Noi reguli pentru titularizare

 

Metodologia mişcării personalului didactic din învăţământul preuniversitar a fost publicată de Ministerul Educaţiei. Atât regulile de ocupare a posturilor didactice, cât şi calendarul concursurilor au fost modificate. În acest an şcolar, cele mai multe noutăţi sunt la capitolul titularizare. Conform legislaţiei în vigoare, sunt două etape de titularizare. Prima este în luna aprilie, când, la solicitare, un cadru didactic care a obţinut cel puţin nota şapte la concurs poate deveni titular pe postul pe care îl ocupă dacă este viabil pe o perioadă de cel puţin patru ani. Prin noua metodologie, nu se mai acceptă însă notele obţinute începând cu anul 2008, ci doar cele din sesiunile derulate în anii 2010 – 2011. În plus, faţă de anii anteriori, candidatul trebuie să aibă promovat şi examenul de definitivat până la 1 septembrie 2014.
În ceea ce priveşte ocuparea posturilor vacante prin concurs, prin noua legislaţie, unităţile de învăţământ în care se regăsesc clase de elevi capabili de performanţe sau rezultate deosebite pot organiza individual evaluări pentru ocuparea posturilor didactice vacante sau rezervate. Se impune avizul inspectoratului şcolar şi informarea Ministerului Educaţiei Naţionale, precum şi respectarea calendarului naţional pentru concurs. În această categorie pot fi incluse unităţile în care se înregistrează constant rezultate deosebite şi performanţe în pregătirea elevilor, materializate atât în progresul elevilor la clasă, cât şi prin notele obţinute de aceştia la testări şi examene naţionale de sfârşit de ciclu, premii, premii speciale şi menţiuni la fazele internaţională, naţională şi interjudeţeană sau regională a olimpiadelor şcolare şi a concursurilor de profil recunoscute de Minister. În schimb, pentru restul unităţilor de învăţământ, care nu vor să organizeze concurs individual, se impune organizarea în centre de concurs ca şi până acum.
Concursul naţional va avea loc în 21 iulie
Înscrierea candidaţilor se va desfăşura la centrele de concurs, în perioada 6 -16 mai. Pe 26 şi 27 mai, aceştia trebuie să susţină o inspecţie la clasă. Proba scrisă va fi pe 21 iulie, la o săptămână după derularea examenului naţional de definitivat, care va avea loc pe 14 iulie. Candidaţii care participă şi la examenul naţional de definitivat şi obţin cel puţin nota opt la inspecţia susţinută la clasă pot cere echivalarea notei şi pentru concursul de ocupare a unui post didactic. În ceea ce priveşte subiectele de la examenul scris, acestea vor fi din didactica specializării şi vor fi elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale.
Lista posturilor vacante, publicată în 5 mai
Înainte de titularizare, personalul didactic va parcurge şi alte etape. Prima este programată în 3 februarie, dată în care se stabileşte lista cu cadrele didactice care se pensionează la limită de vârstă sau anticipat. În 28 februarie va fi şedinţa de completare a normei didactice pentru personalul didactic titular, iar în 25 martie va avea loc şedinţa de soluţionare a cererilor depuse de dascălii afectaţi de restructurare. În perioada 31 martie – 10 aprilie are loc titularizarea pe post a celor care au contracte pe perioadă determinată, în condiţiile expuse mai sus, iar posturile rămase libere se vor ocupa apoi cu prioritate de candidaţii cu contract pe perioadă determinată care au obţinut minimum nota şapte la concursurile naţionale de titularizare derulate în sesiunile 2011-2013, dacă au promovat examenul naţional de definitivat în învăţământ. Contractul lor se prelungeşte numai pe un an şcolar şi pot solicita acest lucru toţi cei care au minimum o jumătate de normă didactică de predare. Această etapă nu exista anterior şi se va derula în perioada 11-17 aprilie 2014. Conform calendarului, după prelungirea contractelor pe perioadă determinată, pe 25 aprilie va avea loc şedinţa de pretransfer liber consimţit al dascălilor titulari. Lista cu posturile care vor fi scoase la concursul naţional va fi afişată pe 5 mai 2014.

One Thought to “Noi reguli pentru titularizare”

  1. Anonim

    INTERPELARE ADRESATA ORGANIZATIEI PSD SALAJ SI SENATORULUI GHEORGHE POP

    Autor: Cetateanul Consternat
    Circumscriptie electorala: Nr. 33 Salaj
    Colegiul electoral: Nr. 2, Zalau-Salaj
    Grup Politic : Niciunul

    Obiectul interpelarii – Pana Cand?

    Stimabililor politicieni,
    Pana cand ii veti permite cetatenei Daniela Elena Fizesan – Chisbora, membru PSD Salaj, sa se ocupe cu raspandirea unor zvonuri malitioase in legatura cu povestile vanatoresti ale senatorului PSD, Gheorghe Pop?

    Cu deosebita consideratie,
    Cetateanul Consternat

Leave a Comment