Proiect educaţional „Călătorie în lumea cuvintelor”

Mihai Eminescu spunea: „Citește! Numai citind mereu, creierul tău va deveni un laborator nesfârșit de idei și imaginații!”

La începutul anului școlar 2017-2018 a fost încheiat un acord de parteneriat între două școli din județe diferite, mai exact între Școala Gimnazială „Mihai Viteazu” Șelimbăr din județul Sibiu și Școala Gimnazială nr. 1 Chieșd din județul Sălaj; inițiatorii acestui parteneriat fiind profesorul de limba română Croitoru Natalia -din Sălaj- și profesorul documentarist Bradosu Ioan – din Sibiu.
Școlile implicate în această colaborare dispun de resurse materiale și umane ce se pot adapta la cerințele societății românești actuale. În contextul unei societăți care se schimbă, operând modificări de formă și de fond la nivelul tuturor subsistemelor sale, învățământul românesc trebuie să își asume o nouă perspectivă asupra funcționării și evoluției sale. În cadrul acestei perspective inedite, parteneriatul educațional devine o prioritate a strategiilor orientate către dezvoltarea educației românești.
În ciuda progresului rapid al ştiinţei, cartea rămâne nemuritoare în educarea şi formarea personalităţii fiecărui om. Aflat în această lume, copilul se regăseşte în lumea cărților în care componentele ei sunt conţinuturile viu colorate şi atractive, ori în lumea poveştilor, unde oricine este desprins de firul realităţii şi atras involuntar de peripeţiile distractive ale personajelor acestora.
La baza acestui proiect au stat și câteva obiective, printre care se amintesc: cunoașterea de către elevi a rolului lecturii în societatea românească; stimularea gustului pentru lectură, familiarizarea cu instituțiile care fac posibilă procurarea de carte; formarea unei atitudini de responsabilitate și respect față de carte și conștientizarea afectivității de grup ca suport al prieteniei.
Prima întâlnire dintre cele două școli implicate în acest proiect a avut loc pe data de 31 martie 2018. Școala Gimnazială nr. 1 Chieșd a fost gazda partenerilor din județul Sibiu. Pe parcursul acestei zile au avut loc o serie de activități. Ziua a debutat cu sosirea invitaților, urmată de servirea mesei festive, pregătită din tot sufletul de părinții elevilor sălăjeni implicați în acest proiect, apoi a urmat un moment artistic unde actorii principali au fost elevii sălăjeni. Invitații au putut urmări mai multe scenete, precum Sceneta ghicitorilor „Ion Creangă”, „Sarabanda personajelor literare”, „Nu citești o carte?” și „Școala pentru elevi”, urmate de două momente artistice vocal –instrumentale. După finalizarea activităților instructiv-educative a urmat o scurtă prezentare a școlii, dar și a localității. Musafirii au fost conduși spre Biserica din lemn a localiății Chieșd, aceasta fiind prezentată de domnul bibliotecar Ardelean Ciprian. Trebuie menționat faptul că printre invitații acestui minunat eveniment s-au numărat și reprezentanții autorității publice locale, domnul primar Chiș Leontin și domnul viceprimar Tout Călin. Ziua s-a încheiat cu vizita de la Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou.
Întregul parteneriat a fost susținut și de domnii directori: prof. Anton Claudiu -Sălaj- precum și prof. Kovesi Liana Carmen și prof. Dordea Bianca – Sibiu. Tot în cadrul acestei echipe s-au aflat și prof. Răduț Adriana – Sibiu și consilierul educativ Ardelean Ioana – Sălaj.
Următoarea întâlnire dintre cele două școli partenere va avea loc în data de 21 aprilie 2018, de această dată în județul Sibiu.

Prof. Croitoru Natalia,
Școala Gimnazială nr.1 Chieșd, județul Sălaj

Leave a Comment