Se reinfiinteaza clasele de educatori si invatatori

Se reinfiinteaza clasele de educatori si invatatori

De anul scolar viitor, la Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai din Zalau va fi infiintata din nou o clasa cu profil pedagogic in limba romana, unde se vor pregati viitorii invatatori si educatori, asta dupa ce Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a decis reinfiintarea invatamantului pedagogic.

De patru ani, Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai din Zalau nu a mai scos la concursul de admitere nici o clasa cu profil pedagogic. Dupa desfiintarea profilului de specialitate, cei care doreau sa devina educatori sau profesori aveau posibilitatea ca in timpul sau dupa terminarea facultatii sa urmeze un curs platit – Modulul Pedagogic – absolventii acestuia fiind desemnati ca apti sa predea intr-o gradinita sau scoala. Totusi, persoanele care urmeaza cursurile de liceu la specializarea pedagogie sunt mult mai bine pregatite decat absolventii de facultate, a precizat Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj. Potrivit legii invatamantului, pentru a fi invatator sau educator, o persoana trebuie sa aiba cel putin studii medii de pedagogie. Chiar daca nu sunt absolventi de studii superioare, aceste persoane sunt mult mai pregatite pentru meseria de educator sau profesor decat cei care au iesit din bancile facultatilor. Si asta datorita orelor de practica la catedra. In patru ani de liceu, un elev are o mie de ore de practica, in timp ce la facultate nu se fac nici un sfert, ne-a declarat inspectorul general scolar al ISJ Salaj. El a aprobat ca aceasta tehnica (reinfiintarea invatamantului pedagogic) ca fiind cea mai potrivita pentru pregatirea viitorilor profesori si educatori.

Majoritatea invatatorilor si educatorilor sunt de aceeasi parere, ca decizia de reinfiintare a claselor pedagogice este una foarte buna, mergand pe considerentul ca pregatirea elevilor care urmeaza acest profil la liceu este superioara celor care fac pregatirea la facultate. La liceul pedagogic se studiaza dupa module in vederea pregatirii, efectiv, a unei meserii de educator sau invatator. Un absolvent de liceu pedagogic, scoala postliceala sau colegiu de institutori licentiati in filologie, matematica, geografie, istorie s.a.m.d. are un plus considerabil de cunostinte pe care le poate dezvalui in functie de particularitatile elevilor, a afirmat inspectorul general scolar, Ioan Abrudan, fiind si el un fost absolvent al Facultatii de Biologie, Geografie si Geologie. El a adaugat ca noua clasa de profil pedagogic, aprobata in planul-cadru scolar 2009-2010, va contine 28 de locuri, dintre care 14 de filologie franceza-bilingv si 14 de filologie germana materna.

Leave a Comment