Premieră la Zalău. S-a deschis „Logiscool”, școala de educație digitală pentru elevi

Accesul copiilor la internet nu mai reprezintă o problemă, iar telefoanele mobile, calculatorul, rețelele de socializare și comerțul virtual au ajuns parte din viața noastră. Comunicarea este prezentă tot mai mult în mediul online, până și trimiterea unei cereri de angajare sau plata unui bilet de avion se realizează tot virtual. Un simplu „click” și totul poate fi aranjat. Numai că internetul prezintă și riscuri mari mai ales pentru copii, în special acolo unde utilizatorul ajunge să acceseze pagini neautorizate. Așa riscă să cadă micii utilizatori în capcane pe care le întâlnim la tot pasul în mediul virtual. Există însă și soluții. Începând cu luna septembrie a acestui an, la Zalău funcționează „Logiscool”, o școală de educație digitală pentru copii. Specialiști în domeniu îi vor învăța pe elevi, îi vor introduce în tainele lumii digitale și îi vor pregăti în proiecte aflate în strânsă legătură cu programa lor de la școală. Ce este „Logiscool”, cui se adresează, ce pot învăța copiii aici, unde se află școala și cum vă puteți înscrie copilul la cursuri? Acestea sunt doar câteva întrebări la care vă oferă răspuns Adina Mindear, coordonatorul Logiscool Zalău.

Reporter: Cine sunteți?

Adina Mindear: Logiscool este o rețea internațională de școli de alfabetizare digitală și programare. Logiscool a aparut în 2014 în Ungaria, dintr-o nevoie. Fondatorii Anita si Gyula, părinți și ei, căutau o școală de programare pentru fiica lor și așa a luat naștere acest proiect. Acum suntem prezenți ca franciză în 32 de țări, iar în România, din 2018 și până astăzi, avem peste 60 de școli unde peste 30.000 de elevi ne-au trecut pragul. Logiscool își deschide porțile la Zalău începând cu această toamnă. Misiunea noastră este să oferim cea mai bună educație digitală pe termen lung, dobândită într-un mod plăcut și distractiv.

Rep.: Ce le oferiți copiilor?

A. M.: Oferim cursuri de programare și alfabetizare digitală, tabere și alte evenimente de interes digital. Totodată, ne propunem ca Logiscool să fie un mediu cool, plăcut, în care copiii să se simță liberi, creativi, încurajați să se exprime și să își împărtășească ideile, unde să vină și să învețe cu plăcere, unde să găsească inspirație dar și susținere pentru ideile lor. Elementul principal este întotdeauna educația bazată pe distracție. În sistemul nostru nu există delimitare între predarea teoriei și practică. Cursanții pornesc încă de la prima lecție (chiar și de la cea demonstrativă la care participă acum) asimilând noțiuni prin a le pune în practică în propriul proiect, un joc editat și construit chiar de ei, ceea ce este o experiență plăcută, pozitivă, care le dă o satisfacție foarte mare și îi motivează să exerseze în continuare.

Rep.: Când începeți cursurile?

A. M.: Înscrierile pentru cursurile noastre care încep pe 12 septembrie sunt deschise. Și, de asemenea, sunt deschise înscrierile pentru lecțiile demonstrative gratuite, pe care deja le susținem în aceste zile. Părinții împreună cu copiii vin la sediul nostru, copiii au parte de o sesiune gratuită unde împreuna cu trainerii își realizează primul joc pe calculator, iar părinții află mai multe detalii despre cursurile noastre (curricula, organizare, beneficii ale programelor noastre). La final, copiii se pot înscrie pe loc la cursuri.

Rep.: Cui vă adresați?

A.M.: Programele noastre se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 17 ani, pasionați de tehnologie. La început, punem bazele programării prin alfabetizare digitală. Mai precis, această alfabetizare digitală înseamnă acea capacitate de a înțelege și utiliza aceste noi tehnologii/medii digitale, ceea ce ne oferă posibilitatea de a participa activ la o societate din ce în ce mai digitalizată (cum folosim corect dispozitivele digitale, cum navigăm în mod conștient și în siguranță pe internet, componente calculator, platforme editare foto, video, text etc). La început ne concentrăm pentru a-i ajuta pe elevi să se familiarizeze cu gândirea algoritmică, cu sintaxele și conceptele de bază din programare, ca mai apoi să adăugăm elemente din ce în ce mai complexe, totul în funcție de grupa lor de vârstă, deci corelat și cu ce învață la școală, la matematică de exemplu. Un elev care începe activitatea la Logiscool de exemplu în clasa I, curriculumul nostru ne permite sa ii oferim o continuitate de 6 ani, acum depinde și de cât de avansat își dorește elevul sa ajungă.

Rep.: În ce condiții vă desfășurați activitatea, de ce dotări dispuneți?

A. M.: Cursurile noastre se desfășoară atât online, cât și în clasă/la sediu, în grupe restrânse de 6 – 12 elevi, pe intervale de vârste apropiate. Fiecare elev lucrează individual la un laptop, dar au libertatea de a împărtăși în timpul cursului, iar noi îi încurajăm să colaboreze și să se ajute unul pe celălalt. Desigur, urmărim parcursul individual al fiecărui elev și oferim feedback constant. Dispunem de o platformă educațională proprie Scoolcode și de un curriculum testat și recunoscut la nivel internațional.

Rep. Cursurile sunt predate de profesori?

A.M.: Trainerii noștri sunt tineri și entuziaști (liceeni, studenți sau proaspăt absolvenți), mizăm pe acest lucru pentru că ajută la comunicare și la transmiterea eficientă a informației. Materia este foarte bine organizată și structurată de către departamentul de educație al Logiscool, astfel încât fiecare curs are un plan de lecție în care este foarte clar pentru instructori ce pași au de parcurs împreună și ce trebuie să înțeleagă copiii din acea lecție. Important de reținut este că avem o curriculă vastă și flexibilă pe diferite teme pe care trainerii, în funcție de nevoile și de interesele fiecărei grupe în parte, o pot dezvolta în mai multe direcții.

Rep.: Unde vă desfășurați activitatea, cum vă pot găsi părinții, cei interesați?

A.M.: Sediul nostru se află în clădirea Business Center din centrul Zalăului, însă cei interesați pot găsi mai multe informații pe site-ul nostru www.logiscool.com, locația Zalău. Acolo vor găsi date de contact, detalii despre cursuri și lecții demo, pot realiza înscrierea online sau se pot adresa direct spre noi prin intermediul rețelelor de socializare.

Rep.: Ce vă propuneți?

A.M.: Ne propunem să îi transformăm pe copii din consumatori de tehnologie în creatori de tehnologie. Câți dintre copiii noștri nu s-ar juca non-stop pe calculator ? Dacă tot petrec acest timp în fața ecranelor, de ce să nu o facă învățând ceva constructiv pentru viitorul lor ? Pe lângă utilitatea de zi cu zi a tehnologiei, există și perspectiva de carieră, cea de programator. Desigur, nu toți copiii care fac cursuri de programare acum vor deveni programatori. Poate că această meserie, așa cum o înțelegem azi nici nu va mai exista. Însă tehnologia va face parte din orice meserie își vor alege. Ne dorim să pregătim generația de azi pentru meseriile viitorului, prin educație digitală, astfel ei vor face față provocărilor, dar și oportunităților de mâine.

Rep.: Știu că urmează să aveți și proiecte educaționale bazate pe voluntariat.

A.M.: Da, într-adevăr, ne dorim să oferim valoare și comunității noastre. Vom fi prezenți în școli și vom susține prezentări privind siguranța pe internet, vom oferi lecții demonstrative gratuite de programare, de exemplu în cadrul programului Școala altfel. În acest sens, am încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Sălaj și Casa Corpului Didactic Sălaj, instituții care ne susțin în acest demers și, de asemenea, câteva parteneriate directe cu școli din Zalău.

Leave a Comment