Scoala a inceput fara profesori si autorizatii

Scoala a inceput fara profesori si autorizatii

Daca unii elevi salajeni sunt norocosi si invata in scoli dotate dupa ultimele standarde, altii merg la scoala in conditii mai putin prielnice. Si asta pentru ca, la nivelul judetului, unele unitati de invatamant au inceput noul an scolar fara cadre didactice suficiente si fara autorizatii sanitare de functionare, din cauza grupurilor sanitare necores-punzatoare si a lipsei apei curente.

Scoli fara dascali…

In unele unitati de invatamant din judetul Salaj, noul an scolar a inceput fara efectivul de cadre didactice necesar. In ultimele sedinte de repartizare a cadrelor didactice, din perioada 3-10 septembrie, au fost ocupate in total 279 de posturi in unitatile scolare din judet, dintre care 221 de cadre didactice calificate, trei de catre invatatoare si cinci de educatoare pensionare, cu norma intreaga, precum si 50 de posturi de profesori necalificati. Aproximativ 15 posturi nu si-au gasit doritori, in timp ce alte 30-40 de norme urmeaza a fi ocupate de profesori pensionari, cu jumatate de norma, cu aprobarea conducerii unitatilor de invatamant. Daca e sa raportam numarul de posturi neocupate de profesori, si anume in jur de 15-20 de locuri, la numarul de cadre didactice care predau in invatamantul salajean, respectiv 3.700, atunci putem spune ca stam bine la capitolul miscarea cadrelor didactice. Sunt putine situatii de acest gen, intalnite cu precadere in scolile din satele izolate, unde profesorii au refuzat sa ocupe catedrele. Cu toate acestea, pana la finele saptamanii vom rezolva aceasta problema, posturile ocupate, astfel incat fiecare copil sa aiba acces la educatie, a mentionat Ioan Abrudan, inspectorului general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, intr-o conferinta de presa sustinuta ieri, la sediul inspectoratului. Tot el a adaugat ca si dupa ocuparea locurilor vacante la ora actuala, vor mai fi situatii in care anumite posturi, in prezent ocupate, sa se elibereze. Este vorba de cadrele didactice care fie intra in concediu de studii, fie in concediu maternal ori alte asemenea situatii. De exemplu, foarte multi absolventi ai Liceului Pedagogic s-au calificat pe un anumit post. Conform legii, ei au dreptul la un concediu de studii de maxim 3 ani, timp in care pot sa tina locul ocupat pana la revenirea pe post. Este o situatie in care postul, desi initial ocupat, ramane vacant pentru anul scolar in curs, ne-a explicat inspectorul general scolar.

… si fara autorizatii de functionare

Si daca lipsa profesorilor din anumite unitati scolare va fi solutionata saptamana in curs, nu la fel se poate vorbi si de lipsa autorizatiilor sanitare de functionare in mai multe scoli din judet. Din totalul de 500 de unitati de invatamant din judetului Salaj, 39 au inceput noul an scolar fara autorizatie de functionare, in timp ce alte 55 sunt in curs de obtinere a autorizatiei. N-au primit autorizatie sanitara de functionare unitatile fara apa curenta si care au grupurile sanitare in curte. Chiar daca se discuta despre criza cu care se confrunta sistemul din invatamant, s-au facut unele progrese fata de anii trecuti. Insa vor mai trece cativa ani pana se vor rezolva toate aceste aspecte. Pentru ca nu toate lucrurile pot fi facute deodata, nu sunt fonduri suficiente pentru a rezolva toate aceste probleme intr-un timp scurt, ne-a spus Abrudan.

Investitii si lucrari de reparatii in curs

Astfel se face ca si pe parcursul anului scolar, in unele unitati de invatamant din Salaj urmeaza a fi desfasurate lucrari de investitii si reparatii. Potrivit lui Ioan Abrudan, prin fondurile repartizate de inspectorat, pana la data de 14 septembrie, au fost finalizate lucrari de investitii in cinci unitati scolare din Salaj, iar prin fondul bugetelor locale, lucrari de reparatii capitale si reabilitari, in alte 40 de unitati din judet. Pana la finele anului, vor avea loc astfel de lucrari in 38 de unitati de invatamant. Toate reparatiile si investitiile trebuie finalizate pana cel tarziu la data de 31 decembrie, in caz contrar, fondurile alocate pentru astfel de lucrari se vor pierde.

Leave a Comment