, la rectificările bugetare, nerespectarea acestui termen era o practică a Consiliului Județean Sălaj, în acest sens încă din cursul anului 2015 consilierii județeni PNL au atras atenția, că începând cu anul 2016, nu vor mai da curs în adoptarea hotărârilor care nu respectă acest termen, termen de altfel minim necesar pentru ca proiectele de o asemenea importanță cum, este adoptarea bugetului annual, să poată îndeplini condițiile de transparență și pentru a putea fi în mod real dezbătut cu toți factorii implicați în delurarea acestuia, inclusiv cu societatea civilă  și a beneficiarilor acestui buget, care este comunitatea. În 2015 am fost apostrofaţi şi criticaţi, pentru faptul că nu am luat măsuri mai dure, prin voturi-împotrivă, în privinţa banilor judeţeni”, a subliniat vicepreședintele CJ Valer Crişan.

“Cu un buget consistent în 2015, modificat de 14 ori, şi cu tot efortul nostru, nu ne-au fost puse la dispoziţie aşa cum ar fi fost şi legal şi normal, situaţiile privind stadiul lucrărilor, al investiţiilor, măcar în privinţa celor mai importante. S-a întâmplat o singură dată, şi atât”, a spus consilierul judeţean Dan Cherecheş. Acesta a criticat lipsa de comunicare şi transparenţă la nivel de CJ, spunând că nu este posibil să avem excedent bugetar de zeci de milioane de lei în 2015, şi să avem în continuare drumuri proaste sau infrastructură deficitară, ori să nu încercăm măcar să folosim aceşti bani în orice alt scop. Consilierul PNL a exemplificat arătând situaţia drumurilor Valcău-Tusa-Sâg-Fizeş, în acelaşi stadiu de mai mulţi ani dar şi situaţia drumului Nuşfalău-Crasna.

La rândul său, Valer Crişan a adăugat faptul că, în anul 2015, consilierii județeni PNL au dat un gir de încredere, raportat la consistența bugetului pe anul 2015, în sensul de a adopta toate rectificările bugetare a bugetului județului Sălaj (un numar de 14 rectificări în 12 luni) tocmai pentru a da posibilitatea executivului Consiliului Județean ca banii alocați pentru dezvoltarea județului în special infrastructura județeana să poata fi cheltuiți eficient. “Cu toate aceste, în anul 2016, CJ  are un excendent bugetar de peste 46.000.000 mii lei cea ce înseamnă o lipsa de performanță a  CJ. Tot în cursul anului 2015 am hotărât, tocmai pentru cheltuirea banului public pe dezvoltare, achiziționarea unui aparat RNM la Spitalul Județean de Urgență Zalău, care din punctul nostru de vedere este un lucru benefic, util tuturor sălajenilor. Mai mult, au fost încheiate acorduri de parteneriat cu UAT-uri pentru execuția de lucrări în infrastructura județeană, care au venit în completarea modului de cheltuire a banilor pe drumuri județene și, cu toate acestea, CJ Sălaj are excedent care din punctul nostru de vedere este extrem de mare”, a subliniat vicepreşedintele Valer Crişan.

 “Sportul de masă este descurajat”

Cei doi reprezentanţi ai PNL au subliniat faptul că sportul, în special cel de masă, este, de asemenea, dat deoparte sau descurajat prin lipsa de măsuri, proiecte şi investiţii. “Este foarte bine că au fost alocaţi bani pentru anumite sporturi, pentru performanţă, însă până la performanţă avem nevoie de educaţie fizică, de sport de la cel mai mic nivel până la cel mai înalt. Cum încurajăm copiii, tinerii să facă sport, unde să-l facă, cine le dă bani pentru a reuşi, mai târziu, să facă performanţă?”, s-au întrebat consilierii PNL. Valer Crişan a specificat faptul că sunt atâtea sporturi ignorate, şi că posibilităţile de mişcare sunt puţine, condiţiile precare, baze sportive insuficiente sau care arată deplorabil, atât în judeţ cât şi la nivel municipal şi că tinerii, copiii, nu mai pot fi stimulaţi şi îndemnaţi către sporturi care mai târziu ar putea aduce medalii olimpice, în judeţ. „Băgăm cei mai mulţi bani în festivaluri şi activităţi culturale, iar la unele dintre ele vin câţiva spectatori, sau investim în culte şi în alte domenii, asupra cărora oamenii nu sunt întrebaţi sau consultaţi”. a spus Dan Cherecheş. Referindu-se la alocările de fonduri, acesta a subliniat că “funcţionăm după scheme învechite şi mergem înainte cu ele, fără să privim lucrurile obiectiv şi în conformitate cu ceea ce se cere, ceea ce se doreşte de fapt. Oamenii nu sunt niciodată consultaţi cu privire la ce vor, ce şi-ar dori, ce evenimente ar putea avea prioritate, care ar trebui scoase sau reduse şi ce ar trebui aduscam element de noutate, în conformitate cu timpurile pe care le trăim, cu priorităţile care sigur nu mai arată ca acum 15 ani. Pe de altă parte, salariile bugetarilor au crescut cu zece la sută, iar performanţa a scăzut. Oare ce înseamnă acest lucru, altceva decât ineficienţă?”, a spus Dan Cherecheş în încheierea conferinţei de presă PNL Sălaj.

 

Alte articole

7 Thoughts to “Consilierul judeţean PNL Dan Cherecheş: “Funcţionăm după scheme învechite, fără să privim lucrurile obiectiv, iar oamenii nu sunt consultaţi cu privire la ceea ce vor””

 1. dd

  AU RAMAS ATATEA MILIOANE NECHELTUITE SI IN STADIONUL DIN ZALAU COLCAIE SI SOBOLANII SI MUCEGAIUL???? CE FEL DE OAMENI NE CONDUC? UNDE VOM AJUNGE?

 2. Anonim

  Foarte mare excedentul bugetar,Inseamna ca acolo este foarta multa incompetenta si indolenta.Foarte bine au facut ca nu au votat bugetul.DA ma mira ca asa tarziu au astfel de pozitii .Parca sant majoritari in cj liberalii.

 3. Anonim

  pic si poc isi dau cu parerea

  1. Anonim

   Faci parte din trupa celor care au lăsat banii nefolositi? Stai linistit. Bucura te de ultimele luni de mandat.

 4. Anonim

  Platforama SALAJENII CONTEAZA era din start o posibilitate ca sa fie consultati toti oameni care vor sa se implice in bunul mers al lucrului :BINE FACUT si inSALAJin privinta investirii banului public dar se pare ca nu prea functioneaza de ce ????? Eu am facut cateva propuneri dar nu le mai regasesc in dezbatere deci nu se publica ramin la nivelul organizatorilor? Tineri politicieni aveti mai mult curaj in abordarea realista a problemelor cu care ne confruntam

 5. Anonim

  Propun ca excedentul bugetar sa fie folosit pentru cresterea indemnizatiilor de sedinta ale consilierilor judeteni.

 6. Anonim

  Cel de linga el la atitat sa zica caci el nu zice mic……

Leave a Comment