Testare internaţională “PISA” pentru sute de elevi

Peste 660 de elevi, de la mai multe unităţi de învăţământ din judeţ, vor participa, în perioada 9-20 martie, la testarea PISA – Programme for International Student Assessment, Programul pentru Evaluarea Internaţională a Elevilor. Testarea este cea mai amplă evaluare internaţională din domeniul educaţiei şi evaluează elevi cu vârsta de 15 ani. După cum a explicat Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), din judeţul Sălaj au fost selectaţi aleatoriu elevi din cinci unităţi de învăţământ. Este vorba despre: Şcoala Gimnazială Numărul1 Horoatu Crasnei – cinci elevi; Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou -109 elevi;3. Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău – 232 elevi; Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu ”Şimleu Silvaniei” – 172 elevi, cu limbile de predare română şi maghiară şi Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti” – 150 de elevi de la secţia română şi maghiară.
Testarea PISA este o evaluare standardizată internaţional, iniţiată şi proiectată de către 28 de ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), cu scopul monitorizării rezultatelor educaţionale. Începând cu anul 2000, testarea se realizează din trei în trei ani şi la fiecare testare participă între 4.500 -10.000 de elevi din fiecare ţară. La ultima testare din anul 2012, România s-a plasat pe locul 45 în rândul celor 65 de ţări participante, înregistrând un progres comparativ cu anul 2009, când se plasa pe locul 49 din 65, şi faţă de anul 2006, când ocupa locul 47 în rândul celor 57 de ţări testate. Scorul mediu înregistrat de elevii români la ciclul de testare PISA 2012 a fost de 445 puncte de scor la Matematică, 438 puncte de scor la Citire – Lectură şi 439 puncte de scor laŞtiinţe. Comparativ, media ţărilor OECD este de 494 puncte la Matematică, 496 la Citire – Lectură şi 501 la Ştiinţe. Alături de Bulgaria şi de Franţa, România face parte din grupul de ţări în care, în perioada 2000-2012, diferenţele de gen în performanţa la Citire – Lectură s-au modificat cu mai mult de 15 puncte de scor în favoarea fetelor. Reprezentantul ISJ Sălaj a precizat faptul că participarea elevilor la PISA este importantă deoarece rezultatele evaluării pot fi folosite pentru atingerea unor obiective privind evidenţierea cu maxim de obiectivitate pregătirea elevilor români pentru educaţia permanentă, pentru continuarea studiilor şi pentru viaţă în general la finele învăţământului obligatoriu.

One Thought to “Testare internaţională “PISA” pentru sute de elevi”

  1. andrei

    Din ce in ce mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: romanioanandrei@gmail.com

Leave a Comment