Simulare de Bacalaureat in ianuarie 2010

Simulare de Bacalaureat in ianuarie 2010

Noul examen de Baca-laureat 2009-2010 le aduce elevilor claselor a XII-a mai multe probe de sustinut, si nu numai. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) a stabilit, pentru data de 20 ianuarie 2010, o simulare a testului de competente digitale din cadrul probei de informatica a examenului de Bacalaureat. Aceasta simulare este necesara pentru a urmari modul in care se va desfasura testarea in vedera obtinerii unui certificat de competenta digitala.

Elevii vor intra in sali potrivit listelor repartizate electronic, unde vor sustine proba de examen. Ceea ce se doreste este ca metodologia de transmitere a subiectelor sa functioneze. Se intentioneaza ca, in ziua examenului, subiectele sa fie transmise electronic.

Simularea are loc cu o luna inainte de sustinerea propriu-zisa a probei de evaluare a competentelor digitale, astfel incat orice disfunctionalitati in sistem vor fi putea fi rezolvate in timp util, ne-a comunicat Mirel Matas, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj.

Potrivit noii metodologii elaborate de Ministerul Educatiei, candidatii vor sustine probele lingvistice si digitale de la acest examen cu propriii profesori.

Profesorii prezenti la evaluare vor pierde insa cursurile pe care le aveau normal stabilite la anumite clase, iar elevii vor avea, din nou, de recuperat materia pierduta. O alta problema va fi plata profesorilor examinatori care, in anii trecuti, erau recompensati separat. Cum primele probe de la Bacalaureat se vor desfasura in timpul anului scolar, exista sanse ca profesorii sa nu mai fie platiti suplimentar si sa primeasca acelasi salariu.

O alta modificare a examenului de Bacalaureat este proba de la limba straina, care nu va fi orala, ci va cuprinde o proba scrisa care dureaza 90 de minute, o proba orala de 10-15 minute si intelegerea unui text audiat, timp de 20 de minute. In total, aceasta proba ar trebui sa dureze doua ore. Problema este, insa, proba de auditie, pentru ca, in provincie, liceele nu sunt dotate cu materiale.

Elevii claselor a XII-a intra in febra examenului de Bacalaureat in mai putin de doua luni. Astfel, in perioada 15-17 februarie va avea loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana.

In zilele de 17-19 februarie este programat examenul de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna. Elevii vor avea la dispozitie maxim 15 minute pentru a trata subiectele extrase. La finalul probelor, elevii nu vor primi note sau calificative, ci un certificat cu una dintre mentiunile utilizator mediu, avansat sau experimentat.

In perioada 19-29 aprilie 2010, elevii de clasa a XII-a vor sustine examenul pentru evaluarea competentelor digitale, iar in intervalul 31 mai – 4 iunie proba pentru evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba moderna. Elevii care detin deja un certificat de competenta digitala sau lingvistica recunoscut de Ministerul Educatiei nu vor mai sustine aceste probe, nota atestata de certificat fiind echivalata cu proba de la bacalaureat. Probele scrise se vor desfasura in perioada 28 iunie – 2 iulie.

Leave a Comment