Vezi aici: Peste 50 la sută dintre dascălii din Sălaj au promovat examenul de definitivat

Vezi rezultatele aici.

 

Peste 50 la sută dintre cadrele didactice din Sălaj care au susţinut examenul de definitivare în învăţământ au obţinut note între 8 şi 10, cea mai mare fiind 9,65. Potrivit informaţiilor primite de la Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, proba scrisă a fost susţinută de 110 candidaţi, din care 56 au obţinut note peste 8 (înregistrîndu-se o promovabilitate de 50, 90 la sută), iar 54 de candidaţi au luat note sub 8 (procent: 49, 09 la sută). Din rândul celor 54, doar şapte au luat note sub 5.
La nivel naţional, procentul de promovabilitate este de 46, 23 la sută, înainte de contestaţii.
Afişarea primelor rezultate a avut loc în cursul zilei de marţi, 14 iulie, atât la centrele de examen, cât şi online, pe site-ul edu.ro.
Contestaţiile pot fi depuse în intervalul 14 -15 iulie, urmând a fi soluţionate între 16 şi 17 iulie. Afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 18 iulie.

Sălajul, în primele zece judeţe din ţară
Potrivit centralizării întocmită de Ministerul Educaţiei, ponderea notelor între 8 şi 10 atinge procente de peste 50% în judeţele Sibiu (59,4), Harghita (57,3), Cluj (56,9), Iaşi (53,5), Covasna (53,1), Timiş (51,3), Mureş (51,1) şi Sălaj (50,9). Valori sub 30 la sută apar în judeţele Giurgiu şi Caraş-Severin (ambele cu 29,2) şi Mehedinţi (25). În Capitală, 55 la sută dintre candidaţi au obţinut note peste 8.
În Sălaj, peste 100 de cadre didactice au susţinut, săptămâna trecută, examenul. Acesta s-a desfăşurat joi, 9 iulie, la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău, începând cu ora 10. Iniţial, s-au înscris 130 de cadre didactice, pentru 27 de specializări. “La acest examen, s-au înscris într-un număr mai mare: educatoarele (25), învăţătorii (25) şi profesorii de limba şi literatura română (16)”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISJ Sălaj, Marcel Lucaciu. Potrivit acestuia, şase dintre candidaţii înscrişi nu s-au mai prezentat la concurs, iar 14 au părăsit sala de examen după o oră de la distribuirea subiectelor. Conform regulamentului, candidaţii care nu doresc să li se evalueze lucrarea depun o declaraţie înainte de ieşirea din sala de examen.
În anul precedent, peste 70 la sută dintre cadrele didactice au promovat examenul naţional de definitivare în învăţământ. Testarea s-a desfăşurat la Colegiul Naţional “Silvania” din Zalău şi a fost susţinută de peste 100 de profesori. Deşi, iniţial, s-au înscris 123 de candidaţi, trei dintre aceştia nu s-au mai prezentat la concurs, iar 15 au părăsit sala de examen după o oră de la distribuirea subiectelor.
Reamintim că, începând cu anul 2013, Ministerul Educaţiei a decis ca nota minimă de promovare a examenului naţional de definitivare în învăţământ să crească de la 7 la 8. Cadrele didactice care promovează examenul naţional de definitivare dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

Leave a Comment