Țările membre ale Uniunii Europene, redate simbolic în sălile de clasă de la CNS Zalău

Colegiul Național Silvania din Zalău este din 2019 „Școală-ambasador a Parlamentului European”, un proiect educațional care vizează pregătirea elevilor pentru a înțelege ce înseamnă Uniunea Europeană, Parlamentul European și cum funcționează instituțiile europene.

Elevii implicați în proiect au organizat astăzi un eveniment prin care au marcat implicarea în acumularea de informații despre importanța Uniunii Europene și a instituțiilor de profil, înțelegerea informațiilor și promovarea lor în rândul altor tineri. Activitatea a fost coordonată de profesoara Iulia Florian, de această dată în calitate de profesor-ambasador. „Este un program la nivel european, se derulează deja din 2017 în toate țările membre ale Uniunii Europene. Este un proiect care a pornit de la nevoia de a educa tinerii în tot ceea ce înseamnă valorile europene și democrația europeană. Proiectul pune accent mai ales pe înțelegerea politicilor Europei. Din păcate, printre tineri se constată ideea de a nu se implica în societatea civilă, în problemele politice, iar asta duce, de multe ori, inclusiv la derapaje în democrație. Este foarte important să fim cetățeni educați, să ne cunoaștem drepturile, să le înțelegem. De la această nevoie a pornit acest proiect. În fiecare județ există una sau două școli care au câștigat acest statut. Acestor școli le revine obligația de a duce informația în celelalte școli”, a declarat joi profesoara Iulia Florian. În școală, echipa de proiect este formată din ambasadorii-seniori din rândul profesorilor, iar elevii sunt ambasadorii-juniori. Proiectul a urmărit și redarea simbolică a țărilor membre ale Uniunii Europene și a instituțiilor europene în sălile de clasă ale instituției de învățământ. Creațiile elevilor au fost premiate prin acordarea unor diplome.

Prezent la eveniment, directorul Colegiului Național Silvania Zalău, profesorul Florin Morar, le-a mulțumit elevilor și profesorilor implicați în proiectul considerat deosebit de important în actul educațional. „Le mulțumesc elevilor și profesorilor implicați în acest proiect. Rodul muncii elevilor și profesorilor din acest proiect se vede în sălile de clasă și în holurile instituției noastre de învățământ. Îi felicit și le urez mult succes în demersurile lor de a promova valorile europene”, a declarat profesorul Florin Morar.

Leave a Comment