Parteneriat pentru redinamizarea predării și învățării limbii franceze în şcolile din Sălaj

Institutul Francez din România – Direcția Regională Cluj, în parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Michelin România – Platforma Industrială Zalău au lansat, zilele trecute, programul „Franceza în contextul globalizării schimburilor culturale, economice și sociale”. La eveniment au participat profesori de limba franceză, elevi ai liceelor și școlilor gimnaziale din județ și părinți, dar și reprezentanți ai altor organizații partenere

Programul are ca scop redinamizarea predării și învățării limbii franceze în învățământul preuniversitar din județul Sălaj, în perspectiva dezvoltării șanselor de inserție profesională a viitorilor absolvenți de liceu şi a promovării predării și învățării limbii franceze în rândul comunității antreprenoriale județene (angajatori/angajați) dar și a comunității județene.

În cadrul manifestării, Mihaela Popa, director de cursuri la Institutul Francez din Cluj, a făcut referiri la necesitatea lărgirii orizonturilor lingvistice ale tinerilor,  în vederea creșterii șanselor la integrarea rapidă și de succes pe piața muncii. Învățarea unei limbi străine trebuie să se facă în perspectiva utilității acesteia în afara școlii – mobilități studențești, stagii în străinătate, angajare – dar și a îmbogățirii culturale și a deschiderii înspre interacțiuni sociale tolerante.

„În contextul socio-cultural european actual, învățarea limbilor moderne pe parcursul școlarizării elevului devine o prioritate absolută având în vedere că viitorul absolvent trebuie să dețină competențele de comunicare necesare integrării pe o piață a muncii dinamică. Parteneriatele între unitățile de învățământ sălăjene și mediul economic reprezentat de companiile cu capital francez și francofon oferă oportunități multiple pentru toți absolvenții care sunt cunoscători ai limbii franceze. În aceste circumstanțe, rolul școlii și al profesorului de limba franceză este foarte important deoarece în școală se realizează formarea lingvistică inițială urmând ca absolventul de liceu să-și perfecționeze competențele de comunicare în învățământul superior sau chiar din postura de angajat al unor companii multinaționale. Suntem încredințați că acest parteneriat va reuși să-i motiveze pe elevi pentru studiul limbii franceze și să-i conștientizeze asupra utilității cunoașterii unei limbi de circulație internaționale”, a precizat profesorul Cristina-Ioana Hossu, inspector școlar pentru limba franceză și engleză.

Pe parcursul celor patru ani, programul va cuprinde activități și ateliere interactive care vor implica profesorii, elevii, părinții și comunitatea locală și județeană. Mai mult, programul prevede și deschiderea unui Centru de examinare DELF – DALF la Zalău în 10-11 decembrie 2016, având ca instituție partener Colegiul Național „Silvania” Zalău.

Leave a Comment