Ziua Armatei, marcată la Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” Zalău

Elevii Liceului Tehnologic „Voievodul Gelu” din Zalău au fost joi, 22 octombrie, gazdele militarilor din cadrul Batalionul 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu”. Preţ de câteva zeci de minute, aceştia le-au împărtăşit tinerilor experienţe personale din teatrele de operaţii, i-au familiarizat pe elevi cu principalele aspecte ale carierei militare, precum şi cu locul şi rolul fiecărei categorii de forţe în Armata Română.
Activitatea, ce s-a desfăşurat în preambulul Zilei Armatei României – ziua de 25 octombrie, face parte din proiectul „Ziua Armatei României în şcoli” şi a fost organizată de Centrul Militar Judeţean Sălaj, Batalionul 317 Sprijin Logistic „Voievod Gelu”, în colaborare cu liceul zălăuan menţionat.
Evenimentul dedicat tinerilor a debutat cu scurte prezentări despre însemnătatea, valoarea zilei de 25 octombrie pentru ţară, realizate atât de comandantul Batalionul 317 Sprijin Logistic, locotenent – colonel Nicolae Oros, cât şi de Marin Pop, cercetător în cadrul Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
În acest an se împlinesc 71 de ani de la evenimentul istoric de eliberare a ultimei brazde de pămînt din Nord -Vestul Transilvaniei de sub ocupaţie străină, instaurată în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, când a fost impusă cedarea către Ungaria Hortistă a 11 judeţe din componenţa Transilvaniei, fără a se trage un foc de armă. În urma acţiunilor de luptă desfăşurate de trupele Armatei Române în perioada 24 – 25 august 1944 s-a trecut la o ofensivă de mare amploare pentru eliberarea Transilvaniei de Nord. După o pregătire minuţioasă din punct de vedere strategic şi tactic, Armata a IV-a Română, compusă din trei corpuri de armată, nouă divizii de infanterie, unităţi de jandarmi şi grăniceri, sprijinite de un corp aerian şi o brigadă de artilerie anti-aeriană au pornit la atac în direcţia Sfântul Gheorghe, Târgu Mureş şi Oarba de Mureş, unde şi-au pierdut viaţa în jur de 11.000 de ostaşi români. Ulterior, s-a continuat lupta pentru eliberarea oraşelor Turda, Cluj, Zalău, Satu Mare şi Oradea, iar în 24 spre 25 octombrie 1944, unităţi din Divizia a 9-a Infanterie au pătruns în oraşul Carei, eliberând ultima localitate din Ardealul de Nord de sub ocupaţie străină.
De asemenea, în cadrul activităţii de joi, liceenilor le-au fost prezentate şi câteva tipuri de misiuni executate de militarii români în teatrele de operaţii. Experienţele trăite de aceştia le-au fost împărtăşite elevilor chiar de un militar zălăuan, participant la asemenea misiuni.
La finalul evenimentului, reprezentanţii biroului de informare – recrutare al Centrului Militar Judeţean Sălaj, însoţiţi de elevi ai Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia şi de militari ai Batalionului 317 Sprijin Logistic le-au prezentat liceenilor, elevi din clasele a XI-a şi a XII-a, avantajele carierei militare, precum şi armamentul uşor de infanterie.

Leave a Comment