Cine câștigă alegerile locale în Sălaj?

Sălajul poate rămâne un județ „roșu” pe hartă, unde PSD deține puterea ca număr de primării, de la Revoluție încoace – adică de mai bine de 25 de ani, doar în condițiile în care Guvernul nu va schimba legea și nu se va trece la alegeri pentru primari din două tururi de scrutin.

În aceste zile, premierul Dacian Cioloș cheamă partidele la consultări privind alegerea primarilor în două tururi la scrutinul local, alegeri care vor avea loc în acest an. Decizia premierului vine după ce duminică, președintele Iohannis a declarat că ideea alegerilor pentru funcția de primar în două tururi de scrutin este foarte bună, el adăugând că schimbarea legii actuale depinde de partidele parlamentare și de Guvern și le doreste acestora să găsească “cea mai înțeleaptă soluție”. Cum era de așteptat, președintele a aruncat „ordinul” în spațiul public, ca apoi premierul să-l execute. Așadar, dacă în prima fază, premierul Cioloș a anunțat că va discuta cu partidele politice despre ideea unei ordonanțe de urgență referitoare la desfășurarea alegerilor locale în două tururi de scrutin, recent, același premier ia în calcul inclusiv asumarea răspunderii în Parlament pe aceeași temă.

PSD controlează în județ, astăzi, 26 de primării, PNL – 19, UDMR – 13, UNPR – 1, iar alte două unități administrativ-teritoriale sălăjene sunt sub aripa așa-zișilor independenți. Ei bine, cum alegerea primarilor în două tururi de scrutin (așa cum se preconizează) îi va face pe oponenții actualilor primari, la nivel de comune, și nu numai, să facă front comun în al doilea tur, multe primării vor trece, din vara acestui an, în alte „bărci”. Astfel, va fi posibil ca, după alegeri, să avem un raport de forțe oarecum egal între PSD și PNL, în ceea ce privește coloratura viitoarelor primării din județ.

Dacă la Șimleu Silvaniei, primarul Septimiu Țurcaș pare să fi închis din vreme ecuația privind alegerea viitorului primar al orașului de sub Măgura, liberalii s-ar putea trezi ca, în cel mai important oraș din județ, mai precis în Zalău, să lupte de la egal la egal cu cei de la PSD sau UDMR. Și asta după ce actualul primar Radu Căpîlnașiu, cel mai longeviv primar al municipiului (2004-2016), a început să bată în retragere. Este tot mai clar că, la Zalău, pentru liberali, lucrurile se complică foarte mult, în „pepiniera” locală necrescând un alt nume care să poată duce mai departe siguranța câștigării municipalității. Însă, nu-i așa că „la umbra nucului bătrân, nici iarba nu crește”? Sau poate mă înșel…

În ce privește Jiboul, istoria ne arată că PSD ar fi favorit la câștigarea alegerilor locale. Deși fostul primar social-democrat Eugen Bălănean are probleme cu legea, fiind acuzat de fapte de corupție, ștafeta la conducerea orașului a fost preluată de viceprimarul Ana Indrieș, care este de aceeași factură social-democrată. Astfel că, dacă ne raportăm la influențe, tradiții și alte obiceiuri de pe… Valea Someșului, este aproape cert că, la Jibou, PSD rămâne deocamdată pe val.

Cât depre celălălt oraș din județ, și anume Cehu Silvaniei, care – fie vorba între noi – ar fi trebuit să treacă de mult la statutul de comună (având în vedere că localitatea se confruntă cu o scădere drastică a numărului de locuitori), oricum am da-o la întors, aici, UDMR va face în continuare jocurile. După datele ultimului recensământ, la Cehu, aproape jumătate dintre locuitori sunt de etnie maghiară. Iar cum, de obicei, românii sunt divizați în foarte multe partide și partidulețe, ia ghiciți cine are prima șansă să ocupe, pe viitor, fotoliul de primar?

În condițiile date, este evident că, la alegerile locale viitoare, bătălia cea mare la nivel județean se va da între PSD și PNL, UDMR rămânând – și de această dată – reduta care urmează să fie cucerită, mai precis partidul care va înclina balanța puterii, cel puțin în ceea ce privește obținerea șefiei Consiliului Județean. Iar aici, dacă cei de la PNL nu îi vor ademeni cu o acadea care să-i ducă cel puțin în pragul diabetului zaharat, mi-e foarte greu de crezut că maghiarii își vor trăda aliatul tradițional, și anume PSD.

Alte articole

13 Thoughts to “Cine câștigă alegerile locale în Sălaj?”

 1. Anonim

  Bine ar fi sa scapam de Marc Bode si udmre.

 2. Anonim

  Da cand ne spune primaru din Simleu cum e pruncu lui la Medicina la Cluj fara sa fi trecut examenul de admitere? Macar bunicul lui, parintele Turcas sa se rusineze. Asa egzemplu da el la ienoriasi?

  1. Anonim

   stres mare pe la voi prin bihor

 3. Anonim

  La Jibou balanean a facut praf organizatia PSD inca de la inceputul mandatului, cand a facut o lista de consilieri de tooot rasul si cand fara sa saconsulte cu organizatia a instalat-o in scaunul de viceprimar pe concubina lui, incompetenta ana indries, fosta „prastie” din depou…Asta ne va costa la ,alegeri dragi PSD-isti !

 4. Anonim

  CAM PUTRED NUCUL.

 5. Anonim

  Sa va ia naiba de catei psd-isti ca nu da domnul sa ne scapam in veci de voi! Ati confiscat tot Jiboul si toate satele ce apartin de acest oras. Institutiile vitale din oras sunt conduse de voi, primaria este cea mai politizata (psd-izata) din judet , politia, spitalul, spatiile comerciale, tot, tot, tot este rosu ! La naiba cu voi si cu toate increngaturile voastre, ca noi cei multi d o a r in campanie suntem bagati in seama de v o i cei putini dar „dastepti” ! Treziti-va jibouani si dati cu ei de pamant !

 6. Anonim

  Daca rămâne incompetenta aia de Ana…adios Jibou pt încă 4 ani. E nevoie de schimbare peste tot in judet mai ales un orase!!!!!!!!!!

 7. Anonim

  Cand ne spune primaru din simleu cum a intrat fiul lui la medicina la cluj fara sa treaca examenul de admitere?

 8. cel mai bun primar ar putea sa fie vergil nicora,de la CITADIN zalau,buldozerul zalaului.

 9. la buldozerul zalaului pe vremuri ii ziceam BIGUDIUL-acuma si-a mai pierdut din bigudiuri si a ramas buldozer,daca-l alegeti sigur ca va darama casa.

 10. anonimus

  Vivessa Indiers Ana a fost felicitata si pupata in dos luni de la etajul 1 al Primariei Orasului Jibou si felicitata ca fiind unica urmasa a pirmarului Jenu.Se stie ca acestia aveau intalnliri de taina intre tarlalele de porumb dintre Jibou si Odorhei placandu-le in special locul Fotohei.Probabil fostul loc de pasunat al orasului Jibou concesionat pe 50 ani la Mandarinul si alti apropiati, DNA.ul ar trebui sa faca cercetari,le-produs oarisece amintiri,unde nu se puteau monitoriza convorbirile telefonice.Si asa d-na vice s-a si crezut primar doar a fost felicitata de d-na Ciascai adevarata conducatoare a primariei,de Lidia Revnic o alta tucatoare in dos,care are un chiosc de imprimate tipizate langa primarie si faceo groaza de bani de pe fraieri vanzandu-le imprimatele tipizate pe care primaria ar trebui sa le dea gratis.Se numeste incompatibilitate cu functia pe care o are si organele abilitate ar terbui sa se autosesizeze.Partidul PSD.mai are in Jibou inca oameni integri si inteligenti ca dovada ca in sedinta furtunoasa de vineri,organizatia a exclus-o din cursa spre primareasa.Ca vechi membru PSD salut alaturi de multi altii aceasta decizie,dar se pare ca nemernicia nu are leac inatrucat cocota fostului primar si cunostinta depoului din vremuri vechi(Pali de la Depou poate confirma) se pare ca va candida la sfatul nu stim cui,ca sa-si acopere rusine,ca independent.Penal si rusinos stima pt.PSD.istii deschisi la minte si insatajabili afara cu gunoaiele.Maine e zi de doliu la primarie afisati drapelul in berna!!!!!!!!!!!

 11. Joko

  Sunteti in urma cu informatiile……s-a emancipat d-na ana a mai urcat o treapta …a ajuns de pe tarlale si din preajma somesului prin garsoniere,pensiuni si hotele….. Vrea sa ajunga dama de lux…….pacat ca-i pute curu….sa nu zic altceva……..probabil s-a imputit prin depou prin cate trenuri dezactivate a fost trasa de te miri cine….ea vrea acum sa conduca orasul…probabil a gasit un inlocuitor pt bala…ca acum el nu o poate pune unde doreste….sint justificate aparitiile ei in preajma senatorului…..votati jiboanilor…..

Leave a Comment