Opinia cititorului: Viceprimar cu normă redusă la Şimleu Silvaniei

„Legislaţia românească acordă dreptul viceprimarilor de a avea activităţi în domeniul învăţământului, cercetării ştiinţifice sau al creaţiei literar-artistice. Aici îl putem încarda şi pe viceprimarul oraşului Şimleu Silvaniei, Berek Ştefan (UDMR) care, pe lângă faptul că este al doilea om în administraţia şimleuană, şi-a păstrat şi postul de profesor al Colegiului Naţional „Şimion Bărnuţiu”. Pentru că legislaţia permite, nu am putea să-i reproşăm această activitate, dacă ar fi derulată după orele de program de la Primăria Şimleu Silvaniei.
Dar, actualul viceprimar Berek Ştefan, fost director adjunct al Colegiului Naţional din Şimleu Silvaniei, şi-a păstrat postul de profesor şi efectiv face ore într-un interval care suprapune cu orarul de la primărie. Legislaţia mai prevede şi că „pe durata mandatului, primarul şi viceprimarul primesc o indemnizaţie lunară, ca unică formă de remunerare a activităţii corespunzătoare funcţei de primar, respectiv de viceprimar, şi care reprezintă baza de calcul pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor care se determină în raport cu venitul salarial”. Aici este cheia în care putem judeca acest caz. Berek Ştefan este plătit pentru funcţia de viceprimar pe care trebuie să o exercite în conformitate cu obligaţiile care decurg din poziţia pe care o ocupă. Alte activităţi, legale, este de bun simţ să le exercite după ce îşi îndeplineşte atribuţiile pentru care este remunerat. Nu înainte. Iar în acest caz, Berek Ştefan este mai întâi profesor la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” şi abia apoi viceprimar al oraşului Şimleu Silvaniei.
De aici decurg câteva întrebări la fel de legitime: cine îi dă voie să abuzeze de legislaţie? Cine îi pontează activitatea de viceprimar cu normă întreagă, în condiţiile în care programul de la şcoală îi permite să fie viceprimar cu normă redusă? Cine îi permite să folosească maşina primăriei pentru deplasările în folosul celui de-al doilea loc de muncă, precum şi în interes personal? Cine îi decontează combustibilul pentru maşina folosită în interes personal?
Ca cetăţean, ca plătitor de taxe şi impozite în oraşul Şimleu Silvaniei, mă interesează modul în care se cheltuie banul public. Personal, am sesizat prezenţa viceprimarului la cursurile de la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu”, a viceprimarului Berek Ştefan în cursul săptămânii, între orele 8,00 şi 11,00, atunci când ar fi trebuit să fie la Primărie, să muncească în folosul comunităţii pe care o reprezintă. Şi tot personal am observat deplasările dese ale automobilului primăriei din Şimleu Silvaniei, folosit de viceprimarul Berek Ştefan, din oraş în localitatea Zăuan, acolo unde viceprimarul are o casă de vacanţă. Aceste observaţii personale le-am surprins şi în câteva fotografii, pentru a ilustra veridicitatea acestor fapte”.

Ioan Laslo, cetăţean al oraşului Şimleu Silvaniei

Alte articole

8 Thoughts to “Opinia cititorului: Viceprimar cu normă redusă la Şimleu Silvaniei”

 1. Ioan Laslo, daca ai dovezi si martori, despre folosirea autoturismului primariei, in scopuri personale , depune un denunt la parchet. Despre orele muncite la primarie trebuie stiut cine face pontajul pentru prezenta la serviciu si daca este cum spui este fals in acte. Tot parchetul trebuie sesizat.

 2. Anonim

  Subscriu celor relatate și fac precizarea că Parchetul nu trebuie neaparat sesizat,această instituție putându-se sesiza din oficiu în urma acestui articol.Problema este că nu se vrea pentru că o implicare directă în săvârșirea acestor ilegalități o are și primarul-penal Septimiu Țurcaș.Chiar nimeni nu vede că primarul s-a folosit de funție pentru a câștiga capital electoral,în campania electorală,asfaltând toate petecele de pământ gol (fără o prealabilă pregătire) aflate prin toate ungherele Șimleului ? Chiar nimeni nu vede că le-a făcut asfalt rromilor din Pusta Vale,cu lingurița…Dacă o să mă votați o să continui lucrarea…

 3. Anonim

  ma da tu „Anonimus” versus nime’ in drum postezi si comentarii rautacoiase si vrei autosesizari !? Esti cam infantil,in sensul ca ce bine ar fi daca …,sau i s-ar intimpla ceva…,daca nu-ti place de nu ti-ai depus si tu „catïdantura „daca esti asa vertical,ca sa vezi cine te voteaza.

 4. Anonim

  UNGHÉR ~e n. 1) Parte a unei încăperi, unde se unesc doi pereți formând un unghi

 5. Anonim

  Indiferent ce se spune , caracterul lui Ioan Laslo iese la suprafata.I-am spus lui Turcas ca abia astept sa il f… si pe el si am avut dreptate.BRAVO NELU.

 6. Xox

  Il iubim pe domnul Berek si am votat cu UDMR chiar daca sunt romanca. Il cunosc si sunt sigura ca e interesat de binele orasului.

 7. nelu

  asa o fi .dar oare domnul Nelu Laslo unde a lucrat? nu tot la acelasi liceu?
  si cred ca era angajat ca portar.dar oare stie cineva ca era portar .nu.
  pentru ca nu a fost la servici decat atunci când se lua salariul
  si acuma pentru ca nu mai e angajat arunca cu noroi in toti………
  asa sunt uniii

 8. Anonim

  Pt.toti cei care l condamnati intr un fel sau altul pe laslo nelu. cred ca sunteti putin care sa aveti curajul lui de a pune in pagina unui ziar sub nume real un adevar despre un viceprimar care isi permite sa foloseasca dupa bunul lui plac autoturismul primariei.de fapt si la alte institutii se intampla la fel de ex ocol silvic spital.toti parcheaza unde si cand vor mai merg si in excursii cu ele.

Leave a Comment