Tinere talente în robotică la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău

Robotica la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău este un hobby pentru elevii care iubesc științele, dar și pentru cei care doresc să experimenteze și să aplice mai ușor principiile pe care le studiază la școală. Robotica îmbină creativitatea, imaginația și spiritul creativ cu regulile științelor exacte, cu cunoștințele de programare și cunoștințele antreprenoriale. Robotica dezvoltă munca în echipă, echipa noastră fiind formată din elevi de la profilele matematică-informatică, tehnic și economic.
Pentru mine, profesor de informatică și Tehnologia Informației și a Comunicațiilor la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, robotica este o pasiune nouă, este un hobby educativ. Deși robotica nu există, deocamdată, în programa școlară, în calitate de mentor al echipei Brainstorms, responsabil cu coordonarea comunicării echipei cu organizatorii și activități non-tehnice, am ocazia să utilizez experiența mea managerială, competențele informatice și economice în organizarea și promovarea echipei de robotică, în gestionarea resurselor financiare și materiale.
Robotica este foarte importantă prin modul în care pregătește și formează tinerii, robotica este un alt mod de a face școală, un alt mod de a învăța: învățarea prin descoperire, învățarea prin activități practice și prin lucrul în echipă. Sunt convins că această metodă va genera un mai mare interes al elevilor pentru școală dar și un mai mare interes al copiilor pentru API.
Scopul echipei noastre este să promovăm robotica în comunitate, să promovăm robotica în rândul adolescenților, să aducem la lumină creativitatea, inteligența și spiritul de echipă și în final să ne facem remarcați, atât ca echipă, cât și ca națiune.
Robotica reprezintă mai mult decât construirea unui robot, dezvoltă elevilor abilitățile antreprenoriale, învață elevii să se organizeze, să se promoveze și să obțină susținerea școlilor, să atragă sponsori și fonduri ca să poată participa la concursuri și competiții de profil. Ei trebuie să-și găsească singuri parteneri și colaboratori și noi îi încurajăm să facă asta. Dacă echipele de robotică au un plan bun de promovare, sunt convins că în fiecare oraș, în fiecare comunitate, există companii care vor să ajute, vor să se implice în formarea și devenirea viitorilor ingineri.
Participarea echipei Brainstorms, în sezonul 2018-2019, la meciurile demo de la Timișoara și Cluj, precum și la Campionatul Regional de calificare de la Cluj, organizate prin Programul BRD FIRST Tech Challenge Romania prin Asociația Nație prin Educație, oferă elevilor noștri mai multă încredere în ei și reprezintă o metodă inedită de a acumula mai multă experiență, este o oportunitate de a socializa și de a împărtași ideile cu alte echipe și alți oameni pasionați și creativi.
Sunt convins că această echipă, formată din: Loredana Gavriș, Alexandru Mureșan, Dan Hășmășan, Sebastian Cînpean, Cristian Mureșan, Darius Șandru, Alex Petriș, Cristian Gorgan, Ionuț Fechete, Leonard Bodnar, Adelina Căpîlna și Ioana Haiduc, se va califica la Campionatul Național de la București din perioada 22-23-24 martie 2019.
Indiferent de rezultate, noi ne considerăm deja campioni! Suntem campioni pentru că: am reușit să fim o echipă unită, am reușit să ne facem cunoscuți în comunitate și în țară, am reușit să convingem conducerea școlii și beneficiem de un real sprijin în desfășurarea activităților, am reușit să convingem câțiva agenți economici importanți care ne-au susținut și ne-au sponsorizat o mare parte din cheltuielile legate de materialele necesare construirii robotului și participarea la competiții și evenimente.
Suntem campioni pentru ca suntem echipa Brainstorms RO 072!
Le mulțumim tuturor celor implicați!
Prof. Alexandru Mureșan

Leave a Comment