Pregatiri in forta pentru anul scolar 2009-2010

Pregatiri  in forta  pentru anul scolar 2009-2010

Putin peste o luna si incepe scoala. Nu-i de mirare ca pregatirile pentru noul an scolar sunt in toi la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj. Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al ISJ Salaj, ne-a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul inspectoratului, planul de activitati pentru urmatoarea perioada.

Ultima miscare a cadrelor didactice

Din cele aproximativ 800 de posturi de cadre didactice scoase la concurs pentru anul viitor scolar, 169 au fost ocupate de titulari, 154 de suplinitori calificati iar 133 de locuri au fost ocupate prin continuitate. Cele 255 de locuri ramase vacante vor fi ocupate de suplinitorii calificati si cei necalificati, in urma sustinerii unui examen ce va avea loc la finele lunii august. Inscrierile se vor face in perioada 24-25 august, iar examenul se va sustine in data de 27-28 august. Rezultatele vor fi afisate in data de 31 august. De altfel, in urmatoarea perioada, ISJ Salaj va publica lista posturilor didactice ramase vacante, pentru a fi ocupate prin solutionarea completarilor de norma si a detasarilor in interesul invatamantului pentru restrangeri de activitate nesolutionate a cadrelor didactice titulare a caror norma didactica a fost diminuata ca urmare a restructurarii retelei scolare precum si repartizarea candidatilor prin detasare la cerere si suplinire. Aceasta etapa este programata a se desfasura in perioada 17-21 august 2009.

De mentionat este insa si faptul ca, pentru anul viitor scolar, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a aprobat un numar maxim de 4.658 de posturi in unitatile de invatamant din judetul Salaj. Astfel, pentru a nu depasi aceasta limita, conducerea ISJ Salaj va trebui sa reduca 188 de posturi din cele existente in prezent in judet, stabilind in acest scop anumite masuri. Ca urmare, reducerea se va realiza prin comasarea de clase, chiar si a unor scoli unde invata putini elevi, prin reducerea numarului de ore la anumite discipline, precum si prin eliminarea scolilor de arte si meserii din planul de scolarizare. Amintesc ca ISJ Salaj n-a depasit niciodata numarul de cadre didactice stabilit de Minister. Nici acum, cand va trebui sa reducem din posturile cadrelor didactice nu cred ca vor fi probleme, astfel incat sa incepem noul an scolar avand puse la punct toate unitatile de invatamant din judet, a precizat Abrudan.

Inspectia tematica – starea unitatilor de invatamant

Ca si in fiecare an, unitatile de invatamant intra sub lupa inspectorilor scolari. Astfel, incepand de saptamana viitoare, ISJ Salaj va demara o inspectie tematica privind stadiul unitatilor de invatamant din judet si evaluarea in conformitate cu metodologia MECI. Vom verifica situatia incadrarii cadrelor didactice in fiecare scoala, asigurarea cu materiale scolare, asigurarea cu mobilier si dotari, precum si stadiul lucrarilor de igienizare, de reparatii si investitii. De asemenea, in colaborare cu Directia de Sanatate Publica, vom evalua situatia fiecarei unitati cu privire la obtinerea autorizatiilor sanitare, ne-a declarat inspectorul general scolar al ISJ Salaj, adaugand si faptul ca se vor lua toate masurile pentru ca noul an scolar sa inceapa in conditii normale.

A II-a sesiune de bacalaureat

Absolventii claselor de liceu din judetul Salaj, care nu au promovat bacalaureatul in sesiunile anterioare, respectiv 339 de candidati, au, incepand de luni, o noua sansa: sesiunea august-septembrie 2009 a examenului national de bacalaureat. Acesta se va desfasura dupa urmatorul program: in perioada 13-17 iulie, va avea loc inscrierea candidatilor; pe 17 august-Limba si literatura romana, proba A, proba orala; in 18 august – Limba si literatura materna, proba C, proba orala; pe 19 august-Limba si literatura moderna, proba B, proba orala; 20 august-Limba si literatura romana, proba A, proba scrisa; 21 august-Limba si literatura materna, proba C, proba scrisa; in 24 august – Proba obligatorie a profilului, proba D, proba scrisa; pe 25 august – o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii, proba E, proba scrisa sau practica; pe 26 august – o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzatoare specializarii, proba F, proba scrisa sau practica. In data de 28 august se vor afisa rezultatele (pana la ora 16) si depunerea contestatiilor (orele 16-20), astfel incat, dupa rezolvarea contestatiilor, in perioada 30 august-2 septembrie, sa poata fi afisate, in 3 septembrie, rezultatele finale.

A III-a etapa de admitere la liceu

Conform calendarului de organizare si desfasurare a admiterii la liceu, in perioada 1-10 septembrie, va avea loc repartizarea absolventilor claselor a VIII-a care nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizati in etapele anterioare, care nu s-au inscris in perioada prevazuta de metodologie sau care si-au incheiat situatia scolara doar dupa incheierea etapelor anterioare. Vom face in asa fel incat fiecare copil care doreste sa-si continue studiile de liceu sa poata face acest lucru. Astfel ca este foarte important pentru acesti copii sa stie ca, in data de 8 septembrie, de la ora 9, la Colegiul National Zalau, va avea loc o sedinta publica pentru a rezolva situatia elevilor nerepartizati. Insa, pentru acest lucru, ei vor trebui sa depuna cereri la ISJ Salaj, pana la aceasta data primind 15 astfel de cereri, a precizat Abrudan. Pe 12 septembrie 2009, va avea loc transmiterea catre Centrul National de Admitere a rezultatelor repartizarii. Elevii din seriile anterioare, care vor implini 18 ani pana la data de 13 septembrie 2009, vor fi repartizati in invatamantul seral sau cu frecventa redusa intre 27 si 29 iulie 2009. Cei care au fost repartizati anul trecut si au ramas repetenti se pot inscrie la scoala unde au ramas repetenti pe baza unei cereri de inscriere, ei nu trebuie sa participe la repartizarea computerizata.

Leave a Comment