Universitatea Babeş-Bolyai, pe picior de plecare din Zalău

Extensia Zalău a Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca ar putea fi desfiinţată din această toamnă, potrivit declaraţiilor făcute, ieri, de prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Ioan Bolovan. Universitatea clujeană intenţionează să reducă, începând cu anul universitar 2013-2014, numărul extensiilor deschise în Transilvania, dar şi în alte zone ale ţării, din cauză că acestea nu mai sunt rentabile din punct de vedere economic.

Prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, a declarat că decizia privind desfiinţarea unor extensii universitare din ţară va fi luată până în primăvară, când se dau cifrele de şcolarizare. „Nu se justifică, poate, în anumite zone ale Transilvaniei, sunt prea multe pe metru pătrat, şi acolo în mod cert, având toate datele în perioada următoare, vom lua această măsură de a concentra şi de a dezvolta într-un loc sau altul, preferabil acolo unde avem clădire proprie. Lucrurile trebuie văzute din această dinamică şi în acest context global. Nu e nimic la nivelul unor orgolii sau al unor dispute cu unul sau altul dintre actanţii locali ai extensiilor din Năsăud sau din Satu Mare sau din Zalău. Este vorba doar de a eficientiza economic şi de a asigura aceeaşi calitate a procesului didactic pentru toţi studenţii”, a declarat prorectorul Ioan Bolovan.
Potrivit acestuia, multe dintre extensiile universitare ale universităţii nu se mai justifică, deoarece populaţia şcolară este în scădere, iar în decizia finală trebuie să se ţină cont şi de cheltuielile care implică funcţionarea extensiilor academice.
Reprezentantul UBB a subliniat că universitatea nu are probleme financiare. Cu toate acestea, prorectorul a vorbit despre o înjumătăţire a numărului de extensii pe termen scurt, iar pe termen mediu, numărul final al acestora s-ar putea să ajungă la doar trei.
La această dată, reprezentanţii UBB derulează o analiză economică din punct de vedere al calităţii actului educativ, al resursei umane pentru restrângerea extensiilor pe care le are universitatea în Transilvania şi nu numai.
În prezent, UBB Cluj-Napoca are deschise 12 extensii universitare la Bistriţa-Năsăud, Vatra Dornei, Sibiu, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Târgu Mureş, Târgu Secuiesc, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sighetu Marmaţiei şi Zalău.
Directorul general al Extensiei Universitare Zalău, lector dr. Ana Corpade, nu a putut fi contactat până la încheierea ediţiei.
La Zalău, extensia academică funcţionează încă din anul 1999 şi a evoluat în contextul modificărilor prin care a trecut sistemul de educaţie la nivel naţional, dar şi sub impulsul cerinţelor de pe piaţa muncii, reflectate şi în opţiunile exprimate de absolvenţii ciclului preuniversitar. Pe parcursul anilor, extensia a cuprins specializări din cadrul unor facultăţi precum Geografie (Topografie-Cartografie şi Cadastru Funciar, Geografia Turismului), Fizică (Fizică Medicală) şi Ştiinţele Educaţiei (Pedagogia Învăţământului Şcolar şi Preşcolar). În prezent, singura specializare a rămas Georgrafia Turismului.

13 Thoughts to “Universitatea Babeş-Bolyai, pe picior de plecare din Zalău”

  1. Anonim

    La cati absolventi analfabeti a scos, ar fi cazul sa plece.

  2. ion

    numai in romania sunt mai multi absolventi de facultate decat de scoli de meserii…e plin de intelectuali muritori de foame

  3. EMILIA

    da cred ca este o hotarire inteleapta drum bun.

  4. Zălăuan

    În sfârşit, un lucru bun.
    Fabricile de diplome la kilogram, încep să se închidă !!

  5. adamsmith

    Nu este o veste buna !!!
    Universitatile aduc bani, prosperitate, cultura si civilizatie!
    EX: SCOALA ARDELEANA a ridicat NEAMUL ROMANESC in dimensiuni Europene. Filiala din Zalau a oferit multora o calificare bine platita, ar fi pacat sa plece din rationamente de economisire, este o mandrie pentru Salaj sa gazduiasca filiala!

  6. Ioan

    Toate aceste „extensii” sunt valoric nule, doar niște coletării bănești. Oricum, universitarii sunt vinovați pentru decăderea învățământului, inclusiv a celui liceal prin: admiterea fără examen, nr. uriaș de locuri, „extensii”, examene pe favoruri materiale sau sexuale etc. Să nu se fi trezit prea târziu!

  7. Anonim

    ai perfecta dreptate cel de la 9,26

  8. adamsmith

    Nu se poate spune ca invatamantul superior se face vinovat de invtamantul preuniversitar. Sunt doua cicluri diferite. Insa invatamantul universitar se confrunta cu probleme atunci cand nu au studenti care sa fie obisnuiti cu invatatul. Atitudinea distructiva bazata pe anumite povesti in care examenele sunt luate pe favoruri ilicite sunt povesti pt. cei frustrati si creduli. Zalaul are nevoie de UBB si ar trebui sa ne solidarizam pt. ca sa ramana aici, dand o posibilitate a dezvoltarii mediului universitar in judetul nostru. Cadrele didactice universitare sunt cercetatori care au numeroase contributii stiintifice pe plan national; in zalau au fost organizate conferinte nationale si internationale. Pre ce fond doriti sa se dezvolte Salajul – pe adunatori de materiale reciclabile-

    1. davidricardo

      @ adamsmith
      Că „Zalăul are nevoie de UBB” e îndoielnic, dar că UBB nu are nevoie de Zalău e evident! De altfel, sunt cam multe „extensii” comercial-universitare în orașul cu nume de țuică (UBB, UVG, UTCN, USH)

    2. Cetateanul

      Nu stiu depsre ce „conferinte stiintifice natioanle/internationale au fost organizate la Zalau de extensia UBB. Nici atat, despre „contributiile stiintifice'” care se datoreaza „Cadrelor didactice universitare”. (Ma refer la cei care predau si la Zalau sau exclusiv la Zalau.

  9. anonim

    Ce o sa se întîmple daca o sa se anuleze toate diplomele luate pe bani ?O sa ramîna primarii din comune cu vechile meserii-Tractoristi, Soferi, Ceapisti,si mai nou si Curvari.Ce parere aveti domnilor care sunteti vizati ?

  10. pt adamsmith

    oare cati absolenti de facultate stiu ceva de SCOALA ARDELEANA! Se rasucesc militantii ei in mormant de cata incultura avem……..

  11. anca

    eu sunt una dintre absolventele de anul acesta de la extensie si nu mi se pare deloc asa cum spuneti ba totul este foarte corect si nu este una dintre acele universitati care fabrica diploma, aici fiecare student munceste daca vrea sa termine nu se face nimic pe bani

Leave a Comment