În an electoral, bugetul Sălajului – mărul discordiei între „opoziţie” şi „putere”

În anul electoral 2016, adoptarea bugetului propriu al judeţului Sălaj și al instituțiilor și serviciilor publice subordonate Consiliul Județean (CJ) Sălaj a stârnit discuţii între consilierii judeţeni în cadrul şedinţei de vineri, 22 ianuarie. Consilierii PNL, prezenţi la şedinţă, nu au votat proiectul privind aprobarea bugetului, însă chiar şi cu voturile „împotrivă” ale „opoziţiei” bugetul a fost aprobat.

Vicepreşedintele CJ Sălaj, Valer Crişan, a explicat de ce „Proiectul privind aprobarea bugetul propriu al judeţului şi al instituţiilor şi serrviciilor publice subordonate CJ pe anul 2016 şi estimări pentru anii 2017-2019” nu va fi votat de consilierii PNL. „În anul 2015, PNL, cu toate că ne aflăm în opoziţie din punct de vedere politic, am luat o decizie de a da gir de în privinţa tuturor rectificărilor pe care urma să le adoptăm. Prin urmare din 12 luni calendaristice am avut 14 hotărâri de rectificări bugetare la care am dat gir de încredere în privinţa bugetului, chiar dacă am fost acuzaţi pe drept sau nedrept, tocmai pentru a continua investiţiile. Cu toate acestea, la punctul II, putem să constatăm că avem un excedent bugetar de 44 de milioane de lei ceea ce înseamnă că nu am avut capacitatea de a-i consuma în 2015. Din punct de vedere al legalităţii, noi considerăm că acest proiect nu întruneşte condiţiile de a fi adpotat având în vedere că nu au fost publicate documentele în minimum de legalitate prezis, cu cinci zile înainte.Tot în anul 2015, noi consilierii PNL, am luat decizia că nu vom mai da gir niciunui proiect de hotărâre care nu respectă acest termen. Din nefericire, punctul III care este bugetul nu îndeplineşte acest termen, prin urmare nu vom da vot de încredere. Am luat decizia de a nu mai vota proiecte de hotărâre care nu respectă legalitatea (…)”, a precizat Valer Crişan.

„Şi în opoziţie şi la putere”

Evident, în an electoral 2016, explicaţia privind votul împotriva adoptării bugetului judeţului nu a fost una plauzibilă pentru cealaltă jumătate din conducerea CJ Sălaj. Vizibil revoltat, vicepreşedintele CJ Sălaj, Csoka Tiberiu, a spus că nu se poate să fii şi la putere şi în opoziţie. „Să nu îmi spună mie cineva, că în cultura politică din România şi din Europa, cum poate fi cineva în opoziţie, care are un reprezentant în conducere. În Parlamentul României cum poate fi cineva în opoziţie dacă face parte din guvern? Cum poate fi cineva în opoziţie în CJ, dacă face parte din conducea CJ? Deci, corectăm ! Nu suntem în opoziţie, suntem la putere. (…). Încă odată, eu sunt demult în zona aceasta şi am auzit de opoziţie, am auzit de putere, dar aşa ceva! Să fii şi în opoziţie şi la putere, nu pricep din punct de vedere politic! Proiectul de buget este compartimentul meu personal, prin dispoziţia preşedintelui. Coordonez Direcţia Economică care ordonează acest buget. Să îmi spună mie colegul meu din opoziţie de câte ori a lipsit din dezbaterile publice la întocmirea bugetului, ce lucruri nu s-au clarificat acolo, care au fost solicitările dumealui din opoziţie care nu se regăsesc aici, ca să completăm bugetul. Nu vreau eu să numesc ce înseamnă asta. Nu vreau să sufere CJ. Să vă spun exact ce înseamnă propunerea dumeavoastră? Înseamnă că nici un consiliu local din judeţ nu poate să-şi propună şedinţa de aporbare a bugetului. Dacă asta este dorinţa opoziţiei sau a puterii că trebuie amânat faptul ca, comunele să nu aibă bugetul lor pe acest an, atunci înţeleg că asta este dorinaţa dumneavoastră politică. Politic se poate juca pe această linie, dar pe noi să ne scoateţi cu bugetul din această luptă politică”, a precizat Csoka Tiberiu.

Privaţi vs. bugetari: „Muncesc zece ore pe zi şi cinci le dau statului român”

Discuţiile au fost aprinse, iar consilierul PNL, Dan Cherecheş, a precizat că singurii din opoziţie din România sunt cei din mediul privat. „Aici toţi vă învârtiţi între bugetari. Noi privaţii suntem singurii care suntem într-adevăr în opoziţie în România! Nici într-un guvern al României nu au ajuns conducători din mediul privat. Au ajuns conducătorii bugetari. Eu sunt cel care anul trecut am cerut ca pe execuţuia bugetară să vedem, totuşi ce se întâmplă cu execuţia drumurilor judeţene. Tocmai asta vreau să ştiu şi eu mai ales că provin din mediul privat, unde muncesc zece ore pe zi şi cinci le dau statului român. Aş vrea şi eu să ştiu dacă banii pe care-i luaţi, îi investiţi mai departe? Eu nu vă cer sincer, nici să îi daţi nici pe activităţi culturale sau festivaluri la care nu vine nimeni, sau la nu ştiu ce activităţi sportive. Noi din mediul privat vrem servicii bune din partea statului şi vrem infrastructură. Anul trecut noi am făcut jumătate din ceea ce ne-am propus la drumuri. Dacă noi făceam investiţii în drumurile astea, lucrările s-ar fi luat de firmele locale. Dacă nu le luat firmele locale, probabil le luau alte firme care le subcontractau. Facturau un TVA pe care noi îl vedeam, pe care îl dădeau la stat şi din care noi aveam o cotă parte pe care o preluam la buget şi aveam un buget mai mare. Asta ne-ar fi putut rotiji un pic bugetul! Atât am vrut să vă atrag atenţia. Şi dacă tot ne-aţi provocat cu opoziţia să ştiţi că noi, mediul privat suntem în opoziţie, din păcate!”, a adăugat consilierul Cherecheş.

Bugetul Sălajului aprobat cu 19 voturi „pentru”

În cele din urmă bugetul Sălajului, în valoare totală de 176.827 de lei,
a fost aprobat cu 19 voturi „pentru” şi „zece” împotrivă ale consilierilor PNL. Cea mai consistentă sumă revine asistenţei sociale – peste 75 de milione de lei, iar alte sume importante se duc la: cultură şi artă – 6,5 milioane de lei, învăţământ – peste 11 milioane de lei, reabilitare drumuri şi poduri judeţene – 15,7 milioane de lei,sănătate – 13,5 milioane de lei, din care 11, 6 milioane de lei pentru extinderea şi reabilitarea ambulatoriului din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi sport – 2,5 milioane de lei.

Alte articole

One Thought to “În an electoral, bugetul Sălajului – mărul discordiei între „opoziţie” şi „putere””

  1. Anonim

    Bine punctat.Uite un om care gandeste sanatos acest domn Chereches.Trebuie neaparat sa participe la manifestarile culturale organizate de Centrul de CULTURA SI ARTA.S a se mai cultive si el poate o sa inteleaga filozofia bugetara a dinozaurilor care conduc CJ de multi,multi ani.Domnule Chereches fara cultura ,mai ales cea autentica made in Salaj.viata e pustiu.

Leave a Comment