Trei elevi sălăjeni vor primi burse de merit olimpic internaţional

 

Trei elevi din Sălaj vor primi, timp de un an, bursă de merit olimpic internaţional, după ce au reuşit să obţină premii importante la competiţii şcolare internaţionale. Ministerul Educaţiei a publicat zilele trecute lista beneficiarilor, pe aceasta regăsindu-se: Keresztes Beata, Bogdan Eszter şi Nagy Istvan.
Keresztes Beata, elevă a Şcolii Gimnaziale „Simion Bărnuţiu” Zalău, a reuşit să obţină, în luna mai a acestui an, premiul II la Olimpiada Internaţională de limbă, literatură şi cultură maghiară „Apáczai Csere János”. Tot premiul II, la aceeaşi competiţie, a obţinut şi Bogdan Eszter, elevă a Colegiului Naţional „Silvania” Zalău, iar Nagy Istvan, elev al aceluiaşi liceu, a fost recompensat cu premiul al III-lea la Olimpiada de Matematică pentru Licee Maghiare din Europa. Astfel, ca urmare a rezultatelor de excepţie obţinute în cadrul olimpiadelor internaţionale, tinerii vor primi o bursă lunară cu o valoare între 525 şi 1.050 de lei, în funcţie de distincţia adjudecată.
Potrivit metodologiei, bursele de merit olimpic internaţional sunt atribuite elevilor care la olimpiadele şcolare internaţionale se situează pe unul din primele trei locuri. Cuantumul lunar al burselor este diferenţiat în funcţie de nivelul performanţei realizate, astfel: medalia de aur sau premiul I – 1.050 de lei, medalia de argint sau premiul al II-lea – 788 de lei, medalia de bronz sau premiul al III-lea – 525 de lei.
Pentru profesorii care au pregătit elevii se acordă un singur premiu, în cuantumul prevăzut pentru elevul premiat. De asemenea, pentru şcoala pe care elevii o frecventează se acordă un premiu, în cuantumul prevăzut pentru elevul premiant.
Anul trecut, au beneficiat de bursa oferită de statul român, prin Ministerul Educaţiei, doi elevi din Sălaj, respectiv Cristian Vulpe, care a pbţinut medalia de aur la Olimpiada de Filosofie şi Bogdan Eszter, care şi-a adjudecat premiul I la Olimpiada internaţională de limbă, literatură şi cultură maghiară „Apáczai Csere János”.

Leave a Comment